Mariustuca.ro : O psiholoaga din SUA si un medic din Franta desfiinteaza cu argumente pertinente dietele de slabit (Autoare: Magda Marincovici)
O psiholoaga a lansat o serie de argumente ce demonstreaza ca regimurile alimentare nu servesc la nimic, iar un medic din Franta explica de ce argumentele sunt pertinente. Indiferent ce regim ati ales pentru a reveni la o greutate normala, el inseamna privarea de unele alimente si de aceea nu functioneaza. Este concluzia la care a ajuns, dupa 20 de ani de studii, Traci Mann, o cercetatoare in psihologie de la Universitatea din Minnesota. Studiile ei sunt prezentate intr-un volum lansat recent si intitulat SECRETS FROM THE EATING LAB. Ea explica in acest volum ca, oricat de mare ar fi vointa, a urma un regim se finalizeaza cu un esec, deoarece regimul alimentar este contra naturii specifice omului. Si nu doar ca regimurile nu functioneaza, dar ele provoaca, de cele mai multe ori, acumularea de kilograme in plus.
- Americanii sunt pe cale sa piarda aceasta batalie, deoarece nu avem inscris in gene ca creierul si corpul omului sa fie obligate sa reziste la hrana. Asta este impotriva a ceea ce este biologic imperativ pentru a supravietui, explica Traci Mann pentru Washington Post.
Potrivit psihologului Traci Mann, atunci cand tinem un regim, apar trei tipuri de modificari biologice: neurologice, hormonale si metabolice.
Sa incepem cu modificarile neurologie.
- Cand urmati un regim, deveniti mai atenti la alimentele din jurul dumneavoastra. Iar creierul are reactii puternice, mai ales la alimentele delicioase. Ele par mult mai apetinsante, iar creierul le confera o valoare de recompensa mai puternica, devenind din ce in ce mai irezistibile, explica Traci Mann.
Apoi, sunt modificarile hormonale.
- Cand pierdeti din grasimi, nivelul hormonilor se modifica. Hormonii care indica creierului starea de satietate se diminueaza, in schimb cresc hormonii care semnaleaza foamea, spune Traci Mann.
In privinta modificarilor metabolice, Traci Mann spune urmatoarele:
- In perioada dietei, metabolismul se domoleste. Corpul foloseste caloriile in modul cel mai eficient posibil. Ceea ce pare sa fie un lucru bun, daca v-ati infometa. Corpul nostru este obisnuit sa supravietuiasca cu colorii putine. Deci el poate trai si din resturi stocate sub forma de grasimi.
Potrivit lui Traci Mann, din punct de veder fizic a tine un regim este echivalent cu infometarea. Punem corpul exact in conditia de infometare.
Dr. Chantal Julia, medic la Spitalul Avicenne de Bobigny si cercetator in epidemiologie nutritionala, marturiseste in Sciences et Avenir:
- Modificarile biologice evocate Traci Mann, care descalifica regimurile, sunt pertinente. Restrictia calorica, indiferent sub ce forma se prezinta (regim hiperprotidic, hipoglucidic etc.), in final are ca rezultat pierderea in greutate. Dar acest proces este asociat cu numeroase modificari fiziologice, care contribuie la limitarea pierderii in greutate si, in final, chiar acumularea de kilograme in plus. De altfel, completand opiniile lui Traci Mann, dr. Chantal Julia reaminteste ca dieta, fara un program sustinut de exercitii fizice, are consecinte si asupra masei adipoase, si a masei musculare. Astfel, dupa un regim de slabit, se observa o pierdere a masei musculare si un surplus de masa adipoasa. Si, totusi, sunt persoane care reusesc cu un regim de slabit. - Cand se intampla acest lucru spunem ca este un succes. Dar daca revenim si chiar depasim greutatea initiala, nu spunem ca regimul este de vina, ci ca noi suntem singurii vinovati. Ceea ce este fals, observa Traci Mann.
Pe de alta parte, dr. Chantal Julie este de parere ca dietele numite populare (Dukan, Atkins etc.) sunt asociate cu frustrari majore, care explica dezastrul provocat de acestea pe termen lung.