Cotidianul : Joia neagra a fotbalului romanesc
0-1, 0-2 si 1-5
De ce ne-a fost frica nu am scapat: trei meciuri, trei infrangeri pe linie. In Europa League am aratat exact ceea ce aratam in anii ’60-’70 incepand cu tururile II sau III ale cupelor europene. Joi Europa ne-a aratat unde ne este locul cu adevarat.
Prea mici pentru fotbalul mare
"Europa" ne-a aratat care ne este locul. Play-off-ul (turul 4 de calificari) este deja un nivel in care foarte rar mai poti da de adversari din lumea a III-a sau a IV-a a fotbalului. Iar cand Romania ajunge in play-off cu doua debutante in cupele europene si cu o revenita dupa 18 ani, atunci nici pretentiile nu trebuie sa fie prea mari. Singura conditie este sa joci cat de cat de cat fotbal, sa arati ceva, sa nu te faci de ras. Din pacate Astra si (mai ales) Petrolul nu au aratat nimic si s-au si facut de ras. Se pare ca vom rata si "obiectivul" pentru 2015, adica ocuparea unui loc care sa permita doua echipe in preliminariile Ligii Campionilor. Dar cum nivelul campionatului romanesc este undeva apropiat nivelului marii, nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece.

Swansea - Petrolul 5-1 (3-0)

Petrolul o caricatura de echipa

Petrolul a demonstrat in Tara Galilor ca este o echipa de "grupa mica". Swansea, echipa galeza, locul 9 in prima liga din Anglia, castigatoare a Cupei Ligii - competitie in care granzii utilizeaza de regula rezervele - si invinsa in prima etapa acasa cu 1-4 de Manchester United nu este nici pe departe o putere in forbalul european. Dar poate pentru un meci impotriva unei echipe romane care joaca din ani in Paste in Europa, tot acest C.V. este suficient. Si cand echipa romaneasca nu doar ca nu joaca nimic, dar are si o prestatie jenanta, penibila, atunci nu trebuie sa mire pe nimeni scorul de pe tabela de marcaj. Da, 5-1 este un scor "strans". Gazdele au avut posibilitatea sa urce tabela la 6, 7 sau chiar 8 goluri, dar au ratat cu seninatate mai multe ocazii. In plus si-a scos trei dintre vedete dupa 4-0, iar pe final s-a relaxat total. Petrolul a fost in primele 60 de minute o caricatura de echipa. Si de aici nu se mai poate spune nimic in plus.
Swansea, 19 de grade
Stadion: Liberty
Spectatori: 10.000
Arbitru: Sergei Karasev (Rusia)
Asistenti: Tikhon Kalugin si Anton Averianov (Rusia)
Al patrulea oficial: Maksim Layushkin (Rusia)
Swansea:Vorm - Rangel, Williams (min.71 - Amat), Chico, Taylor - Pablo Hernandez, Britton, Shelvey (min.69 - De Guzman), Routledge (min.61 - Pozuelo) - Michu, Bony
Pe banca: Tremmel - Richards, Canas, Lamah
Petrolul: Pecanha - S. Achim, Geraldo, Benga, Guilherme - Hoban (min.46 - Camara), Mustivar - Boudjemaa (min.57 - Priso), Teixeira, Grozav - Hamza (min.58 - Dore)
Pe banca: Bornescu - Romario, De Lucas.
Au inscris: 1-0 (min.14 - Routledge), 2-0 (min.22 - Michu), 3-0 (min.25 - Routledge), 4-0 (min.59 - Bony), 5-0 (min.70 - Pozuelo), 5-1 (min.87 - Grozav)
Cartonase galbene: - GeraldoAlvez
Suturi: 12 - 5
Pe spatiul portii: 6 - 2
Ocazii mari: 2 - 0
Cornere: 3 - 1
Atacuri: 33 - 19
Falturi: 7 - 9
Posesie: 67% - 33%

Pandurii Tg. Jiu - Sporting Braga 0-1 (0-0)

Gorjenii ar fi meritat un egal

Pandurii a fost singura din cele 3 "Eurofantastice" (din nou ziaristii de la publicatiile si posturile TV de specialitate au supralicitat aiurea) care a jucat un fotbal de calitate si care merita sa obtina un rezultat de egalitate. Paradoxal, gorjenii au avut in fata si cel mai valoros adversar, a treia echipa a Portugaliei, o echipa mai mult decat obisnuita cu fazele superioare ale cupelor europene. Pandurii a dominat 70 din cele 90 de minute dar nu au reusit sa inscrie. Daca ar fi avut in fata pe Steaua sau Dinamo sigur ar fi castigat la doua sau chiar 3 goluri diferenta, iar cu orice alta echipa din campionatul intern ar fi facut scor de maidan. Dar a avut o echipa robusta, cu multa experienta si care a stiut sa se apere foarte bine si sa contraatace periculos. O singura data au gresit in aparare gorjenii, si acest lucru le-a fost fatal, pentru ca Sporting nu a refuzat "invitatia" de a inscrie. Oricum pentru o debutanta in cupele europene, accederea in play-off-ul Europa League reprezinta o performanta.
Cluj-Napoca; 21 grade
Stadion: Cluj Arena
Spectatori: 6.000
Arbitru: Florian Meyer (Germania)
Asistenti: Holger Henschel si Christoph Bornhorst (Germania)
Al patrulea oficial: Peter Sippel (Germania)
Pandurii: Stanca - Ungurusan, Mamele (min.56 - Sipo), Breeveld (min.80 - Androvic), Momcilovici - Anton, Christou - Nicoara (min.55 - Buleica) Matulevicius
Pe banca: Mingote - Ciucur, C. Cristea, Pleasca.
Sporting Braga: Eduardo - Joaozinho, Coelho, Aderlan Santos, Baiano - Micael (min.90+5 - Pedro), Luiz Carlos, Mauro, Agra (min.64 - Pardo)- Alan (min.73 - Custudio), Yazalde
Pe banca: Hebert - Cristiano, Edinho, Silva
Au inscris: 0-1 (min.50 - Alan)
Cartonase galbene: Nicoara, Breeveld - Yazalde
Suturi: 11 - 12
Pe spatiul porti: 1 - 2
Ocazii mari: 3 - 1
Cornere: 5 - 5
Atacuri: 42 - 35
Falturi: 13 - 15
Posesie: 55% - 45%

Maccabi Haifa - Astra Giurgiu 2-0 (1-0)

Astra nu a mai existat pe teren din minutul 11

Astra Giurgiu nu a mai repetat jocurile bune facute in deplasare din primele trei tururi de calificari ale Europa League. Este adevarat a avut in fata cel mai puternic adversar de pana acum. Dar Maccabi Haifa este o echipa bataioasa care joaca perpendicular pe poarta dar totusi provine din campionatul Israelui (atentie, care inca nu a inceput) si nu din unul de top din Europa. Maccabi a atacat in valuri, fie pe aripi fie direct de centru, iar poarta lui Lung jr a devenit tinta de poligon. In aceste conditii deschiderea scorului in minutul 30 a fost ceva normal. Este adevarat gazdele au punctat din lovitura libera de la 25 de metri, dar penalitatea a survenit in urma unui fault generat de lipsa totala a marcajului. Isrelienii au mai avut un penalty in minutul 41, dar Lung a aparat.
Partea a doua a jocului nu a adus nimic nou in jocul Astrei. Marele noroc al giurgiuvenilor ca au scapat de o infrangere la cinci sau sase goluri s-a numit Lung jr si uriasele ratari ale gazdelor. Asa s-a scris istoria unui meci in care Astra nu a existat pe teren timp de 80 de minute.
Haifa, 30 de grade
Stadion: Kiryat Eliezer
Spectatori: 14.000
Arbitru: Kevin Blom (Olanda)
Asistenti: Berry Simons si Hessel Steegstra (Olanda)
Al patrulea oficial: Serdar Gozubuyuk (Olanda)
Maccabi: Saranov - Meshumar, Keinan, Cocalici, Twatha (min.88 - Scheimann) - Katan, Boccoli, Rayo (min.78 - Ndlovu) - Turgeman (min.70 - Golasa), Abuhazira, Ezra
Pe banca: Edri - Gabai, Pylyavskyi, Vered.
Astra: Lung - Matel, Muresan, Ben Youssef, J. Morais - Laban, Budescu (min.77 - Takayuki), Cristescu - Tembo (min.55 - Fatai), Ivanovski, Amorim (min.85 - Enache)
Pe banca: Dani Coman - Barboianu, Gaman, Bukari.
Au inscris: 1-0 (min.30 - Rayo), 2-0 (min.61 - Turgeman)
Cartonase galbene: Keinan, Katan, Meshumar, Boccoli - Junior Morais, Matel,
Suturi: 22 - 8
Pe spatiul porti: 11 - 2
Ocazii mari: 7 - 1
Cornere: 12 - 4
Atacuri: 42 - 30
Falturi: 16 - 18
Posesie: 66% - 34%