La prima vedere, Victor Ponta pare realist atunci cand afirma ca Motiunea de cenzura a USL nu are sanse, deoarece parlamentarii PSD si PNL sunt mai putini decat cei ai puterii. In acest moment PSD si PNL au un numar de 214 parlamentari. Pentru ca Motiunea de cenzura sa treaca, ar trebuie sa voteze pentru adoptarea acesteia jumatate plus 1 din numarul total al senatorilor si deputatilor. Adica, din totalul de 460, jumatate plus 1 ar fi 231. Lasam deoparte ca la scurte intervale de timp parlamentari ai puterii trec fie la PNL (mai des), fie la PSD (mai rar). Ultima translatata este d-na Mihaela Popa, o senatoare de toata isprava, care a facut multe lucruri bune pentru Iasi si pentru ieseni.
Dar sursa potentiala a voturilor lipsa pentru USL la Motiunea de cenzura este in alta parte. Ii sugeram lui Victor Ponta sa priveasca cele doua tabele care cuprind deputatii si senatorii fara apartenenta la un grup parlamentar :

Deputati fara apartenenta la un grup parlamentar
1. Avram Marian
2. Boldea Mihail
3. Giurgiu Mircia
4. Morega Dan Ilie
5. Munteanu Ioan
6. Niculescu-Mizil Stefanescu Tohme Oana
7. Oajdea Daniel Vasile
8. Saniuta Marian-Florian
9. Zoicas Gheorghe

Senatori fara apartenenta la un grup parlamentar:
1. Geoana Mircea Dan
2. Magureanu Cezar

In total, sunt 11 parlamentari (9 deputati si 2 senatori) care, teoretic, nu apartin nici puterii, nici opozitiei. Un politician de talia lui Ponta poate sa inteleaga faptul ca acesti oameni au parasit barca puterii (sau a opozitiei) nu acum, cand evident Titanicul nu mai are mult pana sa se scufunde, ci cu un anumit timp in urma. Cu ei, cu acesti deputati si senatori se poate discuta si negocia, la fel cum se poate dialoga si cu o parte dintre parlamentarii din tabara celor autointitulati progresisti - in fond vechi camarazi, fie ai social-democratilor, fie ai liberalilor, multi dintre ei oameni cu convingeri puternice. Acestor oameni profund inselati in convingerile lor li se poate acorda o ultima sansa, aceea de a nu mai persista intr-o iluzie sinucigasa si pierzatoare.
Ca sa nu mai vorbim ca daca alti parlamentari nu erau lasati sa abandoneze lupta politica cu atata usurinta (exemple : Teo Trandafir sau Adriana Saftoiu), azi USL ar fi avut suficiente voturi pentru a castiga in mod categoric batalia din Parlament. Si nu ar fi trebuit sa astepte sfarsitul anului pentru a castiga puterea.