A XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna se va desfasura in orasul Soci, Rusia in perioada 7 - 23 februarie 2014, cateva probe avand loc insa in orasul-statiune Krasnaia Poliana. Vor avea loc 98 de probe sportive in cadrul a 15 sporturi. Atat Jocurile Olimpice cat si cele Paralimpice vor fi organizate de Comitetul de Organizare Soci (COS).
Soci a fost ales ca oras-gazda pe data de 4 iulie 2007 in cadrul a celei de-a 119-a intruniri a CIO din Ciudad de Guatemala, celelalte doua candidate pentru gazduirea acestei editii fiind Salzburg (Austria) si Pyeongchang (Coreea de Sud). Candidatura orasului Soci a fost sustinuta de presedintele rus Vladimir Putin si de sportiva Maria Sarapova. Aceasta este prima editie a JO organizata in Federatia Rusa, dat fiind faptul ca Jocurile Olimpice de vara din 1980 din Moscova au avut loc in interiorul Uniunii Sovietice.
Constructiile din cadrul pregatirilor pentru JO includ construirea de arene noi si modernizarea telecomunicatiilor, energiei si a infrastructurii transportului din zona. De asemenea, va fi construit si un nou parc olimpic pe coasta dinspre Marea Neagra a Vaii Imeretin, cu alte locatii de desfasurare aflate intr-o zona centrala. Arenele din Krasnaia Polinaia vor fi si ele noi.

Selectarea orasului-gazda
7 orase au concurat la CIO pentru a fi selectate drept orase-gazda a aceste editii a JO de iarna. In iunie 2006, orasele Almati dinKazahstan, Borjomi din Georgia, Jaca din Spania si capitala Bulgariei, Sofia nu au fost admise in selectia finala. In timp ce Almati si Sofia s-au mai inscris la selectiile pentru gazduirea JO de iarna, pentru Jaca si Borjomi este prima oara. Motivul de respingere a candidaturii orasului Borjomi a fost distanta prea mare dintre acesta si capitala Tbilisi (200 km). Daca vreunul dintre aceste orase castiga selectia, era pentru prima data cand se organiza vreo editie a JO de iarna in tarile lor, in Spania mai organizandu-se doar Olimpiada de vara din 1992. Sofia a fost respinsa din cauza raspunsului slab din partea Comitetului Olimpic National Bulgar. Orasele care au intrat in finala au fost Pyeongchang din Coreea de Sud, Salzburg din Austria si orasul castigator, Soci din Rusia. Dupa ce a fost respins de doua ori, orasului Pyeongchang i s-a acordat sansa de a organiza JO de iarna din 2018.

Selectia finala
Soci a fost ales ca oras-gazda pe data de 4 iulie 2007 in cadrul a celei de-a 119-a intruniri a Comitetului Olimpic International din Ciudad de Guatemala, Guatemala. Aceasta este prima editie a JO organizata in Federatia Rusa, dat fiind faptul ca Jocurile Olimpice de vara din 1980 din Moscova au avut loc in interiorul Uniunii Sovietice.

Jocurile Olimpice de iarna din 2014
Oras gazda: Soci, Rusia
Probe sportive: 98 din 15 sporturi
Ceremonia de deschidere: 7 februarie
Ceremonia de inchidere: 23 februarie
Stadion: Stadionul Olimpic din Soci

Sursa: Wikipedia