Marian Mocanu, Candidat PSD pentru Senatul Romaniei in Colegiul 1, circumscriptia 43, a efectuat, in perioada 7-9 noiembrie, o vizita la Dublin, in mijlocul comunitatii de romani care traiesc in Irlanda.
Cu acest prilej, doi dintre romani, Ion Dumitrescu si Radu Arteni, persoane care traiesc de circa 10 ani in Irlanda, si-au exprimat dorinta de a infiinta o filiala PSD la Dublin. "Noi dorim o apropiere politica intre Romania si romanii din Irlanda. Speram sa fondam aceasta filiala si sa stimulam romanii la viata politica", a declarat Ion Dumitrescu. Organizatia politica care se contureaza la Dublin s-a declarat favorabila colaborarii cu Comunitatea Romanilor. Radu Arteni a spus ca doreste sa infiinteze un Centru Cultural Romanesc si o biblioteca, deoarece alte comunitati prezente la Dublin sunt mai organizate si mai sustinute material decat romanii.
"Am intalnit o comunitate de romani abandonata de interesul politicienilor de la Bucuresti. Romanii sunt foarte credinciosi, se strang in jurul a 4 biserici la Dublin si continua sa faca ceva din timpul lor pentru a da continuitate traditiilor si limbii romane. Acesti romani trebuie sprijiniti, pentru ca momentan Comunitatea Romanilor este gazduita de un ONG irlandez unde lucreaza presedintele Anca Lupu, dar se simte lipsa unui sediu in care sa existe mai mult spatiu pentru activitati dedicate romanilor. De asemenea, romanii care traiesc in Irlanda au nevoie de actiuni de imbunatatire a imaginii prin mass-media, dar si la nivel de retorica politica, lucruri neconsiderate pana acum de actuala guvernare. Intentia irlandezilor este de a stopa imigratia dinspre Balcani spre Irlanda, iar imaginea noastra este afectata de cativa cersetori si evenimente izolate de microcriminalitate. Exista si o mare problema care afecteaza comunitatea, si anume dreptul de munca, fapt pentru care romanii intampina mari greutati in integrarea profesionala. Toate aceste chestiuni le-am discutat cu romanii din Dublin si am stabilit deja cateva obiective concrete pe care sa le indeplinim dupa alegerile parlamentare", a declarat Marian Mocanu, potrivit unui comunicat al PSD.