Sfatul Medicului informeaza: Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral?
Generalitati
Este putin cunoscut faptul ca este posibila experimentarea unui accident vascular cerebral fara ca pacientul sa stie acest lucru. Efectele unui accident vascular cerebral pot fi nedetectabile daca severitatea atacului este redusa sau daca tesutul degradat nu indeplineste o functie critica. Evidentele unui AVC pot fi observate in urma unei scanari CT sau RMN la nivelul creierului. Accidentul vascular cerebral se poate produce in timpul somnului, iar lipsa severitatii si simptomele minore nu vor interfera cu acesta. In momentul trezirii insa, pacientul poate prezenta o stare confuza, imposibilitatea de a se exprima in mod corect. Simptomele matinale depind in mare masura de gradul de severitate si de partea creierului afectata de AVC. Alte simptome ce pot fi prezente la trezirea din somn includ dificultati in folosirea unui picior, senzatia de slabiciune la nivelul unui brat. Pacientul se poate simti ametit, poate avea vedere dubla sau partiala, sau in cazuri rare, isi poate pierde complet campul vizual. Cunoasterea simptomatologiei AVC (chiar si in cazul unui AVC minor) este esentiala in prevenirea extinderii lezarii creierului. Ingrijirea medicala de specialitate este critica, mai ales in situatia in care AVC-ul este provocat de un cheag de sange.

Tipuri principale de accident vascular
Exista doua tipuri principale de accidente vasculare:
1.Accident vascular cerebral ischemic - Acest tip este intalnit in majoritatea cazurilor (aproximativ 80-85%) de accidente vasculare cerebrale. In cazul accidentului vascular cerebral ischemic, irigarea cu sange este blocata intr-o anumita parte a creierului. Acest lucru priveaza celulele creierului de oxigen si de unele dintre substantele nutritive. In cateva minute, acestea ar putea sa moara. Cauza principala a acestui tip de obstructie este de obicei ateroscleroza, o afectiune in care placa sau depozitele de grasime (aterom) depozitate pe peretii arterelor de la nivelul creierului si gatului pot duce la ingustarea sau blocarea fluxului sanguin. Depozitele de grasime, pot provoca tromboza cerebrala sau embolism cerebral. In cazul trombozei cerebrale se formeaza un cheag de sange in cadrul unui vas de sange de la nivelul creierului. Emboliile cerebrale sunt cheaguri de sange care pot lua nastere in diverse zone din sistemul circulator si care se pot desprinde de pe peretele unei artere sau din mucoasa care captuseste inima, ajungand la vasele de sange ale creierului unde se pot depune.
2.Accidentul vascular cerebral hemoragic - Este caracterizat de fisurarea sau sangerarea vaselor de sange de la nivelul creierului in tesuturile cerebrale din jur. Astfel are loc o hemoragie intracerebrala. Hipertensiunea arteriala este o cauza frecventa de hemoragie intracerebrala.Daca o persoana manifesta orice simptom al unui accident vascular cerebral trebuie sa consulte un medic.

Simptome
Persoanele expuse riscului aparitiei unui accidnet vascular cerebral sau cei care ii ingrijesc trebuie sa cunoasca manifestarile tipice ale accidentului vascular cerebral.
Victimele accidentului vascular cerebral ar trebui sa fie ingrijite la spital cat mai curand posibil dupa ce apar semnalele de avertizare ale bolii.
Timpul este esential in tratarea accidentului vascular cerebral.
Simptomele uzuale ale accidentului vascular cerebral includ:
- paralizia brusca a unui picior, brat sau o parte a fetei;
- dificultati bruste de vorbire sau de a intelege ce se vorbeste;
- tulburari bruste de vedere cum ar fi vedere incetosata sau dubla;
- pierderea brusca a coordonarii sau probleme de echilibru;
- durere severa de cap, fara o cauza aparenta;
- amorteala brusca, slabiciune sau ameteli;
- atac ischemic tranzitor - desi accidentele vasculare cerebrale apar de obicei, fara avertisment, unele persoane pot simti o senzatie de amorteala temporara, slabiciune sau furnicaturi intr-un brat sau picior, dificultati de vorbire, vedere sau echilibru inainte de debutul efectiv al accidentului vascular cerebral. Atacul ischemic tranzitor are loc pentru ca alimentarea cu sange a creierului este temporar diminuata. Episoadele dureaza cateva minute pana la cateva ore si nu provoaca lezarea imediata a creierului. Totusi, atacul ischemic tranzitor este semnul ca exista un risc crescut al unui accident vascular cerebral.
Simptomele accidentului vascular cerebral sunt:
- amorteala sau slabiciuna brusca a fetei, bratului sau piciorului;
- confuzie brusca, dificultati de vorbire sau intelegere;
- tulburari de mers, ameteli, pierderea echilibrului sau coordonarii;
- dureri severe, bruste de cap fara vreo cauza cunoscuta.
Exista cateva indicii care pot stabili daca o persoana a suferit sau nu un accident cerebral vascular:
- cand incearca sa zambeasca, o parte a fetei este incremenita, iar muschii fetei sunt cazuti;
- nu poate ridica bratele foarte sus;
- nu intelege propozitii simple si nici nu le poate reproduce.
In acest caz, trebuie sa se solicite imediat serviciul medical de urgenta.
Simptomele accidentului vascular cerebral ischemic tranzitor si ale celui ischemic timpuriu
Manifestarile ambelor tipuri de atac cerebral sunt similare. In cazul atacului ischemic tranzitor, totusi, simptomele se remit in termen de 24 de ore. Simptomele depind de gradul prejudiciului de la nivelul creierului. Accidentul vascular cerebral isi are originea fie in arterele carotide sau bazilare.
Manifestarile ce rezulta in urma blocarii arterelor carotide - arterele carotide se ramifica din exteriorul aortei si ajung pana spre gat, in jurul traheei si mai departe spre creier. Atunci cand atacul ischemic tranzitor se produce ca urmare a obstructiei arterelor carotide, simptomele care se dezvolta sunt rezultatul afectarii retinei sau emisferelor cerebrale.
Simptomele includ:
- Scaderea nivelului de oxigen care determina aparitia unor umbre in partea de jos a campului vizual. Vederea pe timp de noapte este deteriorata. Aproximativ 35% dintre persoanele care sufera de atac cerebral tranzitor isi pierd vederea la unul dintre ochi.
- In cazul in care emisfera cerebrala este afectata, persoana poate suferi de tulburari de vorbire si paralizie partiala si temporara, caderea pleoapei, furnicaturi, amorteala pe o parte a corpului.
- In cazul in care leziunile accidentului vascular cerebral sunt localizate in partea dreapta a creierului, simptomele se vor dezvolta pe partea stanga a corpului si invers.
- Mai putin frecvent, pacientii pot avea convulsii.
Simptomele rezultate in urma blocajului arterei bazilare - artera bazilara este formata de arterele vertebrale de la baza craniului care merg de-a lungul coloanei vertebrale si se unesc in partea din spate a capului.
In acest caz ambele emisfere ale creierului pot fi afectate, iar urmatoarele manifestari se vor dezvolta pe ambele parti ale corpului:
- tremor slab, vedere incetosata sau diminuata;
- furnicaturi sau amorteli la nivelul gurii, obrajilor sau gingiilor;
- dureri de cap, de obicei localizate in partea din spate a capului;
- ameteala;
- greata si varsaturi;
- dificultati la inghitire;
- slabiciune la nivelul bratelor, picioarelor ce cauzeaza caderi bruste.
Unele accidente vasculare cerebrale pot afecta respiratia, afecteaza tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si alte functii vitale dar nu influenteaza in nici un fel gandirea sau limbajul.

Evolutia simptomelor
Viteza de la debutul simptomelor unui accident cerebral ischemic major depinde de cauza acestuia.
Daca accidentul vascular cerebral a fost provocat de un cheag de sange de mari dimensiuni care a calatorit de la o artera din creier, debutul este brusc. Pot sa apara dureri de cap si convulsii la cateva secunde de la blocaj. Atunci cand tromboza este motivul accidentului vascular cerebral, debutul are loc treptat, pe parcursul a cateva ore sau minute.

Simptomele accidentului vascular cerebral hemoragic
Simptomele hemoragiei intracerebrale sau parenchimatoase au un debut brusc, evolueaza in cateva ore si includ:
- dureri de cap;
- greata si varsaturi;
- alterarea starii mentale;
- convulsii.
Semnalele de avertizare ale hemoragiei subarahnoidiene ar putea fi:
- durere brusca de cap;
- greata si varsaturi;
- sensibilitate la lumina;
- diverse anomalii neurologice (convulsii, de exemplu).
Atunci cand se rupe un anevrism victima accidentului vascular cerebral poate sa manifeste:
- durere accentuata de cap;
- rigiditate a gatului;
- varsaturi;
- alterarea starii de constienta;
- privirea poate fi fixata intr-o singura directie sau se va pierde vederea la unul din ochi;
- stupoare, rigiditate si coma.
Simptomele accidentului vascular cerebral minor
Un accident vascular cerebral minor este cel ale carui efecte sunt minime. Exista doua astfel de tipuri:
- atac ischemic tranzitor care nu are urmari;
- accident vascular cerebral care are consecinte minore.
Important este a se recunoasca simptomele accidentului vascular cerebral si sa se intervina la timp pentru ca sansele de recuperare sa fie cat mai mari.

Slabiciunea musculara
Unul dintre cele mai comune simptome ale accidentului vascular cerebral este slabiciunea musculara, prezenta, de obicei, pe o parte a corpului. Chiar si dupa ce o persoana a avut un accident vascular cerebral minor, desi isi poate misca ambele membre inferioare, unul dintre acestea va fi mai slabit sau poate fi simtit mai greu decat celalalt. Slabiciunea poate avea ca rezultat miscari lente sau probleme de coordonare, dar se va diminua in timp ori se va imbunatati prin exercitii fizice.

Amorteala
Un alt simptom comun al accidentului vascular cerebral este diminuarea senzatiilor de pe una dintre partile corpului. O persoana, isi poate simti amortita fata, bratul sau piciorul sau chiar o latura a intregului corp. Dupa accidentul cerebral vascular minor, problemele de acest gen se vor ameliora si vor reveni la normal in functie de gradul de afectare al creierului.

Tulburarile de vorbire
Problemele de vorbire (sau neclaritatea discursului) pot sa apara dupa un accident cerebral vascular tranzitor sau minor. La persoanele care au suferit un accident vascular cerebral tranzitor simptomul dispare dupa 24 de ore. Cu toate acestea, la cei care au avut un accident vascular cerebral minor, poate dura o perioada mai lunga de timp pana cand se vor ameliora problemele de vorbire. Terapia si exercitiile de vorbire pot ajuta in procesul recuperarii, desi pot exista unele urmari care pot persista in timp.

Confuzia
Chiar si un accident vascular cerebral minor poate determina confuzie. Simptomul se va ameliora cu tratament sau de-a lungul timpului. Initial, o persoana poate avea dificultati in gasirea cuvintelor potrivite sau in intelegerea conversatiilor, ori pot intampina greutati in rezolvarea problemelor usoare.
Dupa un accident vascular cerebral minor, deseori, confuzia se amelioreaza. Daca o persoana a avut un accident cerebral vascular tranzitor, starea de confuzie va disparea dupa cateva ore, fara alte efecte negative.

Probleme vizuale
Un accident vascular cerebral minor poate sa provoace probleme vizuale fie din cauza afectarii muschilor care controleaza ochii sau pentru ca acesta a avut loc in zona din creier care corespunde centrului vizual. Problemele vizuale pot varia de la vedere incetosata sau dubla la reducerea campului vizual.

Vertij

Vertijul poate fi o problema in unele tipuri de accidente vasculare cerebrale minore. Bolnavul se poate simti dezechilibrat sau ametit in anumite pozitii. In cazul unor persoane vertijul se amelioreaza cu trecerea timpului, dar in cazul altora poate persista.
Factori de risc
Exista o serie de factori de risc ce pot determina aparitia accidentului vascular cerebral care nu pot fi modificati:
- istoricul familial;
- varsta - riscul de accident vascular cerebral vascular creste o data cu varsta - se dubleaza la fiecare 10 ani, dupa varsta de 55 de ani;
- genul - inainte de varsta de 55 de ani, barbatii sunt mai predispusi decat femeile la accident vascular cerebral, iar dupa 55 de ani, riscul este acelasi si pentru barbati si pentru femei. Cu toate acestea, femeile au mai multe sanse decat barbatii de a muri in urma unui accident vascular cerebral;
- manifestarea anterioara a unui accident vascular cerebral sau atac de cord - riscul de accident vascular cerebral dupa un accident vascular cerebral tranzitor este mai mare in primele 48-72 de ore. Ar trebui sa se solicite imediat asistenta medicala pentru orice modificare neurologica acuta, chiar daca acestea s-au ameliorat;
- rasa - in cazul afro-americanilor, exista o incidenta mai mare de accident vascular cerebral si un risc mai ridicat de deces din cauza unui accident vascular cerebral decat in cazul caucazienilor;

Printre factorii de risc care pot fi influentati se enumera:
- hipertensiunea arteriala - care este probabil cel mai important factor de risc care poate fi controlat;
- bolile cardiovasculare - insuficienta cardiaca congestiva, atacul de cord anterior, disfunctia unei valve aortice si fibrilatia arteriala pot creste riscul de accident vascular cerebral;
- fumatul - riscul de accident vascular cerebral este de doua pana la trei ori mai mare pentru fumatori comparativ cu nefumatorii;
- afectiuni ale arterei carotide - depozitele de grasime determinate de ateroscleroza pot ingusta arterele carotide, acest lucru va diminua circulatia sanguina de la nivelul creierului si actioneaza ca un potential factor declansator pentru emboliile cerebrale;
- diabet zaharat - diabetul dubleaza riscul declansarii accidentelor vasculare cerebrale;
- nivelurile ridicate de colesterol - valorile crescute ale lipoproteinelor cu densitate mica, colesterolul rau si nivelurile scazute ale lipoproteinelor cu densitate mare, colesterolul bun, cresc riscurile aparitiei accidentului vascular cerebral;
- obezitatea - excesul de greutate dubleaza riscul accidentului vascular cerebral ischemic;
- lipsa de exercitii si activitate fizica - creste riscul de hipertensiune arteriala si implicit de accident vascular cerebral;
- utilizarea de pilule anticonceptionale - femeile care folosesc anticonceptionale, fumeaza, au varsta de peste 35 de ani au un risc mai mare de accident vascular cerebral, ca si cele care sunt la menopauza si urmeaza o terapie de substitutie hormonala.

Sursa: sfatulmedicului.ro