Mariustuca.ro / In 2013, in lume, au fost inregistrate 14,9 milioane de cazuri noi de cancer (Autoare: Magda Marincovici)
Cercetatorii de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din cadrul Universitatii din Washington au publicat, recent, in revista JAMA Oncology, un amplu studiu privind incidenta si rata de deces a 28 de forme de cancer in 188 de tari, in ultimii 20 de ani. Acest studiu releva faptul ca numarul cazurilor noi pentru principalele forme de cancer (cu exceptia limfomului Hodgkin) este in crestere la nivel mondial. Astfel, in 2013, au fost inregistrate 14,9 milioane de noi cazuri de cancer si 8,2 milioane de decese prin cancer.
Cancerul de prostata se plaseaza pe primul loc in privinta cancerului la barbati (1,4 milioane) si cancerul sanului (1,8 milioane) la femei. Dar cancerele traheei, bronhiilor si plamanilor sunt principalele cauze de deces prin cancer la barbati si la femei cu 1,6 milioane de decese.
Cancerul a provocat 8 milioane de decese in lume, in 2013, si a trecut de la a treia principala cauza de deces, in 1990, la a doua cauza, dupa bolile cardiovasculare, in 2013, explica autorii studiului. Ei spun ca s-au facut pasi importanti in directia preventiei si a tratamentului, dar, in continuare, cancerul represinta o provara din ce in ce mai grea pentru populatia globului. Progresele cele mai evidente au fost inregistrate in preventia si tratamentul leucemiei pediatrice, noteaza cercetatorii. Ei mai dau o raza de speranta subliniind ca, totusi, rata de deces pentru toate formele de cancer este in scadere in 126 de tari (in principal tari dezvoltate) din 188 incluse in studiu.