MAGAZIN: Nedumeririle unui congresman american (Autor: DAN D. FARCAS)
Interesul Congresului SUA pentru rapoartele aeronavelor neidentificate a crescut de la dezvaluirile media din decembrie 2017, din New York Times, Politico si alte publicatii, privind programul secret (apoi desecretizat) de investigare a observatiilor OZN al Pentagonului, numit AATIP, initiat, cu un deceniu mai devreme, de Harry Reid, fost senator de Nevada. Printre dezvaluiri s-au numarat intalnirile bizare cu obiecte aeriene anomale, intalniri raportate de piloti si alte persoane care au facut parte din grupurile de lupta USS Nimitz si USS Theodore Roosevelt in 2004, pe coasta Californiei, respectiv in 2015 si 2016, pe coasta Floridei, rapoarte insotite de filme cu obiecte necunoscute, prezentand caracteristici care pareau sa sfideze legile aerodinamicii, asa cum le cunoastem noi. S-a aflat cu aceasta ocazie ca, dorind sa inteleaga cum ar putea opera aeronavele neidentificate, Pentagonul a finantat si o serie de studii teoretice, de la Detectarea si urmarirea, cu inalta rezolutie, a vehiculelor care poseda viteze hipersonice, pana la Propulsie warp, energie intunecata si manipularea dimensiunilor suplimentare. In plus, in aprilie 2019, Marina militara a SUA a actualizat protocoalele prin care personalul sau trebuie sa raporteze aeronavele neidentificate, iar in mai, organizatia To the Stars Academy (TTSA) a lansat un serial de 6 filme in care depun marturie numeroase persoane care au asistat la intalnirile OZN in cauza.

Intalniri misterioase

In aceste conditii, membrii Congresului SUA, din mai multe comisii de supraveghere, au solicitat Pentagonului informatii asupra progreselor facute in ultimele luni. Un exemplu pentru acest interes este cazul lui Mark Walker, reprezentant republican din Carolina de Nord, membru marcant al subcomisiei de informatii si combatere a terorismului din Congresul SUA. El a trimis o scrisoare, datata 16 iulie 2019, secre-tarului US Navy Richard V. Spencer, prin care isi exprima ingrijorarea fata de recentele evenimente legate de OZN-uri, care afectau fortele militare americane. In aceasta scrisoare, Walker scrie:
- Rapoartele mentioneaza existenta unor intalniri atat in tara cat si in strainatate, in timpul diferitelor misiuni si instruiri. Pe baza relatarilor pilotilor, intalnirile cu aceste FAN (fenomene aeriene neidentificate) au implicat adesea modele de zbor complexe si manevre avansate, care presupun progrese extreme in mecanica cuantica, stiinta nucleara, in electromagnetica si termodinamica.
Observand diversele rapoarte facute de piloti, care isi exprimau uimirea fata de usurinta cu care obiectele in cauza depaseau avioanele de lupta, Walker continua:
- Daca relatarile sunt adevarate, aeronavele neidentificate ar putea reprezenta un risc de securitate grav pentru personalul nostru militar si aparatul de aparare.
Walker incheie scrisoarea punand urmatoarele 3 intrebari cheie:
1) Poseda oare Departamentul Apararii dovezi fizice sau de alta natura, care sa fundamenteze afirmatiile privind intalnirile cu FAN?
2) Continua Departamentul sa dedice resurse pentru urmarirea si investigarea observatiilor revendicate? Daca da, in ce masura?
3) In ce masura are Departamentul cunostinta ca natiuni straine sau companii private puteau sa fi pus la punct tehnologii avansate care sa explice aceste observatii?
Comentatorii care au analizat scrisoarea au remarcat ca astfel Walker pare sa se fi raliat la ceea ce TTSA a descoperit si publicat in ultimii ani, informatii care au facut, de altfel, ca atentia mass-media acordata subiectului OZN sa creasca substantial in ultimii doi ani.
- Ceea ce vedem aici, cu scrisoarea lui Mark Walker catre secretarul marinei, este o componenta de nediscutat si cea mai de succes a TTSA - un lobby politic, a comentat Tim McMillan, consultant in domeniul aplicarii legii si analist de informatii interesat de OZN-uri. Este foarte clar ca, prin textul scrisorii sale, Walker actioneaza in spiritul informatiilor transmise de TTSA, ori de reprezentantii lor.
Raspunsul pentru Walker a sosit, pe 31 iulie, printr-o scrisoare semnata de subsecretarul Marinei, Thomas Modly, in care se spune ca Departamentul Marinei ia aceste rapoarte foarte in serios, continua sa inregistreze observatii si sa cerceteze pe deplin relatarile, inclusiv posibilitatea ca observatiile sa poata fi explicate prin sisteme aeriene fara pilot sau drone fara pilot (UAS). Scrisoarea explica, in acest sens, ca proliferarea si disponibilitatea larga a unor sisteme aeriene ieftine, fara echipaj, au facut ca evitarea coliziunilor in spatiul aerian sa devina o problema tot mai serioasa pentru aviatorii militari. Raspunsul lui Modly adauga:
- Echipajelor aeriene navale li s-au furnizat instructiuni de raportare pentru a determina frecventa si locatia UAS-urilor care opereaza in zonele de antrenament. Marina continua sa dedice resurse pentru urmarirea si investigarea rapoartelor care ar putea afecta siguranta echipajelor noastre aeriene.
Walker nu si-a ascuns dezamagirea pentru acest raspuns formal. El a spus ca este descurajat de aparenta lipsa de dorinta a Marinei de a furniza comisiei sale mai multe date despre ceea ce sunt numite fenomene aeriene neidentificate (FAN â€" termenul pe care Pentagonul il prefera acum fata de cel, mai traditional, de obiecte zburatoare neidentificate sau OZN-uri). Congresmanul si-a exprimat ingrijorarea publica privitor la faptul ca navele ar putea reprezenta o amenintare pentru fortele armate sau teritoriul SUA. El comenta pentru Politico:
- Faptul ca subsecretarul Marinei a confirmat ca intalnirile FAN sunt complet investigate este incurajator, dar ramane o frustrare lipsa de raspunsuri la intrebarile specifice puse, privind amenintarea pe care o pot prezenta aeronavele cu performante superioare care zboara in spatiul aerian al Statelor Unite.
El intrebase Marina, in mod specific, despre FAN-uri, nu despre drone, ca urmare a unor rapoarte despre aeronavele care calatoresc cu hiperviteza si fac manevre care depasesc cu mult ceea ce se crede ca este posibil din punct de vedere tehnologic.

Deplasari cu superviteze

Purtatorul de cuvant al Marinei, Joe Gradisher, a raspuns, intr-un e-mail, ca serviciul este pregatit sa dea urmare oricaror cereri suplimentare de informatii ale Congresului.
- Cu toate acestea, in acest moment nu am mai primit nicio solicitare noua de actualizari pe aceasta problema.
Intr-un interviu recent pentru Politico, Walker a declarat ca el considera ca membrii Congresului trebuie sa stie mai multe despre ce fac militarii in acest domeniu, mai ales de cand programul AATIP, initiat de senatorul Reid, a fost incheiat oficial in 2012. Congresmanul se mai intreba:
- Chiar s-a incheiat? Daca s-a incheiat, exista o documentatie in acest sens? De unde provin resursele? Acestea sunt intrebari corecte la care contribuabilii si poporul american ar dori sa cunoasca raspunsul.
Walker a mai declarat ca interesul sau constant si ingrijorarea sa principala este faptul ca un potential adversar precum Rusia sau China ar fi putut depasi Statele Unite in tehnologia aerospatiala.
- Daca Marina considera ca China sau Rusia poseda tehnologii aerospatiale avansate care reprezinta o vulnerabilitate pentru securitatea nationala, poporul american are dreptul sa stie ce face guvernul sau in acest sens.
In acest interviu, Walker, fost pastor, a recunoscut ca el ramane deschis si catre posibilitatea ca nu exista explicatii usoare pentru FAN, sau ca raspunsurile ar putea schimba modul in care umanitatea percepe universul cunoscut. El a mai spus:
- Ma intreb daca nu cumva agentiile guvernamentale americane stiu deja ceva despre asta, dar ceilalti dintre noi nu? Cu siguranta, am mintea deschisa ca sa vad unde ne duce acest lucru. Vom ramane legati de problema si o vom urmari asa cum am spus ca vrem sa facem.
Episodul descris in articolul de mai sus pare sa sugereze ca studiul OZN-urilor devine o afacere politica serioasa. De altfel, mai multi din comunitatea OZN au afirmat ca momentul actual este esential in studiul fenomenului. Dar, oricare ar fi cazul, devine tot mai evident ca, de zeci de ani, politicieni si oficiali de rang inalt au fost interesati, in particular, de fenomenul OZN, incercand sa obtina raspunsuri la aceasta enigma.