Mesterii populari Mathe Denes si Carolina Mathe participa la Targul lui Ciresar oganizat in curtea Muzeului Taranului Roman cu ceramica de Corund binecunoscuta publiului.
Am venit la Targul lui Ciresar cu obiecte de ceramica de Corund: vaze, untiere, ulcioare, boluri, castroane de mici si mari dimensiuni. Vasele mari sunt la 100 RON, vasele mici la 60 RON si au pictate pe ele pasari si flori. Unierele costa 40 RON, lingurile la 25 - 30 RON, canile la 5 RON, 6 RON si 10 RON. Toate au motive traditionale romanesti si unguresti.
Olaritul este o ocupatie ce se practica inca din vremuri stravechi, marturie stand frumoasele vase de ceramica din epoca neolitica.
Olaritul este o munca obositoare, necesitand forta, indemanare si cunostinte deosebite. Orice greseala poate avea drept consecinta distrugerea vasului.
Roata e formata din doua discuri, unul mai mic sus si unul mai mare in partea de jos, acestea fiind unite printr-un ax vertical. Pe discul de sus se pune bulgarele de pamant, iar discul de jos este miscat de olar, imprimandu-i cu piciorul o miscare circulara destul de rapida. Astfel, roata se invarteste, obtinandu-se forme circulare cu contur regulat. Formarea vasului necesita o tehnica deosebita si o viteza de lucru mare, pentru ca pasta nu trebuie sa se usuce.
Dupa modelare, vasele se lasa la uscat cateva zile, la umbra si apoi se decoreaza si se ard prima oara.Dupa prima ardere se zmaltuiesc si de mai ard o data pentru a capata acel luciu caracteristic.
Cea mai raspandita tehnica de decoratie foloseste un corn de vita avand in varf o pana de gasca. Prin corn se scurge culoarea prin pana de gasca. Avem astfel o veritabila penita. Decorurile fine se pot obtine folosind un betisor fire de par de porc mistret.
Toate culorile folosite sunt naturale.
- Rosul se obtine dintr-un pamant bogat in oxid de fier (numit ruseala) Acesta se usuca, se toaca marunt, se rasneste si se inmoaie in apa. Se obtine astfel un lichid vascos care se strecoara prin panza sau sita si rezulta o substanta lucioasa.
- Negrul se obtine si el dintr-un pamant special, gasit in eroziunile de pamant dupa ploi.
- Verdele se obtine din zgura produsa prin arderea in cuptor a sarmei de cupru. Zgura se cojeste, se piseaza, se macina si se amesteca cu huma.
- Albul se obtine din var amestecat cu piatra alba de munte, arsa si pisata. - Galbenul este obtinut din huma de Medgidia (motiv pentru care se gaseste mai rar), amestecata cu ruseala.
Cromatica vaselor de ceramica pastreaza traditii stravechi.
Mestesugul olaritului folosea in primul rand in alimentatie, dar ceramica este folosita si in scop decorativ, in constructii sau pentru anumite ritualuri. Locuinta taraneasca cuprinde o varietate de vase de lut - oale, ulcioare, cani, strachini, chiupuri, blide, oale pentru tinut laptele, oale enorme in care se pregatea mancarea pentru sarbatorile religioase, vase pentru flori, statuete, fluiere, jucarii etc.
Vasele smaltuite, bogat ornamentate si frumos colorate se folosesc si in scopuri practice, dar si la decorarea interiorului, ne-a spus Mathe Denes.
Pe cei doi ii gasiti cu un stand si astazi, la Targul lui Ciresar.