GSP.RO: Si-nc-o data, mai baieti! De la 20:30 jucam in infernul de la Istanbul! Piti mizeaza pe tineri, Mutu si Marica pe banca

Desi inclina sa joace din start cu Stancu in avanposturi, Piturca nu e hotarit pentru ca virful lui Orduspor n-a convins la antrenamentul decisiv de ieri.
Piturca are o confirmare din start: "Tata" e batut in cuie intre buturi, pe el s-a axat antrenamentul goalkeeperilor de ieri. La "rezerve", maiourile albastre, a evoluat Bornescu, Pantilimon pregatindu-se pe margine. Tamas a fost preferat lui Luchin ca fundas dreapta, Gabi evoluind in ultimele doua meciuri ca titular la WBA in aceasta pozitie. Selectionerul s-a decis, il prefera pe brasovean, cu experienta superioara in meciurile cu miza. In rest, Chiriches, Goian si Rat sint certitudini.
Linia mediana: Steaua pentru Pintilii si Chipciu
Piti il prefera pe Pintilii linga Bourceanu, mergind pe doi oameni-cheie in angrenajul Stelei. Tocmai comunicarea dintre cei doi la liderul Ligii 1 il favorizeaza pe Pintilii in fata lui Lazar. Fostul gorjean a avut suturi puternice ieri la miuta, lovind o data si bara. Pentru cei ce sprijina ofensiva, Torje e clar, n-are concurent acum, dar surprizele mari ar putea fi Grozavsi Chipciu. Ultimul l-ar tine pe veteranul si fostul capitan al "nationalei",Mutu, pe banca. Cei doi s-au implicat si ieri la "miuta", "petrolistul" a marcat si si-a creat alte oportunitati.
Stancu, dar inca sint emotii
Ieri a jucat doar Bogdan, virful lui Orduspor, la "titulari", pe durata celor doua reprize. Insa nu a impresionat. Piti a simtit ca Stancu n-a avut ocazii de a marca, ca nu a fost folosit, si nici nu s-a batut cum ar trebui in fata, in duelurile cu perechile Gaman - Grigore si Gaman - Gardos. La final, a discutat 5 minute cu fostul stelist, i-a explicat cum ar trebui sa atace, cum sa se pozitioneze, iar Stancu a ascultat atent. Apoi a plecat destul de ingindurat spre vestiare.
Cind intra Marica si Mutu?
Varianta in avanposturi e Marica. Mai experimentat, dar fara jocuri in ultimele 4 saptamini. Oricum, Piti l-a anuntat inca de la Bucuresti pe Cipri ca va fi rezerva, preferind fotbalisti care joaca la echipele de club. Ideea e ca experimentatii Mutu si Marica sa intre in partea secunda, dupa ce titularii vor avea "lupte de gherila" cu turcii, iar cei doi sa poate fructifica si momente de oboseala ale adversarului.
"Sincer, nu m-am gindit ca o sa ajung atit de sus. Intii am venit la Steaua, acum sint la echipa nationala, traiesc ceva senzational in fotbal. Sper sa continuu pe aceeasi linie" (Mihai Pintilii, mijlocas)
"Cred ca va fi un meci incins, dar nu avem de ce sa ne temem. Un aport important in obtinerea unui rezultat bun il pot avea si cei care vor fi pe banca" (Costel Pantilimon, portar)
Lectie deschisa cu Grozav
Chiar inainte de a pleca la vestiare, Piturca l-a luat pe Grozav deoparte, la mijlocul terenului. Tehnicianul i-a explicat citeva scheme lui Gicu, cum ar trebui sa atace, cum sa se replieze si sa stea in meci, antrenorul folosindu-se de gesturi largi. La un moment dat, Piti l-a luat pe tinarul jucator, 22 de ani, si a exersat alaturi de el, fara balon.
"Terenul e "puscarie"!"
Dupa antrenamentul oficial, fotbalistii lui Piti au strimbat din nas. Motivul? "Gazonul e "puscarie"! N-ati vazut ce sar brazdele? Pe bune, e mai prost decit cel vechi de pe National Arena. Iar terenul va fi si mai dificil dupa primele zeci de minute. Sa speram ca nu ne va afecta si va fi un adversar in plus", au declarat jucatorii in drum spre autocar.
"Nasul" s-a ridicat la imn
La inceputul sedintei de pregatire, gazdele au facut probe audio cu imnul Romaniei. Cind a auzit primele acorduri din "Desteapta-te, romane!", Mircea Sandu s-a ridicat brusc in picioare si, cu un aer solemn, le-a facut semn si celorlalti sa faca la fel. La ideea presedintelui FRF a marsat doar Alexandru Deaconu, seful CCA. Oricum, melodia s-a oprit dupa 5 secunde.
Un "Ilie Oana" de 4 ori mai mare
Stadionul Sukru Saracioglu, gol, la prima inspectie vizuala, nu-ti taie respiratia si nici nu te infricoseaza. "Parca e "Ilie Oana" din Ploiesti, cel nou, si culorile, si forma este asemanatoare", spuneau ieri romanii. Da, cam asa e, insa, arena lui Fener are 55.000 de locuri, iar cea a "lupilor" doar 15.500. Chiar daca nu e cu mult mai vast, spatiul dintre scaune este mai mic. "Oricum, cu totii am jucat sub presiune, pe stadioane pline, de ce ne-ar aduce teama 50.000 de turci?! Sintem pregatiti sa rezistam si la urletele lor", au spus jucatorii cu experienta.
Cadu le tine pumnii "tricolorilor"
Unul dintre stranierii care au fost luati in calcul spre a fi naturalizati, portughezul Ricardo Cadu, capitanul celor de la CFR Cluj, spera ca Romania sa bata la Istanbul: "Pot spune ca si eu am ceva romanesc in mine dupa atitia ani petrecuti la voi in tara. Sint sigur ca veti reveni acasa cu un rezultat pozitiv. Daca mi se va ivi ocazia sa joc pentru "nationala" voastra, iau in calcul, ar fi o chestie de mindrie". Lusitanul a cistigat 8 trofee interne cu CFR.
Piti l-a refuzat pe Colak!
Selectionerul a declinat invitatia televiziunii TRT pentru un interviu in doi cu Tanju Colak, fosta "Gheata de Aur" 1988, an in care Piturca a terminat pe locul 3. Piturca a spus ca nu poate inaintea unui meci atit de important, aminind oferta pentru retur. "Mi-ar fi placut, am si jucat contra lui, dar sint disponibil pentru Bucuresti. Pentru ca n-a vrut, trebuie sa-i batem la scor pe romani", a spus mai in gluma, mai in serios, fostul atacant al Galatei si adversar al Stelei in semifinala CCE 1989. (Beniamin Osman)
INBOX
- Aproximativ 20 de suporteri ai "nationalei" au asistat ieri la prinz la antrenamentul primei reprezentative. Printre ei si un barbat cu handicap care s-a fotografiat pe marginea terenului cu fiecare jucator al "tricolorilor".
- Antrenamentul oficial era deschis, pina acum, doar un sfert de ceas, dar selectionerul a dublat numarul minutelor acordate si pentru a arata ca nu-i e teama inaintea meciului. La sedinta de pregatire au asistat si 15 jurnalisti turci.
- Turcii le-au aratat ieri celor din delegatia noastra drapelul Romaniei ce va fi arborat la una dintre peluze, steagul fiind atent verificat.
- Agentii de paza de la stadion si-au facut poze cu "tricolorii". Chiar daca sint si fani Fener, ei au admis: "Hagi a fost cel mai bun strain ce-a jucat vreodata in Turcia, il iubim toti!".