Senatoarea GABRIELA FIREA a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Violenta in familie exista, chiar daca vrem sau nu sa recunoastem!" , pe care o puteti citi in continuare.

Prevenirea si combaterea violentei domestice, ce afecteaza in primul rand femeile, dar si copiii si familia in intregul sau, reprezinta obiective prioritare pentru organizatiile internationale, guvernele si statele lumii si ar trebui sa reprezinte o preocupare zilnica a fiecaruia dintre noi.
Va reamintesc ca, potrivit Rezolutiei nr. 54/134 a Adunarii Generale a ONU din 1999, data de 25 noiembrie este "Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor".
Violenta domestica era anul trecut principala cauza de mortalitate a femeilor intre 19-44 de ani, inaintea conflictelor armate, a cancerului sau a accidentelor rutiere, potrivit europarlamentarului britanic Sandra Barnes, Raportor al Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa privind violenta asupra femeilor.
In Romania, in perioada 2004-2011 au fost raportate peste 82.000 de cazuri de violenta domestica si 800 de decese din aceasta cauza. Aceste valori sunt insa subestimate. Datele unui studiu realizat in iulie 2013 , la nivel national, de INSCOP arata ca peste 40% dintre romani au auzit de cazuri de violenta in familie printre cunoscutii lor. Dintre acestia, 70% au declarat ca victima violentei fusese sotia si doar 4,4% au declarat ca sotul fusese supus violentei domestice. Mai mult, 30% dintre cei care au raspuns la acest sondaj considera ca "femeile mai sunt batute si din vina lor".
Potrivit altor date oficiale, de la Inspectoratul General al Politiei Romane, in anul 2011 a crescut cu 10% numarul sesizarilor privind infractiunile de violenta in familie fata de 2010. Cu toate acestea, din totalul infractiunilor sesizate, doar in 22,6% din cazuri s-a dispus inceperea urmaririi penale. Acest lucru se explica prin faptul ca femeile pregeta sa depuna plangeri din motive financiare, sentimentale sau legate de protejarea copiilor.
Privind aceste date, putem spune ca ne confruntam cu un fenomen semnificativ si foarte ingrijorator, chiar in conditiile in care cadrul legislativ si de reforma in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie a evoluat foarte mult in ultimii ani.
In decembrie 2012, Guvernul a aprobat un document extrem de important, HG 1156/2012 privind aprobarea Strategiei nationale pentru prevenirea si combaterea fenomenului violenței in familie pentru perioada 2013-2017 precum si Planul operational pentru implementarea acestei Strategii. Acest document contine un set de masuri menite sa contribuie la diminuarea actelor de violenta in familie, sa reduca riscul recidivei si sa sustina psihologic victimele.
Mai sunt insa foarte multe de facut in acest domeniu!
Numarul politistilor ce actioneaza la nivel national este redus si, de cele mai multe ori, cazurile de violenta domestica nu sunt tratate precum urgente, asa cum se intampla in cazul infractiunilor grave. Potrivit unor statistici EUROSTAT din 2011, Romania ocupa locul 18 in Uniunea Europeana ca numar de politisti la 1000 de locuitori. Potrivit acestor statistici, numarul politistilor la mia de locuitori este dublu in tari precum Italia - 5,66 de politisti la mia de locuitori, Spania - 5,39, Bulgaria - 4,36. Romania are 2,28 politisti la mia de locuitori.
Consider ca este nevoie de suplimentarea numarului de politisti, astfel incat sa existe posibilitatea de apelare non-stop in cazul unor infractiuni domestice. De asemenea, este esentiala pregatirea acestora pentru situatiile dificile si delicate generate de cazurile de violenta domestica. In Austria, de exemplu, politistul care intervine are dreptul, daca apreciaza ca violenta se poate repeta in viitorul apropiat, sa evacueze temporar agresorul din locuinta pentru patru saptamani. In primele trei zile dupa evacuare, o divizie speciala de politie verifica respectarea acestuia si ii informeaza, pe ambii, in legatura cu consecintele legale ale faptelor.
Este benefic faptul ca justitia poate da ordin de protectie in favoarea victimelor violentei. Fac insa apel la autoritatile competente sa definitiveze cu celeritate ghidurile privind procedurile de instrumentare a cazurilor de violenta in familie pentru politisti, judecatori si procurori, pentru ca aceste ordine de restrictie sa poata asigura securitatea necesara celor care au nevoie de ele.
Un alt aspect extrem de important vizeaza numarul de adaposturi pentru femeile abuzate. La nivelul anului 2012, numarul adaposturilor pentru femei abuzate la nivel nationale era de 50. Este un numar infim! Nu ne putem permite ca la aceste adaposturi sa se stea la coada!
De asemenea, consider ca Semnarea Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si violentei domestice, cunoscuta sub numele de Conventia de la Istanbul, ar fi un pas important pentru apararea drepturilor femeilor din Romania si inca un obstacol pus in fata violentei impotriva femeilor.