(continuare)

"200 de companii multinationale sunt mai puternice decat 150 de state la un loc"

- Romanii din Pungesti si din alte localitati se lupta cu una sau mai multe corporatii. Acolo s-a ajuns deja la dictatura. Ce rol joaca politicul in acest context?
- Corporatiile dicteaza la ora actuala politicului in cea mai mare parte a lumii. Urmarind doar propriul profit, ele ascund realitatea, subminand viitorul generatiilor tinere si privand natiunile de lideri autentici si de patrioti. 200 de multinationale sunt mai puternice decat 150 de state la un loc! Domeniul economic este condus de FMI, Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Comertului. Troica aceasta a dus la prabusirea economica si la dezastru ecologic in multe locuri din lume. In loc de politici economice serioase, romanilor li se ofera paine si circ: sa cumperi marfa altora si sa crezi ca traiesti bine. Aceasta, pe un fond de saracie si decadere morala fara precedent. Cantitatea de paine vanduta a scazut cu 25% fata de 1990, iar numarul cartilor, cu 85%. Sunt cifre care vorbesc de la sine despre starea precara si lipsa de viitor a Romaniei in actuala situatie. Romania are nevoie de o conducere capabila sa se opuna proiectelor geopolitice care vizeaza distrugerea statelor nationale si transformarea tarii intr-un teren de vanatoare economica (masacrarea faunei, vanatorile cu acte mai mult sau mai putin in regula sunt un capitol la fel de trist). Romania trebuie sa gaseasca o pozitie de echilibru intre fortele geopolitice globale si sa invete sa negocieze cu puterile lumii, avand ca ancora doar interesul national. Putem sa spunem, fara teama de a gresi, ca destabilizarea prezenta a Ucrainei, prin proteste violente dirijate, este pe punctul de a declansa un nou Razboi Rece intre Rusia si SUA. Un "razboi ascuns" mocneste deja in Asia, intre China si principalul aliat din Asia al SUA, Japonia. In acest nou context, extrem de tensionat, Romania, in loc sa fie un factor de stabilitate, apare, prin scandalurile politice la zi, ca un no man’s land, un fel de taram al nimanui care poate oricand exploda, aruncand in aer intreaga regiune sud-estica a Europei. Iata de ce, mai mult ca oricand, avem nevoie de lideri respectati pe plan international, capabili sa intareasca statalitatea Romaniei si sa gaseasca alte surse de finantare decat vanzarea pe nimic a bogatiilor naturale si activelor natiei. In prezent, tara se afla intr-o situatie atat de jalnica, incat sunt aplaudate chiar si investitiile "europene" in gropi de gunoi, pompos numite "sistem integrat de management al deseurilor", amenajate in satele cele mai pitoresti si cu mare potential agro-turistic (vezi cazul comunei Farcasa din judetul Maramures). Practic, Romania se afla sub asediul marilor corporatii. Actiunea de la Pungesti este relevanta. Statul apara o corporatie impotriva propriilor sai cetateni. Oamenii sunt batuti in curtea lor. Este mai rau decat intr-un razboi impotriva unei puteri straine! De cateva luni, statul isi terorizeaza cetatenii care nu se pleaca in fata interesului celor fara de tara. A luat cumva UE pozitie fata de aceasta incalcare flagranta a celor mai importante drepturi ale omului, fata de o actiune criminala fara precedent?

"Romania este o tara prea bogata, cu un pamant prea fertil, ca sa fie pastrata fara lupta!"

- Unde se afla astazi tara noastra pe harta financiara si economica a lumii?
- Romania are nevoie de un sistem financiar care sa-i apartina, de o politica monetara care sa raspunda nevoilor specifice si de o politica fiscala dictata de realitatile noastre. In tara noastra batranii sunt umiliti, copiii nu au viitor, pamantul este vandut strainilor, iar credinta stramoseasca este calcata in picioare - iata realitatea! Dezastrul este bagat sub pres. Se dau cifre, care de care mai umflate. Una sunt cifrele, alta economia reala. De pilda, se tot scrie ca am iesit din criza. Cum sa iasa din criza statul roman, cand cheltuielile cu bunurile si serviciile au atins, in 2013, nivelul din 2008, anul in care se arunca cu bani in stanga si in dreapta?! Cheltuielile bugetului general consolidat, cu bunuri si servicii, au atins in 2013 nivelul de 6,2% din PIB, apropiate de cele din 2008, cand au insemnat 6,5% din PIB. Se impune o simpla constatare: Romania nu va prospera decat prin introducerea disciplinei financiare. Astazi, Romania este o tara in faliment, care traieste pe datorie.
- Ce fel de stat este statul roman de azi? Care sunt deciziile pe care le poate lua, cu privire la propria dezvoltare?
- Statul roman actual este un stat slab. Actioneaza conform unor mituri si prejudecati, ia decizii importante pe baza de wishful thinking (gandirea deziderativa ce distorsioneaza realitatea in functie de propriile dorinte). Societatea romaneasca difera de economiile mature din Europa, in sensul ca, daca in Europa se schimba un guvern, nu se intampla nimic grav, economia merge inainte, structura institutionala functioneaza. Pe cand in Romania nu avem management performant, iar managementul inseamna viziune, perspectiva. Statul roman actual nu mai exista, pentru ca nu mai functioneaza institutional. Accidentul aviatic din Muntii Apuseni este o dovada a inexistentei statului.
- Ati afirmat ca redresarea statului nu se poate face decat prin patriotism in limitele adevarului, reluand formula interbelica "prin noi insine". Mai putem invoca acest concept in epoca globalizarii?
- Totul ne este permis, dar nu totul ne este si de folos, spunea Sfantul Apostol Pavel. Si mai spunea ca omul intreg, puternic, chiar daca totul ii este permis, nu se va lasa stapanit de tot ceea ce-i este ingaduit. Totul, dar absolut totul se face doar semanand dragoste, nu ura si tradare. Lucrurile au mers prea departe din cauza modului total inadecvat de conducere a tarii in ultimii 25 de ani. Cei care au detinut puterea au urmarit doar interesele lor, personale si de grup, si nu cele ale tarii. Or, nu ai cum sa fii de folos tarii tale daca nu o iubesti si daca nu-i vrei binele! Formula "prin noi insine" nu poate fi transpusa in practica de catre cei care dusmanesc Romania. Sunt tari importante care, in ultimii 20 de ani, s-au dezvoltat spectaculos pe baza modelului "prin noi insine". In anii ’70, Finlanda era la coada tarilor scandinave, acum este in fruntea lor. La mijlocul anilor ’90, economia Rusiei a fost aproape ruinata de globalisti, cu retetele lor neoliberale, dar si-a revenit spectaculos cand tara a adoptat modelul "prin noi insine". Japonia, Norvegia, Polonia, Ungaria sunt alte exemple graitoare de tari care nu au cedat presiunilor "terminatorilor" internationali si au reusit sa prospere economic. A ne dezvolta prin noi insine inseamna in primul rand a investi in om. Or, aceasta a lipsit cu desavarsire. Romanul trebuie lasat sa faca ce poate el mai bine, nu ce cred de cuviinta niste functionari de la Bucuresti sau Bruxelles, si atunci toata tara va inflori. De ce oare romanii sunt foarte apreciati in multe locuri importante din lume, iar in tara lor nu au un loc de munca? In acest sens, exemplul istoric pasoptist ne sta la indemana. Este greu, dar se poate! Insufla-i tanarului mandria pentru istoria neamului sau! Cand ne vorbea profesorul la scoala de Mihai Viteazul, de Stefan cel Sfant, intram in pielea lor ca eroi si doream, noi, copiii, sa facem la fel pentru tara noastra. Numai asa va deveni tanarul responsabil. Din pacate, istoria este minimalizata; pur si simplu s-a taiat panglica istoriei, s-a intrerupt legatura cu eroii si martirii neamului, uitandu-se ca fiecare generatie faureste istoria celor urmatoare.

(Va urma)