In Romania sunt aproximativ 5.000 de pacienti diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita

Este in crestere numarul tinerilor, inclusiv cel al copiilor, afectati de bolile inflamatorii intestinale (BII), care, totusi, pot fi tinute sub control prin terapii biologice, extrem de costisitoare, avertizeaza specialistii participanti la cel de-al VIII-lea Congres consacrat BII, organizat de The European Crohn‘s and Colitis Organisation (ECCO) si Federatia Europeana a Asociatiilor pentru Boala Crohn si Colite (European Federation of Crohn‘s and Colitis Associations), Viena, 13 -16 februarie.
"Aproximativ trei milioane de europeni sufera de BII, boala Crohn si colita ulcerativa, afectiuni cronice severe. Unul din doi pacienti cu boala Crohn are nevoie de o interventie chirurgicala majora in termen de zece ani de la diagnostic, iar riscul de cancer de colon e dublu la unii pacienti cu colita ulcerativa", sunt principalele concluzii ale unui studiu prezentat de dr. Tine Jess, de la National Health Surveillance and Research Danemarca.
Cu ocazia acestui eveniment medical, conf. dr. Liana Gheorghe, sef de sectie, Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, a subliniat ca, deocamadata, in tara noastra, BII inca nu inregistreaza o crestere alarmanta, probabil, si pentru ca inca mai respectam alimentatia traditionala.
"In urma cu zece ani am facut primul studiu mare de epidemiologie si am gasit o prevalenta de 0,5/100.00 de locuitori la boala Crohn si de 1,5/100.000 la rectocolita, ceea ce este foarte putin. De atunci, s-a mai facut un studiu la Timisoara, sub egida Societatii Europene, care a aratat o oarecare crestere, dar comparativ cu tarile vecine si restul Europei numarul este mai mic. Boala incepe sa fie frecventa la tineri din cauza obiceiurilor alimentare. Vrem sa refacem studiul de epidemiologie la nivel national, cu chestionare despre alimentatie, comportament, interventii chirugicale, sanitatie", spune conf. Liana Gheorghe.
Predispozitia genetica este doar una dintre cauzele aparitiei bolilor. Cei mai importanti factori declansatori sunt legati de mediu si de stilul de viata: fumatul, antibioticele in exces, alimentatia sau stresul afecteaza flora intestinala intr-un mod de cele mai multe ori ireversibil.
In legatura cu simptomele BII, boli autoimune, prof dr. Walter Reinisch, de la General Hospital din Viena, atrage atentia ca sunt extrem de severe: "dureri abdominale, diaree care dureaza saptamani si chiar luni, pierdere in greutate, oboseala si chiar febra. Statistic vorbind, boala se declanseaza mai ales la persoanele cu varste intre 20 si 30 de ani, dar in ultimii ani in Austria si in intreaga lume rata diagnosticarii la copii s-a dublat. Netratate corespunzator aceste boli scad calitatea vietii pacientilor si ii rup de societate. Nu mai merg la serviciu sau la scoala, nu mai duc o viata normala. Avem tratamente de ultima generatie care pot tine boala sub control dar, din pacate, nu am gasit unul care sa si vindece".
Conf. dr. Liana Gheorghe spune ca, in tara noastra, terapia biologica costa inte 2.000 si 2.500 euro si este prescrisa doar de specialistii din centrele universitare, care precizeaza diagnosticul si stadiul bolii. In acest sens, este foarte importanta informarea medicilor de familie si educarea pacientilor astfel incat la primele simptome sa fie orientati catre gastroenterologi. "In cadrul congresului s-a facut o pledoarie pentru introducerea acestor terapii foarte moderne, costisitoare, dar foarte eficiente in stadii timpurii de boala. Tratamentul se face toata viata, in cazurile unui numar foarte mic de pacienti se intrerupe tratamentul", precizeaza conf.dr. Liana Gheorghe.
Prof. dr. Cristian Gheorghe, sef de sectie, Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie, subliniaza ca ambele boli, Crohn si rectocolita, au prognostice diferite, iar in evolutie pot duce la cancerul colonorectal. Potrivit prof. Cristian Gheorghe, la Fundeni, se deruleaza un proiect cu tehnica endomicroscopica, ce permite vizualizarea modificarilor histologice, fara biopsie.
In tara noastra functioneaza Asociatiei Pacientilor cu Boli Autoimune (APAA). Presedinta APAA, Rozalia Lepadatu, spune ca asociatia ofera suport persoanelor si familiilor acestora, contribuie la reintegrarea sociala si profesionala a pacientilor, asigura consilierea de specialitate si impulsionarea structurilor guvernamentale in problematica acestor boli.