gsp.ro : Dezvaluire incredibila despre stelistul care a gresit la golul olandezilor ' Prepelita nu vede bine!
Cel care a dat pe langa minge si a provocat golul lui Ola John poarta ochelari in viata de zi cu zi, iar pe teren e nevoit sa-si puna lentile pentru a-si corecta deficienta de vedere.
Minutul 53 al meciului Steaua - Twente. Mingea vine inspre Prepelita, aflat undeva la 35-40 de metri de propria poarta. Mijlocasul Stelei pare surprins cind balonul ajunge in dreptul sau, are o reactie ciudata, incearca sa-l loveasca si sa-l indeparteze de acolo, dar lufteaza. Mingea ajunge in posesia lui Ola John, care ramane singur cu Tatarusanu, il lobeaza si marcheaza golul prin care Steaua a pierdut partida tur, ba poate chiar calificarea in optimile de finala.
Cum a fost posibil ca Prepelita sa dea pe anga minge intr-o situatie in care nu se afla deloc sub presiunea adversarului? Una dintre explicatiile gafei lui ar putea sta intr-o problema medicala pe care stelistul o are si despre care multa lume nu stie. Prepelita sufera de astigmatism de multa vreme, boala a ochilor care afecteaza vederea. Acest lucru chiar il obliga sa poarte ochelari in viata de zi cu zi, atunci cand nu e pe teren la meci sau la antrenamente.
Tocmai pentru ca boala ii afecteaza destul de mult vederea, Prepelita e nevoit sa-si puna lentile de contact atunci cand intra pe teren pentru a juca meciuri oficiale sau amicale. Lentilele de contact ajusteaza deficienta vederii produsa de boala de care sufera stelistul, iar la meciul de joi seara, staff-ul medical al Stelei sustine ca Prepelita a evoluat avand la ochi lentile de contact cilindrice, special realizate dupa ce a fost diagnosticat cu astigmatism.

"Cel care sufera de astigmatism are dificultati de coordonare pentru ca de multe ori, atunci cand nu are ochelarii sau nu poarta lentilele, ii fuge imaginea, ii apare distorsionata" (medic specialist oftalmolog)

Ce e astigmatismul?
- Astigmatismul este o boala oftalmologica manifestata printr-o deformare de cornee care atrage o refractie defectuoasa a razei de lumina in globul ocular
- E, de fapt, o aberatie de sfericitate a corneei, astfel incit corneea nu are o dioptrie uniforma pe toata suprafata sa, fiind diferita de la un meridian la altul
- In aceasta situatie, razele de lumina care o traverseaza, nu se vor proiecta pe retina intr-un singur focar, ci in focare diferite si imaginea astfel formata va fi neclara si deformata - O cornee normala este rotunda si neteda ca o minge de fotbal. Afectata de astigmatism, corneea se alungeste sever, devenind ca o minge de rugby
Cum se manifesta boala de care sufera Prepelita
- Pentru persoanele care sufera de astigmatism, toate obiectele, apropiate sau indepartate, apar distorsionate. Imaginile sint neclare pentru ca unele din fasciculele luminoase sint focalizate, iar altele nu. Acest fenomen este similar cu distorsionarea produsa de un panou de sticla ondulat.
Cum se corecteaza astigmatismul
- Corectarea astigmatismelor se face cu lentile cilindrice, de plus sau de minus, sau combinatii sferocilindrice, in functie de tipul acestora
- Multe persoane apeleaza la ochelari, iar la lentile apeleaza in special sportivi din jocurile de contact, gen rugby, fotbal sau hochei

Poreclit Chioru‘ la Pitesti
In perioada in care Prepelita a evoluat la FC Arges, era poreclit de catre colegi Chioru‘, tocmai pentru ca inca de pe acea vreme el avea respectiva problema la ochi. Actualul stelist nu era deranjat de modul in care era apelat de colegi, insa le explica de fiecare data ca el nu are probleme cu ochii si ca in ciuda afectiunii vede mai bine decit multi fotbalisti care nu sufera de astigmatism.

PAREREA SPECIALISTULUI: "Daca poarta lentile in timpul meciului, cred ca e OK, vede bine!"
Ramona Barac, medic oftalmolog la clinica Retina, e de parere ca lentilele de contact ar trebui sa-l ajute pe Prepelita sa nu aiba nici o problema de vedere atunci cind joaca fotbal.
Pentru a afla o parere avizata, Gazeta a apelat la ajutorul unui specialist. Ramona Barac, medic la clinica Retina din Bucuresti, a acceptat sa vorbeasca despre o persoana care sufera de astigmatism.
- Buna ziua, doamna doctor, vrem sa ne lamuriti in privinta unui fotbalist care sufera de astigmatism, daca acest lucru il impiedica sa vada normal in timpul meciului.
- Depinde de mai multi factori. Daca e vorba despre un astigmatism mic, atunci poate fi corectat prin intermediul ochelarilor sau al lentilelor. Daca e vorba despre un astigmatism mare, atunci e o problema. Lentila de contact corecteaza deficienta de vedere.
- El poarta lentile de contact in timpul meciului.
- E foarte bine pentru ca acum si eu lucrez pe aceasta specialitate, de recomandare a lentilelor de contact. Am pacienti in rindul sportivilor, chiar am niste hocheisti care apeleaza la lentile, si hocheiul e un sport mult mai de contact si mai dur decit fotbalul.
- Deci in cazul lui Prepelita...
- Daca poarta lentile si banuiesc ca nu are un astigmatism mare, atunci nu poate avea probleme, e ca si cum ai purta ochelari in viata de zi cu zi. Deci vede bine in timpul meciului.
- Cit costa aceste lentile?
- Pentru ambii ochi e nevoie de doua cutii cu lentile, plus solutia de intretinere, plus picaturile care umezesc ochii, cu totul cam 100 de lei pe luna, in care intra lentilele si intretinerea lor. Oricum, lentilele din ziua de azi sint extraordinar de eficiente si pentru sanatatea unui astfel de pacient sint exceptionale.
241 de meciuri a disputat Prepelita in Liga 1, fiind jucatorul cu cele mai multe prezente pe prima scena dintre toti fotbalistii din actualul lot al Stelei
17 ani si 5 luni a avut Prepelita cind a debutat in Liga 1, in mai 2003, la meciul Gloria Bistrita - FC Arges 1-0

REACTIA LUI PREPE: "N-as fi ajuns aici fara sa vad!"
Prepelita sustine ca problemele lui cu vederea nu-i afecteaza jocul in nici un fel si are drept argumente contractul cu Steaua si numarul mare de meciuri oficiale pe care le-a disputat
- Andrei, exista banuiala ca jocul tau ar fi afectat de faptul ca nu vezi perfect. Asa e?
- E o prostie! Stiu ca s-a mai discutat despre asta si in trecut, dar nu ma afecteaza absolut deloc. N-am nici o problema medicala.
- Se stie ca porti ochelari. Deci asta nu te face un fotbalist mai slab?
- Daca as fi avut probleme de vedere, mai jucam la Steaua? As mai fi avut sute de meciuri in Liga 1 si o cota atit de buna? Chiar nu se prindea nimeni ca eu nu vad? Gindeste-te ca am facut zeci de controale medicale de cind joc fotbal si nimeni nu a sesizat vreodata ca jocul meu ar fi impiedicat de niste probleme de vedere.
- Dar ele exista?
- Nu e nimic care sa ma afecteze. Totul a pornit dupa ce am fost transferat de la FC Arges la Craiova. Patronul Penescu s-a folosit de informatia ca eu n-as vedea bine ca sa le explice suporterilor ca, de fapt, Prepelita nu e nici o pierdere pentru Pitesti si lumea sa nu mai fie suparata din cauza cedarii mele in Banie.
"Prepelita nu va mai juca niciodata ca mijlocas central. Doar in dreapta, ca acolo erorile conteaza mai putin" (Gigi Becali, patron Steaua)

Si Latovlevici are ochelari
Prepelita nu e singurul fotbalist de la Steaua care are nevoie de ochelari. Iasmin Latovlevici are si el, si-i poarta inclusiv in cantonamente si in timpul deplasarilor pe care echipa le face pentru meciuri. Latovlevici e unul dintre jucatorii ghinionisti, fiindca a mai suferit si din alte cauze: acum un an a fost operat fiindca i se deplasase un rinichi, iar in copilarie a avut astm.

Englezii cred ca nocturna e de vina
Despre probleme de vedere se discuta si in Anglia, in cazul unuia dintre fotbalistii cei mai scumpi tranzactionati in ultimul an. David De Gea, luat de Manchester United de la Atletico Madrid in vara trecuta pentru 18,3 milioane de lire sterline, a gafat des si grav in Premier League. S-a descoperit ca poarta ochelari din copilarie si ca apara cu lentile de contact. Unele care il ajuta sa vada bine, doar ca ziaristii britanici au alta teorie: efectul lentilelor nu mai e suficient in conditiile unor meciuri disputate in nocturna, adica intr-o lumina artificiala puternica.

Davids e in istorie
Probabil cel mai faimos purtator de ochelari din istoria fotbalului e Edgar Davids. Olandezul fost la Ajax, Milan, Juventus si Inter a fost unul dintre cei mai mari recuperatori din fotbalul mondial din ultimii 20 de ani, jucind cu niste ochelari speciali, care semanau, ca design, cu ai unui inotator. Desi suferea de glaucom, Davids a fost de trei ori campion in Olanda, tot de trei ori in Italia, a mai luat o data Champions League, o Cupa UEFA si o Supercupa a Europei. Alt fotbalist ochelarist faimos e francezul Thuram, campion mondial si european, care purta insa ochelarii doar in timpul liber.