Tragatorul roman Alin George Moldoveanu a cucerit luni medalia de aur in proba de pusca cu aer comprimat 10 m, la Jocurile Olimpice de la Londra, cu 702,1 puncte.
Moldoveanu a adus astfel prima medalie de aur a Romaniei la JO de la Londra, dupa argintul castigat de Alina Dumitru la judo (cat.48 kg). Moldoveanu, care a terminat pe locul 4 in 2008 la Beijing, incheiase calificarile pe locul secund, cu record olimpic egalat (599).
Sportivul roman a fost urmat in clasamentul final de italianul Nicolo Campriani, cu 701,5 p, medaliat cu argint, si de indianul Gagan Narang, 701,1 p, medaliat cu bronz. Finala a fost una spectaculoasa, cu rasturnari de situatie, in care Moldoveanu a condus dupa primele cinci focuri, a coborat apoi de pe primul loc si a revenit in frunte inaintea ultimul foc, in fata campionului mondial en titre.
Sportivul dinamovist aduce al saselea titlu olimpic la tir pentru Romania, dupa cele obtinute de Iosif Sarbu in 1952 la Helsinki (arma libera calibru redus), Stefan Petrescu la Melbourne in 1956 (pistol viteza), Ion Dumitrescu la Roma, in 1960 (trap), Corneliu Ion la JO de la Moscova, in 1980 (pistol viteza), si Sorin Babii la JO de la Seul 1988 (50 m pistol).
Alin Moldoveanu a declarat, luni, la finalul probei de pusca aer comprimat 10 m in care a castigat primul titlu olimpic pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Londra, ca era multumit cu orice medalie si ca a aflat ca a castigat aurul abia dupa ultimul din cele zece focuri.
"N-am stiu ca am luat medalia de aur decat dupa ultimul foc. Eu eram multumit cu orice medalie, am zis ca macar pe locul trei sa fiu. Pentru ca aici tot timpul poti sa clachezi. Abia dupa ultimul foc poti sa stii. Mi-am dorit mult titlul, dar nu poti sa stii niciodata. La tir este relativ, n-ai cum sa stii dinainte. Doar ziua conteaza. De exemplu, penultimul antrenament a fost foarte bun, iar antrenamentul de ieri a fost foarte prost. Trebuie sa faci totul exact la fel, e matematica pura. La sportul asta nu poti sa stii daca iei medalie. Daca ajungi in finala este o performanta extraordinara", a afirmat Moldoveanu, la televiziunea Sport.ro.
Absolvent al Facultatii de Psihologie, el a recunoscut ca a tremurat la ultimul foc din finala, dar a reusit sa se concentreze pentru a trage cat mai bine. "Si eu tremuram (n.r. - la ultimul foc), dar ce puteam sa fac? Eu trebuia sa trag. La tir nu trebuie sa ai ganduri. Daca incepi sa te gandesti ca poti sa castigi esti gata, s-a terminat. Nu stiam care e diferenta intre mine si ceilalti, nu m-am uitat pe rezultate, erau afisate acolo in sala, dar am incercat sa ignor tabela si am reusit", a spus sportivul in varsta de 29 de ani.

Sursa : Romania Libera