Pielea intoarsa este mai fragila si mai pretentioasa decat cea obisnuita. Incaltamintea produsa din acest material nu se da cu crema de ghete sau cu ceara, insa exista anumite produse de curatat care sunt adaptate nevoilor acestui tip de piele si care nu lasa pete. Pentru stergerea pantofilor din piele intoarsa puteti folosi o carpa moale, uscata sau umezita, sau chiar un burete foarte fin.
Uite cum se intretii pantofii din piele intoarsa!In cazul murdaririi incaltamintea de nubuc trebuie uscata mai intai la temperatura de camera. Este bine sa umplem cizmele cu hartie pentru ca acestea sa isi pastreze forma. Apoi se curata cu o perie speciala pentru a inlatura nisipul, murdaria si se prelucreaza cu preparate speciale pentru nubuc.
Nu frecati puternic suprafata incaltamintei deoarece puteti deteriora fibrele, iar materia isi pierde aspectul si calitatea. Daca dupa curatare uitlizati spray-uri speciale, pastrati culoarea cizmelor sau pantofilor.
Incaltamintea din piele intoarsa este foarte sensibila la umezeala. In scopul protejarii este bine sa folositi preparate ermetizante.
Daca vrei sa cureti la domiciliu pantofi sau genti din piele intoarsa, ar trebui sa ai la indemana urmatoarele:
guma de sters de calitate (obisnuita, pentru creioane);
perie speciala pentru pielea intoarsa (are firele foarte tari);
carpa umeda;
otet de vin alb.
Pentru inceput, foloseste guma pentru a sterge petele cu grija, pentru a nu strica materialul. Perie pielea cu peria speciala pe care o poti achizitiona din magazinele de incaltaminte sau de haine de piele. Toarna putin otet pe carpa umezita, freaca petele cu aceasta carpa, apoi lasa sa se usuce. S-ar putea ca mirosul de otet sa persiste cateva zile dupa curatare.
Daca pielea intoarsa are o pata de ulei, incearca sa folosesti pudra de talc pentru a absorbi uleiul. Presoara pudra peste pata si las-o peste noapte, apoi curata cu peria speciala.
Pentru reimprospatarea portiunilor lucioase se pot folosi urmatoarele procedee :
â€" se freaca cu o perie moale, care se inmoaie intr-o solutie preparata din o lingurita bicarbonat de sodiu la un pahar cu lapte;
â€" se sterge cu o guma de cerneala; se perie cu o periuta de sarma, se freaca uaor cu glaspapir marunt.