Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua Copilului nu trebuie sa fie doar la 1 iunie, ci in fiecare zi!. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ne apropiem de 1 Iunie, o zi speciala in care ii sarbatorim pe toti copiii. Este o zi in care ne bucuram, impreuna, de fericirea pura din ochii lor senini. Ziua Copilului este o sarbatoare a familiei si a intregii comunitati. Semnificatia acestei sarbatori este, insa, mult mai profunda si se refera la adevaratele valori din viata noastra. Asa cum copiii sunt proiectia in viitor a unei familii, tot astfel ei reprezinta perspectiva natiunii romane, la construirea careia suntem cu totii partasi. Dincolo de aspectele festive, sarbatorirea Zilei Internationale a Copilului subliniaza datoria noastra de a oferi celor mici un prezent si un viitor in care sa creasca sanatosi, sa se dezvolte armonios, sa invete si sa performeze.
Principalul mediu social al copilului este familia, de aceea, intr-o lume din ce in ce mai secularizata, trebuie sa readucem in atentie valoarea unica a vietii de familie si sa cultivam valorile specifice familiei. Chiar daca mai sunt lucruri de facut, trebuie sa apreciem rezultatele concrete ale Guvernului Victor Ponta care, sub deviza echitatii, a promovat o serie de masuri sociale in sprijinul familiilor. In cei trei ani de guvernare social-democrata in Romania s-au creat 231.000 de noi locuri de munca, rata somajului a scazut la un minim de 6,5%, iar reducerea CAS cu 5%, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea TVA la alimente la 9%, dar si schemele de ajutor de stat si din fonduri europene pentru subventionarea crearii de noi locuri de munca vor dinamiza in continuare piata muncii. Avem o crestere economica sustenabila, a crescut salariul minim si mediu, iar politicile speciale, gen prima casa sau prima masina pentru tinerele familii se inscriu in strategia noastra de promovare a familiei, ca institutie fundamentala a Romaniei. La acestea se adauga cea mai recenta masura luata, dublarea alocatiilor.
Un alt pilon fundamental de care depinde succesul copiilor si al societatii este educatia. Am promovat o politica care sa raspunda nevoilor scolii romanesti de stabilitate si predictibilitate, dar si de o bine dozata modernitate: cresterea anuala a alocarilor bugetare pentru educatie se traduce in scoli modernizate, microbuze scolare pentru transportul elevilor din mediul rural, proiectul manualelor digitale, mai multe ore de sport in ciclul primar, pentru o viata mai sanatoasa a copiilor.
Nu trebuie sa uitam ca exista si copii cu probleme deosebite, orfani, bolnavi sau coplesiti de saracie. De aceea, trebuie sa contribuim cu totii, in masura posibilitatilor si a competentelor, la solutionarea dificultatilor cu care se confrunta toti copiii. Indemnul meu e de a fi in permanenta receptivi la problemele acestora si de a face tot ce ne sta in putinta pentru a creste si educa oameni de care Romania sa fie mandra.