Selectionata Spaniei, detinatoarea trofeului, s-a calificat in finala Campionatului European de fotbal, in urma victoriei, scor 4-2, la loviturile de departajare, de miercuri, de la Donetk, in fata Portugaliei, in semifinalele competitiei.

La loviturile de departajare pentru Portugalia au marcat Pepe si Nani si au ratat Moutinho si Alves.
Pentru Spania au inscris Iniesta, Pique, Ramos si Fabregas si a ratat Xabi Alonso.
Portugalia: Rui Patricio - Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao - Miguel Veloso (Custodio ‘105), Raul Meireles (Varela ‘113), Moutinho - Nani, Cristiano Ronaldo, Almeida (N. Oliveira ‘81). Selectioner: Paulo Bento
Spania: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Busquets, Xabi Alonso, Xavi (Pedro ‘87) - Iniesta, Silva (Navas ‘60), Negredo (Fabregas ‘54). Selectioner: Vicente del Bosque.
Meciul a fost arbitrat de o brigada din Turcia, avandu-l la centru pe Cuneyt Cakir, ajutat la cele doua linii de compatriotii sai Bahattin Duran si Tarik Ongun, iar asistenti suplimentari au fost Huseyin Gocek si Bulent Yildirim. Arbitru de rezerva a fost desemnat slovenul Damir Skomina.
In finala, Spania va juca in compania invingatoarei din meciul dintre Germania si Italia, care se disputa, joi, de la ora 21.45, la Kiev.