Atletul kenyan Patrick Kimeli a castigat duminica a 8-a editie a Maratonului Raiffeisen Bank Bucharest, disputata pe distanta clasica de 42,195 km, cu timpul de 2h13min15sec, stabilind un nou record al competitiei.
Kimeli a fost urmat in clasament de alti doi africani: etiopianul Bonja Gonza - 2h17min43sec si kenyanul Cosmas Kigan - 2h19min27sec.
Invingatorul, in varsta de 30 de ani, a declarat pentru AGERPRES: ''Este a patra oara cand vin la Bucuresti, dar ma bucur foarte mult ca acum am reusit sa castig aceasta cursa. Sunt foarte satisfacut de acest rezultat''.
Cursa feminina a fost castigata de Warjik Zeritu (Etiopia) cu timpul de 2h48min5 sec. Invingatoarea a fost urmata de alte doua alergatoare africane: Shewye Deebelu (Etiopia) cu 2h49min04 sec si Gladys Otero (Kenya) cu 2h 49min26sec.
Organizatorii au precizat ca pentru prima data, traseul maratonului a fost extins la 33 km, iar cei 42,195 km ai cursei fiind mai frumosi decat la editiile trecute.
Asociatia Bucharest Running Club aratat ca, astfel, alergatorii au avut bucuria de a descoperi zone pitoresti din capitala Romaniei. In cadrul evenimentului a avut loc si Campionatul National de Maraton, organizat de Federatia Romana de Atletism. Duminica, in afara de maraton au fost in program semimaratonul (21,097 km), stafeta (4x10,5 km), precum si cursa populara pe o distanta de 3,6 km.
Printre alergatorii de la semimaraton s-a aflat si Constantina Dita-Tomescu, campioana olimpica in proba feminina de maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008). Ea a precizat pentru AGERPRES: ''Ma simt foarte bine la acest eveniment, pentru ca el este organizat acasa la mine. Mereu cand alerg in Romania ma simt foarte bine. A fost putin cam greu pentru mine, pentru ca nu am mai alergat cam de cinci ani un semimaraton''.
Sambata 3 octombrie s-au desfasurat intrecerile pentru copii, 5-6 ani si 6-7 ani (0,85 km), 9-10 ani si 11-12 ani (1,4 km).
Cu prilejul editia a VIII-a a Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, ca si in anii trecuti, s-au strans fonduri pentru organizatii neguvernamentale care actioneaza in domeniile sanatatii si protejarii naturii.
10.000 de participanti la Raiffeisen Bank Bucharest Marathon
Aproximativ 10.000 de participanti din peste 55 de tari au luat startul, din Piata Constitutiei, la cea de-a opta editie a Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, care include cursele de maraton (42,195 kilometri), semimaraton (21,197 kilometri), maraton stafeta (4 x 10,548 kilometri), precum si cursa populara (3,6 kilometri).
Circulatia auto va fi intrerupta duminica pe bd. Libertatii, bd. Unirii, Piata Constitutiei, bd. Natiunile Unite, str. Halelor, Splaiul Independentei pe ambele maluri ale Dambovitei intre pod Eroilor/Stirbei Voda si Piata Unirii, Calea Victoriei intre Splaiul Independentei si str. Sevastopol, str. Izvor, str. B.P. Hasdeu, bd. Dacia, intre Calea Victoriei si str. Henry Coanda, str. Stirbei Voda, intre Calea Victoriei si str. Luterana, str. Ion Campineanu, intre str. Stirbei Voda si Calea Victoriei, bd. M. Kogalniceanu, bd. Regina Elisabeta, sos. Panduri, intre Calea 13 Septembrie si str. Dr. Rainer, bd. Tudor Vladimirescu, bd. Decebal, bd. Basarabia intre Piata Hurmuzachi si bd. Chisinau, bd. Burebista si zona National Arena.
Brigada Rutiera va dispune masuri de fluidizare a traficului si de prevenire a accidentelor si solicita conducatorilor de autovehicule sa foloseasca autovehiculele personale cat mai putin pentru a evita blocajele de trafic si sa opteze pentru mijloacele de transport in comun, in special pentru metrou, informeaza un comunicat al Brigazii rutiere.
Politistii ii mai sfatuiesc pe soferi sa isi pastreze calmul si sa nu claxoneze abuziv in cazul in care se afla in zone aglomerate si sa reduca viteza atunci cand trec pe langa grupurile de pietoni si sa evite pe timpul deplasarii, manifestarile de natura a pune in pericol siguranta lor, dar si a celorlalti participanti la trafic.
Traficul mijloacelor de transport in comun de pe traseul maratonului va fi deviat pe rute ocolitoare.
Conducatorii de autovehicule sunt rugati sa evite deplasarea in zona de desfasurare a evenimentului si sa respecte semnalele politistilor rutieri aflati in trafic pentru devierea si fluidizarea acestuia.