Social democratii isi aleg presedintele, vicepresedintii si secretarul general al formatiunii. Un numar de 9 candidati s-au inscris la sefia partidului, iar 62 pentru functia de vicepresedinte.
Delegatii PSD au incheiat votul, urmeaza numararea buletinelor. Procedura de alegere a conducerii partidului a durat aproximativ sase ore. In cursa pentru presedintia PSD au ramas 4 candidati, Mircea Geoana, Victor Ponta, Dorela Alistar si Andrei Alexandru, insa "meciul" se joaca intre Geoana si Ponta.
Delegatii la congresul PSD au inceput sa voteze dupa ce procedura a intarziat din cauza unor discutii dintre membrii Comisiei de numarare a voturilor cu privire la masurile de siguranta luate pentru buletinele de vot.
Surse participante la pregatirea votului au avansat ideea ca membrii Comisiei vor sa puna trei semnaturi pe spatele fiecarui buletin de vot, ca masura suplimentara de siguranta, pentru a nu exista posibilitatea ca vreun delegat sa vina cu buletinul "de acasa", informeaza NewsIn.
Fiecare delegat a primit cate patru buletine de vot, unul pentru presedintele PSD, un altul pentru functia de secretar general, un al treilea pentru vicepresedinti si un buletin pentru Consiliul National. Au fost tiparite cate 1.800 de exemplare pentru fiecare buletin de vot, fiecare categorie avand o culoare diferita.
Sunt 48 de membri in Comisia de numarare a voturilor, iar social-democratii au avut la dispozitie 41 de cabine de vot si 10 urne.
Inainte de vot, secretarul general Liviu Dragnea a supus votului ca pentru functia de secretar general sa nu existe un al doilea tur, ci sa fie desemnat ca ocupant al functiei candidatul care intruneste cel mai mare numar de voturi.
Un eventual tur doi va exista pentru functia de presedinte al PSD in cazul in care, asa cum prevede Statutul, niciunul dintre candidati nu intruneste majoritate de voturi. De asemenea, tot prin vot s-a stabilit ca, pentru vicepresedinti, sa fie considerate valide si buletinele care au mai putin de 15 vicepresedinti bifati.

Toate cele noua candidaturi la sefia PSD au fost validate astazi inainte de congres, in timp ce candidaturile lui Florentin Pandele si Nicolae Badalau pentru functii de vicepresedinti au fost invalidate. Cei noua candidati la presedintia PSD in ordine alfabetica sunt: Andrei Alexandru (Bucuresti), Dorela Alistar (Bucuresti), Ioan Domonco (Dorohoi), Cristian Diaconescu (Bucuresti), Victor Moraru (primarul orasului Amara, Ialomita), Mircea Geoana (Dolj), Victor Ponta (Gorj), Miron Mitrea (Vrancea) si Radu Mazare (Constanta). Pentru cele 15 functii de vicepresedinte candideaza in jur de 60 de persoane, iar pentru postul de secretar sunt in cursa Liviu Dragnea, Constantin Nicolescu si Dumitru Buzatu. Delegatii la congres nu vor vota modificari la Statut, acesta urmand sa fie amendat la un congres ulterior.
In urma discursurilor din cadrul Congresului PSD, Victor Ponta parea ca se bucura de cei mai multi sustinatori: candidatii Radu Mazare si Miron Mitrea s-au retras in favoarea acestuia, in timp ce veteranii Ion Iliescu si Adrian Nastase il sustineau de asemenea.
La randul sau, Geoana a contat pe sustinerea lui Cristian Diaconescu, care s-a retras din cursa cu putin inainte de inceperea votului. Anterior, alti doi candidati PSD isi anuntasera retragerea: candidatul la sefia PSD Ioan Domoncu, de la Dorohoi, i-a oferit sprijinul lui Diaconescu, iar primarul de la Amara Victor Moraru si-a incheiat discursul de candidatura exprimandu-si sustinerea pentru Victor Ponta.
In aceste conditii, presedintele va fi unul dintre cei doi candidati sustinuti de catre delegatii la Congres: Ponta sau Geoana.