CSJ "U" Craiova cere 30.000 de euro pentru formarea a sapte fotbalisti care au ajuns la alte echipe dupa dezafilierea "U" Craiova. Bugetul CSJ ar putea fi asigurat din formarea de fotbalisti, daca CJ Dolj ar apara mai bine interesele propriei scoli de fotbal pe care o finanteaza din bani publici cu 1,1 milioane de lei anual.
Clubul Sportiv Judetean (CSJ) Stiinta "U" Craiova este o entitate sportiva care functioneaza sub tutela Consiliului Judetean (CJ) Dolj, fiind deci finantata din bani publici. In 2011, bugetul acestei institutii a fost de 1,19 milioane de lei. Din acesti bani sunt acoperite salariile profesorilor, deplasarile, echipamentele sportive etc. Circa 200 de copii si juniori deprind aici tainele fotbalului, indrumati de opt profesori, printre care se gasesc si fosti fotbalisti ai "U" Craiova, cum ar fi Aurica Beldeanu, Valentin David, Daniel Mogosanu sau Victor (Fonfo) Niculescu. Finantarea grupelor de copii si juniori ale "U" Craiova a fost preluata de CJ Dolj in 2003, cand patronul clubului era Dinel Staicu. Din 2005, finantarea "U" Craiova a fost preluata de Adrian Mititelu. Nedispunand de resurse financiare importante, noul patron a decis sa foloseasca resursele de la CSJ Stiinta "U" Craiova, tinerele talente pregatite pe banii publici. Asa au ajuns la echipa mare nume precum Silviu Lung Jr., Ovidiu Dananae, Stefan Barboianu, Dragos Firtulescu, Constantin Gangioveanu si alte tinere sperante.

Beneficiile pentru formarea fotbalistilor

In fotbalul romanesc se ruleaza sute de mii sau chiar milioane de euro. Intrebarea este: ajung o parte din acesti bani la cluburile care au format jucatorii, pentru imbunatatirea conditiilor de pregatire? Este firesc ca o parte din beneficiile rezultate din transferuri sa ajunga aici, pentru imbunatatirea conditiilor de pregatire, dotari etc. CSJ Stiinta "U" Craiova are statutul de club de fotbal amator, iar fotbalistii sunt amatori. In momentul in care jucatorii semneaza contracte de fotbalisti profesionisti, clubul care i-a format are dreptul sa primeasca o "compensatie de formare" de la clubul care i-a legitimat. Potrivit "Regulamentului privind statutul si transferul jucatorilor de fotbal" elaborat de FRF, "compensatia de formare" reprezinta "o suma forfetara ce compenseaza cheltuielile efectuate de fostul club pentru selectia si pregatirea unui jucator amator in vederea practicarii jocului de fotbal". Compensatiile sunt prevazute de regulament, fiind intre 300 lei/an si 5.000 lei/an, in functie de liga in care ajunge fotbalistul.
La aceasta se poate adauga "contributia de solidaritate", adica "o suma reprezentand 5% din indemnizatia de transfer platita pentru transferul unui jucator profesionist si care se distribuie clubului/cluburilor implicat/implicate in pregatirea sa in perioada in care jucatorul a fost in varsta de 12-23 de ani impliniti". Intre CSJ "U" Craiova si Fotbal Club "U" Craiova exista incheiat un "Contract de cooperare" valabil pana la 1 august 2012. Capitolul III - Raspunderea partilor, art. 2 alin c) stipuleaza ca "la transferul jucatorilor preluati de la CSJ Stiinta 'U' Craiova, clubul va achita catre acesta 5% din suma incasata pe fiecare jucator". Contractul de cooperare nu prevede expres sub ce forma vor evolua amatorii de la SCJ Stiinta "U" Craiova la echipa de fotbal profesionist de Liga I "U" Craiova. "Modalitatea prin care noi colaboram era imprumutul pe un an al jucatorilor", spune Bogdan Pancu, directorul CSJ.

Blat FRF - "U" Craiova?

Pe 20 iulie 2011, Fotbal Club "U" Craiova a fost dezafiliata temporar de la FRF, iar o serie de jucatori aflati in curtea sa preluati de la CSJ au fost relegitimati la alte cluburi, dupa cum urmeaza: Ionut Misu - Dinamo II, Ionut Gugu - FCM Targu Mures, Alexandru Ologu - Astra Ploiesti, Mihai Roman - Petrolul Ploiesti, Nelu (Jakie) Nicolae - UTA Arad, Catalin Craciun - Alro Slatina, Cornel Suciu - Viitorul Constanta.
Compensatiile de formare pentru acesti jucatori au fost calculate undeva la circa 135.000 de lei (30.000 de euro). Relatia CSJ - "U" Craiova in ceea ce priveste acesti jucatori pare destul de tulbure. Dupa cum se stie, Ologu, Gugu, Roman, Nicolae si Craciun au jucat in tricoul "U" Craiova in sezonul 2010-2011. "CSJ imprumuta jucatorii pe perioada unui sezon competitional catre 'U' Craiova. Din punctul meu de vedere, ei au evoluat ca jucatori amatori. Ulterior am auzit ca 'U' Craiova le-ar fi schimbat statutul, semnand contracte de profesionisti. FRF ar fi in culpa in acest caz, pentru ca nu avea voie sa-i legitimeze fara plata compensatiei de formare", mai spune Bogdan Pancu. Potrivit "Regulamentului" FRF, "compensatia de formare se plateste de catre clubul cu care un jucator amator in varsta de pana la 23 de ani a incheiat un contract de munca sau o conventie civila, schimbandu-si astfel statutul in profesionist sau ori de cate ori jucatorul se legitimeaza/transfera". Pe de alta parte, "pentru a incheia primul contract cu un alt club, jucatorul amator nu are nevoie de acordul clubului la care a fost legitimat. Clubul care a incheiat contractul cu jucatorul respectiv este obligat sa instiinteze, in scris, fostul club al jucatorului. Pentru a legitima jucatorul, noul club trebuie sa prezinte FRF, LPF/AJF" mai multe documente, printre care si "dovada achitarii catre fostul club a sumei aferente compensatiei de formare ori dovada stingerii in alt mod a acestei compensatii". Totodata, "dreptul la compensatia de formare se prescrie in termen de un an de la data la care jucatorul si-a schimbat statutul in profesionist". Rezumand, daca "U" Craiova le-a incheiat contracte de profesionisti unora dintre jucatorii de mai sus, ea nu-i putea legitima fara plata compensatiilor de formare. Chiar si ca imprumutati, jucatorii nu puteau fi legitimati la FRF pentru sezonul 2010-2011 fara plata acestei compensatii. Legitimarea jucatorilor fara plata compensatiei se putea face numai printr-un "blat" intre FRF si "U" Craiova.

CSJ, in litigiu cu cluburile la FRF

Directorul CSJ, Bogdan Pancu, spune ca nu a primit nici o instiintare din partea "U" Craiova, cum ca unii jucatori ar fi incheiat contracte de profesionisti. CSJ s-a indreptat impotriva noilor cluburi la care activeaza jucatorii formati la Dolj, pe bani publici. Litigiile prin care CSJ cere cei 30.000 de euro pentru jucatori sunt inregistrate la Camera Nationala de Solutionare a Litigiilor (CNSL) din cadrul FRF. Despre cei 5% dintr-un eventual transfer nici nu poate fi vorba: dezafilierea clubului a facut ca jucatorii sa poata fi legitimati fara transfer. Poate ca CJ Dolj ar trebui sa regandeasca modul in care este privita aceasta scoala de fotbal si cum ii apara interesele. Poate ca CJ ar gasi o modalitate prin care sa recupereze de la cluburile beneficiare macar compensatiile de formare si contributiile de solidaritate de 5% din viitoarele transferuri.
Potrivit site-ului transfermarkt.de, numai Mihai Roman, Silviu Lung Jr. si Alexandru Ologu sunt cotati la 2,45 milioane de euro. Un contract ferm pentru contributia de solidaritate de 5% din suma de transfer ar fi adus CSJ circa 122.000 de euro, adica bugetul CSJ pe cinci ani. In acest fel, CJ ar putea sa nu mai arunce pe fereastra bani publici.