MAGAZIN : Programul Magnet si perceptia extrasenzoriala (Autor : DAN D. FARCAS)
In episodul de saptamana trecuta am rezumat cateva idei interesante prezentate de ufologul veteran canadian Grant Cameron intr-un lung interviu despre OZN-urile si constiinta umana extinsa, dat lui Alex Tsakiris, proprietarul podcast-ului Skeptiko. Intre altele, Cameron a subliniat ca in ultimele 6-7 decenii a avut loc o evolutie remarcabila a atitudinii comunitatii ufologice, catre intelegerea implicarii constiintei umane in fenomenul OZN.
Cameron a reamintit ca printre primele cazuri explorate de el a fost cel al inginerului Wilbert Smith, care a condus, in perioada 1950-1954, programul Magnet, un program guvernamental canadian OZN. La ora actuala, se cunoaste o nota oficiala a lui, pe atunci strict secreta, adresata ministrului adjunct al Departamentului Transporturilor, cu informatii privind OZN-urile. Nota a fost declasificata ulterior de catre guvernul canadian.
Wilbert Smith lucra la minister ca inginer sef pentru radiocomunicatii, iar, dupa terminarea programului Magnet, a fost promovat seful comunicatiilor. El a condus si Radio Ottawa, care, intre altele, bruia comunicatiile ruse, si a fost responsabil cu frecventele radio AM/FM, inclusiv cu frecventele militare si frecventele de informatii, ca si cu negocierea acestora de-a lungul frontierei cu SUA.
In cadrul proiectului Magnet, Smith a fost interesat de OZN-uri si de modul lor de propulsie. Pentru a afla informatii, el s-a deplasat la Washington, DC, obtinand sprijinul atasatului militar de la Ambasada Canadei. Acesta era acreditat la Consiliul de Cercetare-Dezvoltare SUA, care detinea toate datele privind cercetarile militare secrete, inclusiv cele legate de bomba cu hidrogen. In nota, pe care a intocmit-o in decembrie 1950, Smith scria ce anume a aflat pe aceasta filiera: ca FARFURIILE ZBURATOARE exista si ca acesta este secretul cel mai inalt clasificat in Statele Unite, evaluat cu doua puncte mai sus decat bomba cu hidrogen.
Un secret bine pazit
Aceste cuvinte au fost scrise cu doi ani inainte ca prima bomba cu hidrogen sa fi fost detonata. Apoi, el mai spune ca a aflat ca exista un mic grup, avandu-l in frunte pe Dr. Vannevar Bush, care conduce cercetarea privind FARFURIILE ZBURATOARE. Se stie ca Bush a fost consilierul stiintific al presedintelui Roosevelt. Se mai stie ca Bush a coordonat, din punct de vedere stiintific, toate dezvoltarile militare majore americane in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial: bomba atomica, motoarele cu reactie, siguranta de proximitate s.a.m.d.
Memorandumul lui Smith, la inceput strict secret, nu a fost pe deplin declasificat pana in 1978. Smith a murit in 1962; dosarele sale au fost puse in ordine de fiul sau cel mai mare si au fost apoi mutate la un cercetator din Ottawa, care a aflat de existenta notei din 1950, deoarece Smith avusese o copie in dosarul lui personal. De aici a pornit solicitarea ca guvernul canadian sa declasifice documentele. Nota lui Smith se gaseste acum in arhivele canadiene si nimeni nu neaga ca ar fi fost scrisa, sau ca nu ar fi fost Top Secret.
(Va urma)