GSP.ro informeaza: CRONICA meciului Steaua - Twente 0-1 ' Ola, nu ole! Ola John

Mai organizati si mai puternici, olandezii au controlat jocul si l-au castigat gratie unei executii de vis a lui Ola John. Pustiul de 19 ani, convocat in premiera la "nationala" batava, l-a invins cu o "scarita" pe Tatarusanu si l-a bagat in gura patronului Becali, care l-a invinovatit imediat dupa meci. Returul e joi, la Enschede.
Twente a jucat solid, simplu si eficient. Steaua a vrut, s-a zbatut, dar a aratat ca o echipa care s-a antrenat prin baloane pentru tenis si care a facut naveta intre tot felul de puncte turistice ale Bucurestiului.
Lasati placutele la locul lor pentru coregrafie!, tuna vocea crainicului. Dar coregrafia este asigurata de natura. Alb si verde. Mai mult verde. Mai devreme se auzise vocea Tarjei Turunen cintind "Phantom of the opera" cu vocea ei de craiasa a zapezilor. Ies aburi de nerabdare din plaminii celor care se lupta de doua saptamini cu zapada. Oamenii vor fotbal, isi doresc sa continue povestea intrerupta in toamna. Stadionul respira precipitat, din 50.000 de piepturi cu voce si cu inima. Si incep sa scandeze. Steaua! Victorie! Steaua! Victorie! Ti se face parul maciuca, bineinteles, daca ai par, si intelegi ca magia fotbalului s-a pus in miscare. De undeva din peluza se naste chipul lui Nesu compus de sufletele celor care nu au incetat sa-l iubeasca.

Ei au meciuri, noi vointa

La treaba! Ei sint albi, mingea e rosie, deci suficiente motive pentru baietii lui Ilie Stan sa manince jar. Steaua incepe curajos si o lovitura libera executata de Brandan il testeaza pe Mihailov inca din minutul 3. Olandezii combina tacticos in jumatatea proprie si daca te uiti atent din inaltul tribunei vezi ca McClaren joaca un 4-3-2-1, cu De Jong lasat undeva intre Chiriches si Geraldo. Incet, incet posesia balanseaza spre echipa batava, care arata exact a ceea ce este, o formatie in plin campionat, cu meciuri in picioare. Apararea Stelei raspunde cu rezolvari simple, dar mijlocul inca nu toarce ca un mecanism uns, fie si din simplul motiv ca oamenii din centru, Bicfalvi si Prepelita, nu sint obisnuiti sa lucreze impreuna. Cum-necum, atunci cind ajunge o minge la Rusescu apare si primul sut periculos (14), pe jos, linga stilpul din dreapta portii lui Mihailov.

Rusescu, virful de linga virfuri
Tot Rusescu este omul care intelege ca barajul celor de la Twente poate fi spart prin actiuni frontale. Mijlocasul ofensiv patrunde cu mingea la picior dupa o recuperare a lui Tatu (21) si ii paseaza inapoi brazilianului, care amina sutul si ii face cadou un sut lesinat lui Mihailov. Imediat urmeaza o mare bilbiiala in careul stelist, generata de o respingere gresita a lui Dananae, dar Janssen barbiereste balonul care se scurge in aut de poarta. Ola John continua sa puna probleme, iar ros-albastrii digera mesajul. Hai sa le punem si noi probleme!
Cam greu totusi cu Nikolici care calca pe minge in situatie de 1-1. Dar Tatu profita de faptul ca isi poate mentine echilibrul pe un teren alunecos, combina cu Tanase, apoi cu acelasi neobosit Rusescu (34). Sut tras la indigo, pe linga aceeasi bara a aceleiasi porti aparate de Mihailov. E ceva care atrage baloanele intr-acolo, fiindca si sutul lui Nikolici (41) trece tot pe acolo.

Sarb contra oltean

Martinovici ii ia locul lui Dananae din primul minut al reprizei secunde. Este schimbarea logica si necesara. Olteanul a dezamagit, de altfel previzibil, si se asteapta mult de la ambitia sirbului. Ola John trebuie sa simta ca are un adversar de trecut, nu un jalon. Dar nu, Ola John trece, Ola John zburda, Ola John marcheaza (53) cu un lob peste un Tatarusanu nici iesit in intimpinare, nici in poarta, asezat prost taman acolo unde nu trebuie. Ola John speculeaza greseala lui Prepelita si indecizia lui Geraldo. De fapt, Ola John materializeaza superioritatea lui Twente, posesia, jocul simplu, dar mai articulat. E 1-0 pentru olandezi si mai e mult de jucat.
Steaua simte socul, Steaua inghite in gol. Publicul a inghetat si nu mai reactioneaza ca la victoria cu Larnaca. Intra si Florin Costea, urmat de fratele sau mai mic Mihai, dar baza ramine in incursiunile lui Tatu (70) sau in lovitura de cap a lui Geraldo (79), care curge asimptotic putin pe linga si reaprinde flacara sperantei. Este un foc care se stinge repede in gerul pe care il simtim pina in maduva oaselor. E frig si iarna fotbalului nostru pare nesfirsita!

Steaua - Twente 0-1
Ola John (53)

STEAUA
Asezare: 4-4-2
12. Tatarusanu (cpt.) 5
20. Dananae 4
# 18. Martinovici, 46 6
21. Chiriches 6
23. Geraldo 6
5. Brandan 6
24. Rusescu 6
11. Prepelita 4
# 7. Fl. Costea, 66 6
26. Bicfalvi 6
10. Cr. Tanase 6
77. Tatu 6
90. Nikolici 5
# 9. Mihai Costea, 75 5
Antrenor: Ilie Stan
Rezerve: Stanca, Iliev, Radut, Latovlevici

TWENTE
Asezare: 4-3-3
13. Mihailov 6
2. Cornelisse 6
4. Wisgerhof (cpt.) 6
19. Douglas 6
15. Rosales 6
14. Janssen 7
# 5. Bengtsson, 86
6. Brama 6
8. Fer 7
22. Chadli 6
# 29. Plet, 90A1
9. De Jong 5
24. Ola John 8
# 11. Bajrami, 75
Antrenor: Steve McClaren
Rezerve: Boschker, Leugers, Buysse, Roseler

Arbitru: Mark Clattenburg - 7, Asistenti: Darren Cann - 7, Jake Collin - 7 (toti din Anglia)

Cartonase galbene: Dananae (16), Martinovici (55), Bicfalvi (90A2)
Stadion: National Arena
Spectatori: 50.000

GOLUL
0-1, Ola John (53) * a inscris cu un lob de la 16 metri

Steaua a cerut penalty la Tatu

In prima repriza, ros-albastrii au solicitat penalty la o faza la care Tatu a cazut in suprafata de pedeapsa a olandezilor dupa ce reusise sa dribleze doi adversari. Arbitrul a lasat jocul sa continue spre disperarea fotbalistilor lui Ilie Stan, care au acuzat ca Tatu a fost tinut (foto). "Nu mi s-a parut nimic in neregula, cred ca arbitrul a procedat corect nedind penalty, pentru ca nu a fost fault", a comentat un fost arbitru roman.

" E mare lucru ca nu ne-am facut de ras"

Mihai Stoichita a tras si o altfel de concluzie a meciului de aseara. "E foarte mare lucru ca nu ne-am facut de ras din punctul de vedere al terenului. La ce vreme rea a fost in Bucuresti, la cat a nins si la cat de frig a fost, chiar trebuie sa fim mandri ca ne-am prezentat cu un teren excelent si nu le-am dat motive strainilor sa ne ironizeze asa cum s-a intamplat in alte cazuri", a spus fostul antrenor al Stelei.

Dananae s-a facut de ras, apoi a fost schimbat

Cel mai slab stelist aseara a fost Ovidiu Dananae. A fost depasit net in prima repriza de Ola John si a incasat un cartonas galben inca din minutul 15. Toate actiunile ofensive ale olandezilor au fost purtate pe partea lui, lucru care l-a scos din sarite pe Ilie Stan. Antrenorul l-a scos la incalzire pe Martinovici inca din minutul 30, iar la pauza l-a introdus pe teren in locul lui Dananae.

Cifrele meciului:
Steaua parametru Twente
11 suturi 8
2 suturi pe poarta 1
5 cornere 4
5 ocazii 3