Jurnalul National: Campionatele Europene de gimnastica ale Romaniei

Catalina Ponor, Larisa Iordache si Sandra Izbasa au facut legea in finalele pe aparate , cucerind trei medalii de aur si doua de argint!

Barna

Dupa aurul din concursul pe echipe, gimnastele romance si-au continuat recitalul si ieri, in finalele pe aparate. Catalina Ponor si Larisa Iordache au facut spectacol in finala de la barna, acolo unde n-au avut rivale si au cucerit, in aceasta ordine, medaliile de aur si de argint. Cele doua romance au intrat ultimele in concurs, exercitiile lor fiind parca dintr-o alta lume decat cele ale celorlalte finaliste. Asa cum era de asteptat, experimentata Catalina Ponor a cucerit medalia de aur, cu o nota de 15,200, izbutind sa-si adjudece in palmares cel de-al patrulea titlul continental. In schimb, pentru Larisa Iordache, medaliata cu argint, gratie unei note de 15,133, acesta fost primul titlu individual din cariera intr-o competitie de senioare. Pe treapta a treia a podiumului s-a situat Hannah Whelan (Marea Britanie), notata cu 14,333. Erau medaliile cu numerele 9 si 10 castigate de Romania la un "european" care va fi cu greu uitat.

Sol

Dupa medalia de argint cucerita la barna, primul sau titlu din cariera la senioare, mezina echipei Romaniei, Larisa Iordache, a reusit la nici o jumatate de ora distanta sa devina pentru prima oara si campioana europeana. Dupa o evolutie aproape ireprosabila, la finalul careia intreaga sala a explodat in urale, Larisa a primit nota 15,233 si a castigat detasat concursul de la sol. Performanta senzationala a lui Iordache a fost completata de argintul pe care l-a obtinut "veterana" Catalina Ponor, notata cu 14,633. Pe locul trei a venit britanica Hannah Whelan (14,533). Ultima finala pe aparate s-a incheiat cu imaginile senzationale oferite de echipa romaniei, care a transformat Campionatele Europene din Belgia intr-o veritabila competitie nationala. Finala de la sol a consfintit revenirea definitiva a gimnasticii romanesti in topul european.

Sarituri

Prima gimnasta romanca intrata in finalele pe aparate, Sandra Izbasa, s-a incoronat ieri campioana europeana si in concursul de sarituri (foto), cu toate ca se calificase in finala cu doar al doilea punctaj. Izbasa s-a impus cu o medie a notelor de 14,883, devansandu-le in clasamentul final al probei pe nemtoaica de origine rusa Oksana Susovitina (14,683) si pe elvetianca Giulia Steingruber (14,624). Practic, Izbasa si-a asigurat medalia de aur inca dupa prima saritura, notata de arbitri cu 14,900, insa gimnasta romanca a reusit o executie aproape la fel de buna si din a doua incercare, pentru care a primit nota 14,883. Sandra a reusit astfel sa-si apere titlul european cucerit la precedenta editie si sa aduca cea de-a opta medalie pentru Romania la Campionatele Europene din Belgia.