Mircea Sandu: Romania nu pierde locul de Liga Campionilor in cazul excluderii Stelei

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat, luni seara, ca in cazul in care Steaua va fi exclusa din competitiile europene Romania nu va pierde locul din Liga Campionilor, care ar urma sa fie preluat de vicecampioana Pandurii Targu Jiu, informeaza mediafax.ro.
"Deci, indiferent de verdictul de azi, Steaua are caile de atac, fara doar si poate. Si trebuie sa se decida inainte de a incepe competitia. Pentru ca in cazul in care Steaua este exclusa definitiv, dupa cele trei instante judecatoresti, atunci, conform regulamentului, trebuie sa patrunda in Liga Campionilor echipa de pe locul doi din campionatul Romaniei si se coboara un loc cu Liga Europa (n.r. - FC Vaslui ar urma sa evolueze in Liga Europa). Astea sunt prevederile regulamentare. Eu am discutat de doua ori cu colegii de la departamentul international si este clar, in urma criteriului sportiv si mai apoi cel de licentiere, echipa de pe locul urmator participa la competitie in situatia in care cea care si-a capatat dreptul nu indeplineste conditiile. In 2007, undeva in aprilie, s-a luat aceasta decizie, ca orice decizie definitiva sa atraga dupa sine inlocuirea cu urmatoarea clasata. Dar poate nu e nevoie de asta. In orice caz, Romania nu pierde locul in Champions League, merge echipa de pe locul doi", a declarat Sandu.
Oficialul FRF considera ca Steaua ar trebui sa se gandeasca deja cum sa se pregateasca pentru a se apara la Comisia de Apel a UEFA si la TAS:
"Nu am aflat inca un raspuns din partea UEFA, dar in orice caz Steaua ar trebui sa-si pregateasca documentele pentru apel si recurs. Daca astazi se anunta un verdict este dupa parerea mea inevitabil sa se ajunga la TAS. Daca verdictul este nefavorabil, Steaua trebuie sa-si pregateasca apararea mai departe pentru recurs. Daca astazi se intampla ceea ce se intampla, sa fie sanctionata, Steaua trebuie sa-si pregateasca apelul si apoi la TAS. Mai departe, daca Steaua pierde si la TAS, Steaua nu va mai merge in cupele europene pe perioada care se va da. Daca Steaua face apel, in cinci zile, vineri sau luni se judeca apelul. Apoi, intr-o saptamana se poate judeca recursul, deci pe 7 iulie ar putea afla daca poate juca in cupele europene sau nu. TAS poate sa judece mai repede pentru ca se apropie competitia".

In cazul in care verdictul Comisiei de Discplina a UEFA ar fi favorabil Stelei, Mircea Sandu nu crede ca s-ar mai putea ajunge la Comisia de Apel.

"Nu cred ca UEFA ar putea face recurs in cazul unui raspuns favorabil Stelei. E o lista de experti care apara interesele celui incriminat. UEFA nu poate sa faca recurs in urma propriilor decizii. Nu cred ca administratia ar putea face recurs. Ca si la noi, aceste comisii sunt independente. Eu cred ca in cazul in care se da un raspuns favorabil Stelei, va merge in preliminariile Champions League", a mai spus Sandu.
Echipa Steaua va intalni formatia FK Vardar Skopje, campioana Macedoniei, in turul doi preliminar al Ligii Campionilor, s-a stabilit, luni, in urma tragerii la sorti care a avut loc la Nyon.
Partidele din turul doi preliminar al Ligii Campionilor se vor disputa in doua manse, la 16-17 iulie, respectiv 23-24 iulie. Steaua ar trebui sa joace primul meci pe teren propriu.
Pentru a evolua in Liga Campionilor, Steaua asteapta decizia Comisiei de Control si Disciplina a UEFA, care a deschis o procedura disciplinara dupa sentinta ICCJ in dosarul "Valiza". Campioana Romaniei risca excluderea din competitiile europene ca urmare a cazului de coruptie in care finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare.
Comisia de Control si Disciplina a UEFA a analizat, vineri, cazul formatiei Steaua, decizia urmand sa fie anuntata in aceasta saptamana.

(Sursa : Jurnalul National)