enational.ro: "Dezghet" in sporturile de iarna: trambulina de la Rasnov, cea mai tare din Europa de Est

Orasul de la poalele masivului Postavaru a gazduit, in weekend, Cupa FIS la sarituri cu schiurile. Prima competitie importanta organizata in noul complex sportiv de pe Valea Carbunarii a fost doar o incalzire pentru FOTE 2013.
Realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in parteneriat cu austriecii de la OMV, care au facilitat inclusiv aducerea de specialisti, complexul sportiv de la Rasnov a trecut cu bine peste examenul de la Cupa FIS.
Competitia de sarituri cu schiurile a reunit la start sportivi din 10 tari, romanul Iulian Patea fiind printre remarcatii concursului.
De altfel, el si cu Dana Haralambie sunt sperantele tarii noastre si pentru FOTE 2013 (Olimpiada tinerilor, participa 1600 de sportivi din 45 de tari!); daca Iulian spera ca in doi ani sa participe la diferite etape de Cupa Mondiala, Dana are, deja, asigurata prezenta la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci, organizate anul viitor in Rusia.

Investitie de 15 milioane de euro

Complexul de schi este amplasat pe Valea Carbunarii si are patru trambuline si doua baze sportive, de biatlon si de schi fond.
Constructia totala atinge valoarea de 15 milioane de euro. Cea mai mare si mai spectaculoasa trambulina are punctul de plecare la 90 de metri inaltime, iar celelalte trei la 64, la 35 si, respectiv, la 15 metri.

Se spera la o etapa de Cupa Mondiala

Romanii spera sa introduca Rasnovul pe harta oraselor care gazduiesc etape de Cupa Mondiala la sarituri cu schiurile, acolo unde se mai afla Zakopane (Polonia), Innsbruck (Austria), Liberec (Cehia), Courchevel (Franta) sau Almaty (Kazahstan). Problema o reprezinta punctul de inaltime al trambulinei: pe toate cele cinci se sare de la 120 de metri, in timp ce Rasnovul atinge "doar" 90 metri. Exista, totusi, sperante pentru o etapa de vara din cadrul Cupei Mondiale, acolo unde sunt acceptate si trambuline de 90 de metri.
La Rasnov se sare din 1936!
Batranii din judetul Brasov isi amintesc ca la Rasnov exista o trambulina inca din perioada interbelica. In 1936 a fost finalizata constructia ei, iar la inaugurare au participat inclusiv reprezentanti ai Casei Regale a Romaniei. Ulterior, in 1969 au mai fost date in folosinta alte doua, insa modernizarea intregului complex sportiv de pe Valea Carbunarii s-a realizat abia anul trecut.