Rememorand intalnirile dintre Fiorentina si Universitatea, fostul mare jucator al echipei italiene, Antognoni, a spus ca echipa din Banie a fost foarte buna, altfel nu ar fi reusit sa elimine formatii titrate precum Fiorentina, Kaiserslautern, Bordeaux.
I.J.: Stimate domnule Antognoni: in perioada dumneavoastra de jucator la Fiorentina (1972 -1987) ati jucat in Cupa UEFA cu Universitatea Craiova in doua editii (1973-74 si 1982-83), dar in ambele, Fiorentina, cu dumneavoastra titular, a fost eliminata din primul tur. Ziaristic vorbind, as spune ca Universitatea Craiova a fost cosmarul Fiorentinei si a emblematicului sau jucator Antognoni! Cum comentati aceasta catalogare?
G.A.: Au fost doua meciuri care au avut loc in situatii asemanatoare, dar care s-au disputat cu echipe total diferite. In sezonul 1973-1974 - cand a avut loc prima eliminare a noastra de catre formatia din Romania - Fiorentina era o echipa foarte tanara, bazata pe jucatori energici, italieni. In sezonul 1982-1983, Fiorentina era mult mai puternica, avand jucatori precum Bertoni, Massaro, Graziani, Galli, Passarela, Pecci, Antognoni, si cu mult mai multa experienta, dar, cu toate acestea, a fost eliminata de Universitatea. Craiova avea o echipa foarte buna.

"Dubla" din 1973, o experienta pozitiva pentru mine

I.J.: Campioana a puternicului campionat italian in 1969, Fiorentina n-a reusit, peste patru ani (in 1973), sa invinga si sa elimine, in primul tur din cupele europene, o formatie necunoscuta din Europa de Est, Universitatea Craiova. Dupa un surprinzator 0-0 la Florenta, Fiorentina a cedat, la Craiova, in retur, in minutul 89, cand cel mai important fotbalist din istoria clubului, Oblemenco, a marcat si a produs dezastru in echipa antrenata de Radice. Fiorentina fusese scoasa in acel sezon si din Cupa Italiei. Aveati doar 19 ani si un vis frumos vi s-a naruit in Romania... Ati plans la Craiova?
G.A.: A fost o experienta pozitiva pentru mine. Eram un foarte tanar jucator atunci (1973)… Chiar daca Fiorentina a fost eliminata, a jucat bine - daca luam in calcul si media scazuta de varsta a echipei. Cum spuneam, pentru mine a fost o experienta frumoasa.
I.J.: Peste noua ani, in septembrie 1982, tot in primul tur al Cupei UEFA, Fiorentina a fost stopata iarasi de Universitatea. In tur, la Craiova, Fiorentina - cu patru campioni italieni mondiali din 1982 in teren (G. Galli, Antognoni, Massaro, Graziani) si doi campioni argentinieni mondiali din 1978 (Passarella si D. Bertoni) - a pierdut, la doua goluri diferenta: a fost 3-1 (0-1) pentru Universitatea. La scorul de 0-1 (gol D. Bertoni), dumneavoastra ati fost la un pas de majorarea scorului... A urmat insa fabuloasa repriza a doua a oltenilor si Ungureanu, Cirtu (cu care v-ati revazut pe 27 octombrie 2011 la Iasi) si Balaci au marcat trei goluri de poveste. Va amintiti de teribila intalnire tur de la Craiova, din septembrie 1982?
G.A.: Imi amintesc meciul de la Craiova. Am deschis scorul si am fi putut apoi sa inchidem meciul, dar nu am facut-o. In repriza a doua, Craiova a fost peste noi si partida s-a terminat cu 3-1, ultimul gol fiind primit la o neintelegere intre Passarella si G. Galli, portarul.

Suporterii Craiovei - foarte calzi si patimasi

I.J.: Va amintiti, desigur, de suporterii Universitatii din acea partida memorabila de la Craiova... Au fost, asa cum ii catalogam noi, ziaristii din Craiova, "napoletani", aprinsi, pasionati, si care au dus echipa spre victorie?
G.A.: Un merit pentru victorie l-au avut si suporterii, foarte calzi si patimasi. Au fost al "12-lea jucator" al gazdelor.
I.J.: In acea editie a Cupei UEFA, Universitatea Craiova a ajuns pana in semifinalele competitiei, eliminand apoi alte doua echipe celebre - Bordeaux, 1.FC Kaiserslautern - si a ratat finala, fara insa sa fie invinsa de Benfica (0-0 la Lisabona, 1-1 la Craiova). Cum ati cataloga evolutia si rezultatele Craiovei in acea editie de UEFA, Universitatea fiind prima echipa romaneasca ajunsa intr-o semifinala de cupa europeana?
G.A.: Craiova a fost o echipa foarte buna, altfel nu ar fi reusit sa elimine formatii precum Fiorentina, Kaisers-lautern, Bordeaux. Adaug ca Universitatea a fost o adevarata revelatie a acelei editii a Cupei UEFA 1982-1983, o competitie foarte dificila.
Trei jucatori in disputele Craiova - Fiorentina
In cupele europene, Universitatea a intalnit o singura echipa, Fiorentina, in doua editii, la noua ani diferenta, iar Antognoni, Stefanescu si Balaci sunt singurii fotbalisti care au jucat in toate cele patru meciuri ale disputei italienilor cu "campioana unei mari iubiri" (1973) si "Craiova Maxima" (1982). Totodata, De Sisti a fost jucator al Fiorentinei in "dubla" cu oltenii din 1973, iar in 1982 a fost antrenorul italienilor in meciurile cu Universitatea.


(Fragment din volumul "Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima", editia a II-a, in curs de tiparire la Tipografia de Sud Craiova)