Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Sanatatea femeii inseamna sanatatea unei societati. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ieri, 8 martie, de Ziua Internationala a Femeilor, am celebrat cu totii o frumoasa sarbatoare a feminitatii. In astfel de momente este bine insa sa trecem putin peste felicitari si urari si sa ne aplecam si asupra problemelor cu care se confrunta femeile din Romania. Iar una dintre domeniile sensibile in acest sens este sanatatea. Si spun ca este un domeniu sensibil, avand in vedere faptul ca, din nefericire, tara noastra detine mai multe recorduri negative la nivel European si mondial.
Cancerul de col uterin si cel mamar ucid cel putin treizeci de romance in fiecare zi, cifra record in comunitatea europeana. Singura strategie nationala de depistare precoce a cancerului nu si-a atins deocamdata scopul. Doar jumatate din testele gratuite au fost efectuate. 55.000 de femei au fost diagnosticate fie cu cancer mamar, fie cu cancer de col uterin in Romania ultimilor cinci ani. Mai bine de jumatate, din pacate, nu mai traiesc in prezent. Multe femei nici macar nu au stiut ca aveau dreptul la teste gratuite.
Anul trecut, desi se puteau face peste 350.000 de teste Papanicolau, conform coordonatorilor Programului National de Screening, au fost realizate mai putin de jumatate, circa 140.000. Din pacate, un numar relativ mare de medici de familie (aproximativ 40%) nu sunt inscrisi inca in Programul National, ceea ce impiedica pacientele sa-si exercite dreptul la o analiza gratuita. Daca medicul de familie nu este inscris in program, doamnele si domnisoarele de pe lista de pacienti nu pot beneficia de program. Tot romancele conduc si in clasamentul deceselor cauzate de boli cardiovasculare si hepatita C. Media lor de viata este de 77 de ani, adica cu doi ani mai mica decat cea europeana.
Sunt probleme grave de sanatate publica ce privesc populatia feminina a tarii noastre, de aceea, cred ca este momentul propice pentru a indemna la actiune si solididaritate.
In urma cu putin zile, pe 7 martie, Organizatia Femeilor Social Demcrate a lansat in dezbatere publica Pactul pentru demnitatea femeii, un document ce isi propune imbunatatirea vietii romancelor, inclusiv cu o componenta importanta in ceea ce priveste sanatatea. Va invit si eu pe aceasta cale sa imbunatatim si sa semnam cu totii acest Pact, asumandu-ne angajamentele inscrise in acesta. Personal, consider ca doar printr-o astfel de formula consensuala, ca o garantie a implicarii active a fiecaruia dintre noi, putem asigura femeilor din Romania statutul meritat.