MEDIAFAX: JOCURILE OLIMPICE de la Soci: Detaliile ceremoniei de deschidere, invaluite in mister

Secretul invaluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei editii a JO, iar Soci nu se abate de la regula, insa s-a putut afla ca evenimentul de vineri, de la 18.14, de pe Stadionul Fist, va fi centrat pe istoria si pe cultura Rusiei, cu puternice conotatii politice si diplomatice.
Ca la Londra in 2012, Comitetul de organizare a fost zgarcit in informatii cu privire la cele doua ore si jumatate ale spectacolului ce va atinge punctul culminant in momentul in care Jocurile vor fi declarate oficial "deschise", se arata intr-un material AFP. La doi pasi de plajele Marii Negre, opt perioade istorice si mandriile culturii ruse vor fi celebrate sub ochii lui Vladimir Putin. Dar in afara de aceste tablouri, nimic sau aproape nimic.
Epopeea rusa a fost impartita in trei acte: Rusia medievala, Imperiul, apoi secolul XX. Vor fi aduse omagii oraselor Kostroma, varf de lance al rezistentei in fata invaziilor mongole si tatare, Sankt Petersburg si Moscova, lui Petru cel Mare si avangardei artistice de la debutul secoului XX, ce i-a avut in prim-plan pe Kazmir Malevici si Serghei Eisenstein. Fara a fi uitate balurile imperiale si Reconstructia.
Aceste scene le vor fi prezentate celor 40.000 de spectatori cu impresionante efecte pirotehnice si cu figuranti in costume sclipitoare. Repetitiile au lasat sa se auda un nivel sonor ridicat. Corurile Armatei Rosii si-au facut auzite vocile, iar mass-media rusa a anuntat prezenta pianistului Denis Matuev, violonistului Iuri Basmet si grupului preferat al lui Putin, Lube.
Nicio informatie nu a scapat cu privire la sosirea flacarii olimpice pe noul stadion Fist dupa periplul ei de 65.000 de kilometri, ce a inclus o iesire in spatiu si o traversare a lacului Baikal. Comitetul de organzare trebuie sa spere ca flacara olimpica nu se va stinge in cel mai nepotrivit moment: s-a intamplat de 44 de ori in timpul calatoriei ei din Grecia in Rusia.
Defilarea atletilor ar trebui de asemenea sa asigure spectacolul. Costumele oficiale vor fi parte integranta a show-ului, mai ales cele germane, impodobite si extravagante, si cele americane, inspirate de Craciun, dar nu mai putin extravagante. Farmecul va fi si el prezent, mai ales ca panourile ce anunta delegatiile vor fi purtate de fotomodele, undele dintre ele celebre.
Tribunele vor fi teatrul unui alt spectacol. Vladimir Putin va fi gazda pentru 44 de lideri mondiali, printre care secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Vor fi inregistrate si absente notabile, ca forma de protest fata de politica rusa in materie de drepturi ale omului si fata de "propaganda" homosexuala.
Astfel presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, contestat pe strazile din Kiev, va fi alaturi de Putin, la fel ca liderul chinez Xi Jinping. Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan si omologul sau japonez Shinzo Abe vor asista si ei la ceremonie si vor profita de ocazie pentru a participa la discutii bilaterale cu Kremlinul.
Si mai controversati, presedintele bielorus Alexandre Lukacenko si Leonid Tibilov, presedintele regiunii speratiste georgiene Osetia de Sud, recunoscuta de Moscova, vor avea locurile lor in tribune. Din partea "protestatarilor", primul ministru britanic David Cameron, presedintele francez Francois Hollande si cel german, Joachim Gauck, vor fi absenti.
Aceste absente au fost taxate de presedintele Comitetului Olimpic International, Thomas Bach. "Am vazut cativa politicieni a caror contributie la o cauza nobila a fost sa refuze o invitatie pe care nu au primit-o", a afirmat seful CIO.