Evenimentul Zilei / ROMANIA LUI CRISTOIU. Grecii au dat o lectie Ciocoismului cu care au fost tratati de Marile Puteri europene, in frunte cu Germania (Autor: Ion Cristoiu)
Cine urmareste cristoiublog.ro, gazeta de perete a gindurilor mele aiurite, va fi bagat de seama c-am consacrat Referedumului din Grecia doua interventii: Una, inainte de desfasurarea Referendumului, intitulata Fata de slugile smechere care sunt politicienii nostri, premierul Alexis Tsipras e un erou, un erou tragic, si alta, imediat dupa anuntarea rezultatelor.
Din punct de vedere moral, grecii ne-au dat o lectie, noua, romanilor, care ne scapam pe noi de frica si cind trage un part spre Bucuresti vreun terchea-berchea de la Bruxelles.
Situatia din Grecia a starnit in spatiul public romanesc o uriasa galgaiala de vorbe mai mult sau mai putin proaste.
M-am varat si eu in ciorba asta balcanica nu pentru a-mi da cu parerea, cum au facut-o multi, despre ce trebuia sa faca si ce nu trebuia sa faca Poporul grec in ce priveste masurile de austeritate impuse de Creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar.
Nu ma pricep la economie si, prin urmare, in disputa daca masurile de austeritate sunt benefice sau nu pentru relansarea economica a unei tari supraindatorate, n-o sa-mi permit sa intervin. Cum n-o sa intervin nici in ridicola disputa daca grecii trebuie sa dea sau sa nu dea inapoi banii imprumutati - zic unii - pentru a bea si a manca pe munca altora, a nemtilor, de exemplu.
Am scris cele doua comentarii scos din sarite de reactia presei si a clasei politice de la noi la evenimentele din Grecia. Evenimente pe care eu le-am observat din punct de vedere strict politic, fara a aborda chestiunea in plan economic.
De fiecare data cand s-a ivit o criza europeana care a interesat opinia publica de la noi, am remarcat naravul de esenta al presei romanesti:
Chibitareala.
Ca si in cazul evenimentelor de pe plan intern, presa noastra renunta in astfel de cazuri la norma informarii corecte, in favoarea manipularii grosolane, si, mai ales, la norma Audiatur et altera pars.
Pe plan intern, norma prezentarii si a celuilalt punct de vedere e calcata in picioare de unitatile de presa sub acoperire ale SRI cand vine vorba de DNA. Punctul de vedere al DNA, chiar redactat de un procuror dinadins corupt, cum s-a intamplat cu Eva Emilian, e publicat ca un Adevar absolut, fara a fi intrebat si acuzatul, indreptatit si el la un punct de vedere de pe pozitii egale cu cele ale DNA.
In cazul evenimentelor interne, naravul acesta e contracarat in efectele sale nocive de impartirea presei intre taberele in disputa. Citind, cum facea Caragiale, ambele tabere din presa, iti poti face o imagine cat de cat corecta asupra evenimentelor.
In cazul crizelor externe, acest lucru e imposibil.
Presa noastra, toata, daca in aceasta criza sunt implicate si tabere occidentale, devine chibit al Occidentului. Asa s-a intamplat in cazul Crizei din Ucraina. Asa se intampla si in cazul Crizei dintre Rusia si Occident. E nevoie ca presa noastra sa fie chibit al uneia dintre parti, a partii occidentale, de regula?
Fireste ca nu.
Ea e datoare sa prezinte cititorului roman informatii corecte despre desfasurarea Crizei si, mai ales, si punctul de vedere al taberei care se opune Occidentului.
Presa e datoare sa faca asta nu numai pentru ca e presa si, prin urmare, intemeiata pe Adevar si nu pe Propaganda, dar si deoarece viata a dovedit ca falsificarea propagandistica a realitatii, chiar si cand ea se face in asa-zisele scopuri bune, poate avea efecte perverse.
La noi, de exemplu, intreaga presa scrie ca Federatia Rusa vrea sa ne atace, sa ne cucereasca, dupa modelul Crimeii.
Orice om cat de cat informat isi da seama ca asa ceva nu poate exista nici in capetele celor mai velicorusi dintre rusi. Un atac impotriva unei tari membre NATO ar declansa riposta Aliantei si, prin asta, un al treilea razboi mondial, apocaliptic.
Teza Armatei Rosii pregatite sa intre in Bucuresti a doua oara e o teza de propaganda, vizand acceptul populatiei de crestere a cheltuielilor militare ale Romaniei, de crestere a prezentei pe teritoriul national a prezentei militare straine fara consultarea poporului.
Efectele acestei propagande pot fi perverse. Daca, de exemplu, America ajunge la o intelegere cu Federatia Rusa, o normalizare a relatiilor dintre Bucuresti si Moscova, ceruta de Aliatii occidentali de data asta, va intampina rezistenta romanilor, convinsi prin manipulare ca Federatia Rusa nu merita nici un zambet.
Am mai scris cat de greu i-a fost lui Nicolae Ceausescu dupa Criza din Cehoslovacia, urmata la noi de o propaganda nu numai antisovietica, dar si antiruseasca, sa indulceasca ura fata de rusi a romanilor.
Dintre toate prostiile propagandistice vanturate de presa noastra despre Referendumul din Grecia mi-au atras atentia trei, de a dreptul gogonate.
1. Prima se refera la rezultatele Referendumului.
Potrivit rezultatelor oficiale, la Referendumul din Grecia, 61, 31% dintre greci au spus Nu la intrebarea:
- Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) in timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?
Aceste rezultate au fost prezentate in presa noastra drept optiunea grecilor pentru iesirea din euro si din UE, pentru alianta cu Federatia Rusa.
Nici vorba de asa ceva.
Intrebarea, dar si declaratiile Guvernului grec arata limpede ca Referendumul a fost convocat pentru a intreba poporul grec daca e de acord cu conditiile puse de Creditorii internationali in schimbul unui nou ajutor. S-a scris si s-a spus ca grecii au refuzat acordul cu Creditorii internationali. N-a fost vorba de nici un acord incheiat. A fost vorba de un Proiect de Acord care cerea masuri de austeritate si mai mari unui popor deja secatuit de 5 ani de masuri de austeritate. Alexis Tsipras, ajuns la Guvernare cu fagaduiala ca va negocia masuri mai blinde in schimbul ajutorului, a convocat un Referendum pentru a intreba Poporul grec daca e de acord cu Proiectul propus de creditori.
Aceste masuri n-au fost cerute de intreg Occidentul, nici de toate tarile Uniunii Europene. Ele au fost cerute " repet " in cadrul negocierilor de catre Creditorii internationali in frunte cu Germania. Asa cum arata realitatile, confictul nu e intre Poporul grec si Occident, ci intre Poporul grec si Germania.
Nimeni n-a observat ca America a stat deoparte de Scandal, ba chiar daca ar fi sa judecam dupa reactiile prudente ale FMI, nu-i exclus sa fi fost in spatele lui Alexis Tsipras. Nimeni n-a observat ca rezultatele Referendumului au fost un NU spus Germaniei, tot mai tentata sa faca din UE un nou Reich, cu Angela Merkel pe post de fuhrer, si nu Europei, apartenentei Greciei la Occident si, indiscutabil, la NATO. Comunistul Alexis Tsipras, cum il poreclesc toti pitifelnicii de la noi, fie ei politruci sau guristi de presa, n-a zis pina acum, de cind a castigat scrutinul parlamentar, in ianuarie 2015, nici o vorba impotriva apartenentei Greciei la Frontul occidental, la NATO, la Uniunea Europeana.
Cei care au pus la indoiala apartenenta Greciei la Euro si la Uniunea Europeana au fost politicienii nemti, tot mai decisi in politica de inlocuire de catre Germania sa ia locul Americii ca protector al tarilor din Est.
(Va urma)