Vasile Dancu : Continuarea razboiului politic este o crima

Nu-i exagerata nervozitatea din USL pe marginea desemnarii procurorului general si a sefului DNA? In alte tari stirea ar trece neobservata.
Sunt socat de faptul ca numirea procurorilor este cel mai important subiect de negociere politica de cateva luni. Asta ne face sa fim suspiciosi in doua directii, la fel de negative pentru Romania. Controlul justitiei este o miza importanta pentru toti politicienii romani, cu corolarul ca principalul tel al politicienilor ar fi comiterea de ilegalitati. Chiar daca exagerat, acest punct de vedere nu este, totusi, absurd, este poate chiar punctul de vedere al procurorilor din Romania. A doua, competitia dintre politicieni a depasit cu mult granitele luptei politice, ei isi dau in cap cu justitia, politia sau alte instrumente institutionale de pe la noi. Cred ca este indicatorul cel mai relevant pentru ramanerea in urma a tarii noastre.
Daca nu suntem atenti, Romania pierde in acesti ani si ultimele resurse pentru a realiza o guvernanta economica reala. Vom deveni un stat slab, esuat, daca nu suntem atenti cu oamenii. Comunitati intregi isi pierd ultimele resurse structurate de locuri de munca si uneori o identitate de care erau mandre, din generatie in generatie. Campia Turzii, Resita sau Targoviste, ca si alte localitati, se vor destructura prin depopulare si migratie daca nu vom gasi nimic sa punem in loc. Distributia sociala a riscurilor este tot mai inegala, iar oamenii isi modifica identitatile. Isi pierd legaturile afective cu locurile in care s-au nascut si crescut. Reactiile de raspuns la situatiile in care nu primesc ajutor de nicaieri sunt dramatice: o dezorientare majora si pierderea sensului actiunii colective, migratia internationala pentru cautarea unei forme de certitudine, neincrederea generalizata in institutii si in statul roman, reactii nevrotice de atasament afectiv sau optimism nefondat, in contradictie cu reprezentarea negativa a viitorului. Un optimism solid si o identitate puternica, centrate pe binomul identitate locala si atasament fata de Romania, care inca mai rezista, se pot transforma foarte repede intr-o identitate nevrotica, care pericliteaza solidaritatea colectiva si formele de coeziune absolut necesare ca nucleu al existentei unei natiunii. In raport cu aceasta problema, numirea procurorilor nu este un subiect de prima pagina!