Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) a fost, ieri, gazda unei dezbateri privind principalele probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din turism. Printre senatorii prezenti la dezbatere s-a aflat si d-na Ecaterina Andronescu, presedinta Comisiei pentru invatamanet din Senatul Romaniei. Reprezentantii FPTR au solicitat o vacanta de vara cat mai lunga.

Ce mica-i vacanta mare
In cadrul conferintei sustinute dupa terminarea dezbaterii, s-a adus in discutie si o mai veche problema, aceea a perioadei vacantei mari a elevilor. Potrivit operatorilor din turism, cu cat prima zi de scoala este mai tarziu in toamna, cu atat mai mare este impactul pozitiv asupra turismului.
- Faptul ca s-a prelungit anul scolar cu zece zile, pana pe 26 iunie, se simte, pentru ca noi, in anii trecuti, pe data de 15 iunie - 18 iunie, practic, aveam hotelurile pline, era prima serie in care ne intrau turisti si aveam hotelurile cu un grad de ocupare de 80-85%. Anul acesta, sigur, datorita vacantei, care vine pe data de 26, probabil cu data de 27 incep primele serii care vin pe litoral, asta in conditiile in care parintii au copii si vin, a declarat Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.
De cealalta parte, fostul ministru al Invatamantului in mai multe legislaturi, Ecaterina Andronescu, a explicat:
- Pentru anul acesta, debutul anului scolar sa ramana pe 15 septembrie, pentru ca altfel vor veni mai putini bani in tara de la buget si Educatia va avea mai putini bani, fara indoiala. Noi vom avea o discutie cu domnul ministrul al Educatiei, sa incercam sa-l determinam sa inceapa anul scolar tot pe 15 septembrie. Putem avea o discutie in orice moment.
Presedinte Agentiei Nationale de Turism, Anca Pavel Nedea, a explicat, in contextul conferintei de presa, ca a trimis mai multe adrese catre Ministerul invatamantului, incercand sa modifice momentul inceperii cursurilor scolare:
- Am trimis acum doua luni o adresa catre colegii de la Ministerul Invatamantului, explicandu-le impactul major pe care il are - si vorbesc asta din experienta de an de an - aceasta vacanta de vara. Din pacate, am primit raspunsul, nu a fost unul pozitiv. Ne-au spus ca educatia e prioritara, nu turismul, dar ca se vor gandi la aspectele semnalate de noi, a declarat Anca Nedea.
Minivacanta de Rusalii, o gura de aer proaspat
Cat despre minivacanta apropiata, ce a Rusaliilor, vicepresedintele FPTR, Dragos Raducan, a declarat ca weekendul care se apropie reprezinta primul eveniment major din acest an.
- Ne asteptam ca cel putin jumatate din locurile de cazare de pe litoral sa fie ocupate, asta insemnand in jur de 40.000 de turisti in acest weekend prelungit pe tot litoralul. Cei mai multi vin in statiunea Mamaia, atrasi de viata de noapte si de faptul ca statiunea a fost deschisa ceva mai devreme decat sudul litoralului, a declarat acesta.
Sursa: Ziua de Constanta