In mod istoric, februarie este luna in care in tara noastra se produc cele mai multe episoade cu viscol si zapada abundenta dintre toate lunile de iarna. Totusi, luna februarie 2020 va face abstractie de la aceasta regula, desi in a doua parte a lunii aspectul vremii va fi ceva mai hibernal. Valorile pozitive ale oscilatiei arctice (AO) si nord-atlantice (NAO) vor contribui decisiv la mentinerea unei circulatii zonale la nivelul Europei (mase de aer cald venite dinspre vest de pe Oceanul Atlantic), iar pe cale de consecinta, pe langa precipitatiile relativ putine asteptate sa cada in Romania, si temperaturile se vor mentine peste media climatologica a anilor 1981-2010 (media de referinta la care se raporteaza in mod curent institutele meteorologice din intreaga lume).

Prognoza meteo pentru primele 10 zile din februarie 2020

Prima decada a lunii februarie va aduce o vreme similara cu cea inregistrata in cea mai mare parte a lunii ianuarie, respectiv conditii anticiclonice asociate maximului de presiune azoric: vreme calda si frumoasa la munte, iar la ses nebulozitate de tip stratiform (ceata sau nori stratus si stratocumulus), ce vor bloca radiatia solara si vor mentine temperaturile la valori ceva mai apropiate de media climatologica a perioadei. Ca de obicei, nu vor lipsi fenomenele asociate cu acest tipar al vremii: burnite si fulguieli slabe, iar in zonele depresionare din Transilvania ceata va fi asociata si cu chiciura.
Prognoza meteo pentru zilele 11 - 20 ale lunii februarie 2020
A doua decada a lunii februarie va propune o activare a circulatiei atmosferice pe teritoriul tarii noastre, insa fara premisele de instalare a unui blocaj anticiclonic de tip scandinav sau siberian. Atfel, Vremea.ro prognozeaza ca in vestul, centrul si nordul tarii o serie de fronturi atmosferice vor aduce precipitatii mixte pe spatii relativ extinse, in timp ce la munte se vor semnala exclusiv ninsori. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi moderate, iar numai local la altitudini de peste 500 de metri se va depune un strat subtire de zapada. In conditiile intensificarii circulatiei vestice a aerului, inversiunile termice se vor sparge”, iar temperaturile vor creste in toate regiunile tarii, dar mai cu seama in zonele deluroase din sud si est, unde se vor inregistra maxime termice de pana la 15 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru ultima parte a lunii februarie 2020

In a treia decada a lunii februarie ne putem astepta in sfarsit la un episod cu zapada si chiar viscol in sudul si in estul tarii, desi aceste fenomene nu vor fi de durata. O slabire a vortexului polar spre finalul lunii va aduce un aer mai rece dinspre Scandinavia catre latitudini mai sudice, aer care odata intrat in Marea Mediterana va contribui la formarea a unul sau doua cicloane ce vor migra catre teritoriul tarii noastre. In sud-estul extrem precipitatiile vor fi preponderent sub forma de ploaie, in timp ce in restul zonelor vor cadea mai ales ninsori si se va depune un strat de zapada moderat ca grosime (pana la 20-30 de centimetri). In urma zapezilor vor fi si cateva zile in care se va semnala ger inclusiv in sudul tarii, iar in depresiunile din estul Transilvaniei valorile termice minime se vor apropia de pragul de -20 de grade Celsius. Din punct de vedere termic vremea va fi usor mai rece fata de media climatologica a ultimei decade a lunii februarie, insa per ansamblu intreaga luna se va situa peste normalul climatologic la nivel national cu pana la 2 grade Celsius.

Abaterile termice estimate a se inregistra pe parcursul lunii februarie 2020

Circulatia zonala (de la vest catre est) va aduce in cea mai mare parte a lunii mase de aer cald dinspre Oceanul Atlantic, astfel incat aproape intreaga Europa va fi sub incidenta unor abateri termice pozitive. Click pe imagine pentru detalii. Sursa: NOAA, model CFSv2
Nota: desi iarna 2019 - 2020 la final va fi consemnata ca o anomalie datorita caldurii excesive si a lipsei zapezii (precum s-a intamplat in iarna 2006 - 2007), urmarind sirurile climatologice de date putem observa faptul ca astfel de ierni au mai avut loc si in trecut (in anii '70 sau in anii '90, dar si la inceputul secolului trecut), astfel incat o asemenea iarna nu ar trebui pusa pe seama schimbarilor climatice, ci ea face parte, in mod natural, din ciclurile climatice prin care Planeta noastra isi regleaza anumite dezechilibre.
(Sursa: Vremea.ro)