Sportul practicat cu consecventa ne ajuta sa ne mentinem sanatatea, iar miscarea devine tot mai importanta pe masura ce inaintam in varsta, mai ales pentru muschi si oase, pe care trecerea timpului le afecteaza vizibil. Nu ai timp sa mergi la sala? Nu-i bai, poti face exercitii si acasa! In weekend poti sa iesi cu bicicleta, iar in vacanta, joggingul si drumetiile iti sunt la indemana.

Cardio&fitness

Iata cum ar trebui sa arate programul ideal la sala de fitness: 10 minute pe banda de alergat, 10 minute pe bicicleta (dificultate medie), apoi cate 5 minute la aparate, pentru a-ti lucra pe rand muschii abdominali si fesieri si umerii.

Pilates

E una dintre cele mai eficiente forme de miscare, daca este efectuata sub supravegherea unui specialist, care tine cont de eventualele probleme de sanatate si de contraindicatiile implicate de acestea. Antrenorul iti poate face un program personalizat, prin care sa antrenezi fiecare parte a corpului. Tot antrenorul va alege exercitiile care ti se potrivesc: pe saltea sau cu aparate.

Ciclism

Nu de performanta, desigur, vorbim de cel recreativ, de placere. Iesi cu bicicleta in parc dimineata sau seara si in fiecare weekend sau, mai bine, mergi cu bicicleta la serviciu, daca e posibil. Efortul astfel facut este o adevarata infuzie de sanatate. Ai grija sa alegi o bicicleta potrivita pentru tine (cere sfatul angajatilor din magazinele de specialitate), fiindca una nepotrivita te forteaza sa adopti o postura gresita, iar asta duce la dureri de spate si, in timp, la deformari ale coloanei vertebrale.

Inot

Este extrem de benefic, dar cu o conditie: sa soliciti cu adevarat muschii. In aceste sens, sesiunea de inot sustinut trebuie sa dureze peste 10 minute. Pentru a fi sigur(a) ca iti vei antrena musculatura ca la carte, poti folosi manusi si labe de inot. In ce priveste sedintele de Aquagym, opteaza pentru cursuri axate pe intarirea musculaturii. Inotul este ideal daca ai dureri de spate, ca majoritatea celor care presteaza o munca de birou si au un stil de viata sedentar. Musculatura spatelui, odata intarita, va prelua din presiunea pusa pe coloana, iar durerea se va estompa sau chiar va disparea.

Mers rapid

Avantajul acestui gen de miscare este ca poate fi practicat de oricine, indiferent de sezon. Daca nu ai probleme cu genunchii, se recomanda chiar si purtarea pe spate a unui rucsac cu o greutate de 2-3 kg, ca sa exerciti si mai multa presiune asupra intregului schelet. Mersul nordic (ce presupune folosirea unor bette de tipul celor de schi) este si mai eficient, fiind solicitate si bratele.

Exercitii usoare

Pentru glezn: tine picioarele apropiate si sari timp de 15-30 de secunde. Apoi sari intr-un picior 15-30 de secunde. Schimba piciorul si fa acelasi exercitiu.
Pentru spate: asaza o carte pe crestet si mergi timp de 5 minute, tinand spatele drept. Pentru solduri: stand in picioare, ridica un picior in lateral (tinandu-te cu mainile de spatarul unui scaun, pentru a avea echilibru). Executa exercitiul de 20 de ori, apoi repeta-l de tot atatea ori folosind celalalt picior.

Fuga pe scari!

Nu degeaba ne tot spun medicii, nutritionistii si antrenorii de fitness: urca si coboara pe scari, nu cu liftul! Este un exercitiu excelent pentru oase si muschi si o modalitate de a slabi sau de a-ti mentine silueta. Daca nu stai la bloc, foloseste strazile in trepte sau treptele din parcuri pentru a exersa.

La munte: drumetii la munte

Daca esti fan al muntelui si ai de gand sa-ti petreci vacanta de vara intr-o statiune aflata la inaltime, fa drumetii in fiecare zi! Efortul sustinut si aerul proaspat - iata o combinatie excelenta pentru sanatate. Ai nevoie doar de incaltaminte adecvata terenului accidentat.

La mare: jogging pe plaja

Inainte de a te afunda in sezlong pentru a te bronza, fa-ti un obicei din a alerga o jumatate de ora pe malul marii. Ideal, dimineata, pana in ora 8.00, nainte ca soarele sa arda. Extrabeneficiu: aerosolii marini inhalati in timp ce faci jogging iti vor creste imunitatea.