De Ce News: Parvulescu: comasarea tip Boc-sah la Traian Basescu, dezastru pentru democratie

Politologul Cristian Parvulescu a identificat trei probleme in cazul in care se vor organiza alegeri simultane, in 2014, prezidentiale si europarlamentare. Unele tin de mecanismul democratic, altele sunt legate de jocurile din interiorul USL. Singura miza a acestei propuneri, considera Parvulescu, este tinerea in sah a actualului presedinte, Traian Basescu.
"Lansarea temei de catre lideri USL, in cadrul unei intrevederi informale cu presedintele, are un scop politic evident, sustine prof. Parvulescu. USL incearca, astfel, sa pastreze initiativa, in raport cu Traian Basescu. Acesta nu mai propune mari miscari, asa cum facea in 2011, cand anunta regionalizarea, ci primeste teme de la liderii USL. Este o propunere abila, care il pune in incurcatura pe presedinte. Ca sa se schimbe calendarul, Basescu trebuie sa demisioneze in primavara lui 2014. Daca spune da, isi descumpaneste sustinatorii, pare ca se retrage din joc mai repede. Daca spune nu, pe o tema populara, va fi taxat de public: iata ca se agata de Putere".
Ce efect ar avea desfasurarea simultana a alegerilor din 2014, daca nu ne raportam la scurtarea mandatului prezidential? Ar putea USL sa beneficieze de o locomotiva de imagine, respectiv candidatul la prezidentiale?
"Nu, pentru ca alegerile europarlamentare se desfasoara pe liste de partid. Daca nu fuzioneaza, nu pot candida sub sigla USL. Nici in occident nu s-a mers pe coalitii. Dimpotriva, este un test in interiorul coalitiilor aflate la guvernare. Daca USL rezista si va avea un candidat unic, acesta nu are cum sa tracteze alianta. Singurul efect al comasarii il reprezinta cresterea prezentei la vot, in cazul europarlamentarelor. Daca este o prezenta la vot artificiala, pentru ca nu se vor discuta teme europene, ci tot teme locale. Va avea loc nationalizarea europenelor, ceea ce nu foloseste democratiei si nici proiectului european. Ar trebui sa vedem care e rolul Romaniei in UE, ce dorim de la Uniune, nu sa discutam cine va fi presedinte. Alegerile europene presupun alt tip de campanie electorala. Resping, deci, din principiu, orice comasare, la fel cum am respins propunerea lui Emil Boc. Ma mir ca, atunci, comasarea era criticata de actuala Putere, acum, cu argumente tip Boc, e sustinuta. Factorul economic nu trebuie discutat, e un populism anti-democratic. Daca alegerile costa, daca ne deranjeaza campania electorala, haideti sa le desfiintam, pe toate. Daca nu, sa le organizam separat, conform recomandarilor forurilor democratice internationale".