Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: 9 Decembrie - Ziua Internationala Anticoruptie”. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Astazi este Ziua Internationala Anticoruptie. Pentru unii, poate parea cel putin ironica discutarea acestei teme. Pentru altii, chiar dureroasa, un fel de pomenire a funiei in casa spanzuratului. Dar, cum nu este bine sa generalizam, mai ales in chestiuni atat de serioase, tin sa reamintesc o serie de aspecte: Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei (UNCAC) a stabilit, in 2003, ca data de 9 Decembrie sa fie Ziua Internationala Anticoruptie. Semnata de Romania la data de 9 decembrie 2003 la Merida si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei. Declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie, sustinuta la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie.
Stimati colegi, nu cred ca suntem mai corupti sau mai putin corupti decat alti europeni. Nu cred, de asemenea, ca mecanismele noastre de lupta impotriva coruptiei sunt mai eficiente, sau dimpotriva, decat cele din alte state. Cred, in schimb, ca, in activitatea de combatere a acestui flagel, care ne afecteaza in grade diferite pe toti, oricand se poate face mai mult. Si nu doar la televizor, in cadrul declaratiilor de principiu sau cu ocazia bilanturilor. Dincolo de toate, din nefericire, la noi inca functioneaza justitia televizata. Spectatorului ii place sa vada coruptii, dovediti sau nedovediti, plimbati in catuse in fata camerelor. In linii mari, stiti ce spun toti acesti oameni asupra carora planeaza suspiciunea savarsirii unor ilegalitati, inclusiv de coruptie? Ca au incredere deplina in justitie! Haideti, asadar, sa vorbim mai putin despre justitie si sa facem mai mult pentru infaptuirea ei.
In definitiv, toti cei care suntem, astazi, aici, cu exact doi ani in urma, pe 9 decembrie 2012, de Ziua Internationala Anticoruptie, eram alesi in Parlamentul Romaniei. Numai si pentru acest lucru, avem datoria de a sprijini lupta impotriva coruptiei.