www.esoterism.ro informeaza: Blestemele: simple sugestii negative sau forte malefice care ne distrug viata? Au puteri care pot duce chiar si la moarte. Sunt efectele raului.
Blestemele sunt strans legate de credinta in fortele razbunatoare. Se crede despre ele ca pot aduce chiar si moartea, iar preotii spun ca singurele arme impotriva lor sunt rugaciunile si postul.
Multi dintre romani cred in forta blestemelor, iar in popor se spune ca cele mai grele rele blesteme sunt cele ale parintelui asupra copilului. Copilul care a fost blestemat de tatal sau mama sa, iar parintii lui nu s-au spovedit, astfel incat nu au primit dezlegare de la blestem, ar putea fi atins foarte usor. Peste el ar putea veni boli, necazuri, suferinte, esecuri. Adevarul a discutat cu un preot care a explicat care este forta blestemelor.
- Blestemele au puteri ce pot duce chiar si la moarte. Sunt oameni care ajung sa se sinucida, sa nu mai suporte lumina sau iubirea celor din jur, sa nu mai suporte pe nimeni. Blestemul merge spre cel mai mic din familie, spre cel mai nevinovat. Blestemul este efectul in sine al raului, spune parintele Roman Pintea din Oradea. Copiii pot ajunge sa nu se casatoreasca sau sa le mearga rau in casnicie din cauza blestemelor parintilor. Acele injuraturi si blesteme asupra copiilor, daca nu sunt dezlegate de catre preot cand sunt in viata parintii, pot produce foarte mari necazuri asupra copiilor. Dincolo de mormant nu mai poate face nimeni acea dezlegare, mai spune preotul. Sa nu judecati niciodata sau sa injurati. Nu se stie niciodata in ce ceas graiti cuvantul sau expresia asupra celui drag. Raul il loveste tot pe cel mai tanar.
- Prin blestem se rupe toata unitatea, toata dragostea. Ne trezim ca nu avem spor, noroc, pentru ca nu ne gandim la Dumnezeu, spune parintele Roman Pintea din Oradea.
Taina Sfintei Spovedanii facuta atat de parinti, cat si de copii este remediul cel mai eficient impotriva blestemelor.
- Blestemele vin de la generatiile din urma. Sunt multe persoane care se ocupa cu facerea de rau si pana nu-si lasa urmasul cu coada nu pot inghiti paharul mortii. Acest neam de diavol poate fi izgonit numai cu post sau rugaciune. Acestea sunt singurele arme impotriva diavolului. Biserica este purtatoarea darurilor lui Dumnezeu, afirma parintele Pintea.
- Multi folosesc cuvintele: arde-l-ar focul” sau manca-l-ar moartea” ca si cum ar zice: buna ziua”. Obisnuinta ii face sa nu se mai sfiasca de greutatea blestemului. Si nu a voit blagoslovenia si se va departa de la dansul! Si s-a imbracat cu blestemul ca si cu o haina si a intrat ca apa in matele lui si ca untul de lemn in oasele lui. Blestema-vor ei si tu vei binecuvanta!, spune Sf. Prooroc David in Psaltire. Si Sf. Apostol Pavel porunceste crestinilor: Binecuvantati si nu blestemati! Cei ce binecuvanteaza vor mosteni pamantul, iar cei ce blesteama, vor pieri!” (Ps.36, vers 22).
Sunt unii care rostesc cuvinte de blestem si de afurisenie, in chip de gluma, pentru a face haz. Preotii spun ca aceste blesteme nu se lipesc, insa cei care fac aceasta nu raman fara de pacat Dumnezeu cand a creat lumea a facut si ingerii. Toti erau buni, insa unii s-au impotrivit voii Lui si au venit pe pamant. Omul se naste cu doi ingeri. Unul bun si unul rau. Ingerii lui Dumnezeu iii spune sa fie bun, bland, smerit, in timp ce ingerul rau il sustrage de la rugaciune. Toate relele care vin sunt savarsite de oameni potrivnici, mai spune parintele Pintea.

Varianta psihologului

De cealalta parte, psihologii sustin ca blestemul are o putere la fel de mare ca a oricarei alte credinte, insa noi suntem cei care alegem in ceea ce credem. Credinta in blestem poate determina omul sa isi imagineze ca se va implini.
- Daca omul nu stie, nu cunoaste sau nu crede in acel blestem, nu se intampla nimic. Blestemul este o sugestie negativa, spune psihologul Crina Lezeu.
adev.ro