Magda Marincovici (Jurnalul National): Celulele stem inving cancerul si infarctul
• La Bucuresti, s-a infiintat Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa
• Acad. Maya Simionescu: Celulele stem si medicina regenerativa reprezinta viitorul medicinei
Celulele stem, prelucrate in anumite conditii, ar putea contribui la regenerarea miocardica, hepatica, musculara etc., reprezentand viitorul medicinei, respectiv medicina regenerativa, spune acad. Maya Simionescu cu ocazia infiintarii Societatii Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR).
"O mare speranta in viitor este aceasta medicina regenerativa, cu alte cuvinte sa poti sa regenerezi un organ modificat, bolnav, sa regenerezi zona respectiva cu propriile tale celule. Este ceva extraordinar, exista. Toti avem celule susa, dar s-a preluat si in vocabularul nostru celula stem. Aceste celule poti sa le prelucrezi in eprubeta, le pui in anumite conditii, in molecule de semnalizare, le introduci niste semnale prin care celula sa inteleaga ca ai nevoie sa se transforme intr-o celula a inimii. Este o mare speranta. Acelasi lucru se poate face la alte organe. Toata lumea acum lucreaza pe celule stem, regenerare miocardica, hepatica, musculara, piele, sa poti reface o cicatrice luand celule stem", precizeaza acad. Maya Simionescu, presedintele Consiliului stiintific al SIMCR.

Procesul de regenerare functioneaza pe un principiu logic: folosirea propriilor celule ale pacientului pentru a inlocui celule sau un organ afectat. Totul a pornit de la cateva caracteristici ale celulelor stem: se pot diferentia in foarte multe grupuri de celule (plasticitate), se pot divide foarte mult, sunt extrem de potente si sunt nespecializate. La Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu" din Bucuresti cercetarile sunt axate pe "regenerarea cardiaca post infarct", in conditiile in care in tara noastra patologia cardiaca este extrem de frecventa. Perspectivele acestei cercetari constau in popularea miocardului afectat cu celule stem care sa stimuleze regenerarea.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, co-presedinte al SIMCR, spune ca medicina personalizata are la baza un principiu stiut inca din Antichitate: nu sunt boli, ci bolnavi. "In Romania, noi avem in calcul o serie de patologii, cum este cea a HIV-ului, unde, de exemplu, tesutul grasos se mobilizeaza si se plaseaza dintr-o parte in alta, afectand in special organele interne. Medicina regenerativa isi propune sa stabilizeze tesutul adipos, in asa fel incat aceste efecte secundare, care pe de o parte sunt date de medicamente si pe de alta parte de boala, sa nu mai apara. Vorbim de o restructurare a tesutului. In cazul HIV este vorba de o vindecare functionala, in sensul ca virusul este in organism, dar nu mai are nevoie de terapie retrovirala. Este un concept lansat de un an si jumatate la nivel mondial", spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel. In afara de medicamente si bisturiu, medicina regenerativa foloseste potentialul propriu de celule stem din maduva osoasa, cordonul ombilical si tesutul adipos. La ora actuala, prof. dr. Dana Jianu face reconstructie mamara din tesutul adipos al pacientei. Medicina regenerativa reprezinta la ora actuala o speranta imensa in cazul unor boli severe: boli neurodegenerative si chiar in cancere. Prof. dr. Alexandru Blidaru vorbeste despre necesitatea intelegerii profunde a mecanismului de aparitie si dezvoltare a cancerului si, apoi, de a trage unele invataminte. "Celula maligna se multiplica la nesfarsit. Ea este fara de moarte. Dar ea se multiplica anarhic, nu mai respecta nici o regula, atat de repede si de haotic si da nastere la niste malformatii genetice continue. Au capacitatea de a trai in orice conditii de a secreta factori care sa le permita sa se dezvolte. Toate celule au un mecanism de moarte programata. Celulele maligne nu mor niciodata. Au un potential deosebit, negativ, malign, periculos, dar unele caracteristici ar putea folosite. Ele secreta niste factori care determina vascularizarea, pentru a-si crea un mediu pentru a trai si a creste. Au capacitatea de invazie locala, de metastazare. Inhibarea factorilor de crestere este un tratament eficient al cancerului. Se inhiba cu anticorpi monoclonali numai receptorul sau acest factor. Cand vom sti mai mult despre mecanismele cancerului, vom sti mai mult despre mecanismele vietii", explica prof. dr. Blidaru.