Nascuta la Bucuresti, spadasina Ana Maria Branza, vicecampioana olimpica la Beijing, declara cu mandrie ca la Craiova, orasul in care a venit in urma cu 14 ani sa practice scrima, se simte ca acasa. "Sunt multi oameni dragi mie la Craiova, care m-au ajutat in viata", spune lidera clasamentului mondial individual.
Fetele de aur ale scrimei romanesti, Loredana Dinu, Anca Maroiu, Ana Maria Branza si Simona Gherman, se vor antrena saptamana aceasta in Banie, in sala de la Liceul cu Program Sportiv "Petrache Triscu", sub comanda antrenorului emerit Dan Podeanu.
Pentru craiovencele Loredana Dinu si Anca Maroiu, acest stagiu de pregatire reprezinta un prilej sa-si revada familiile, dar si Ana Maria Branza se bucura de fiecare data cand ajunge la Craiova. Bucuresteanca de 27 de ani, care in clasa a opta s-a mutat cu scoala in Banie, scria zilele trecute pe un site de socializare - "ma intorc acasa... Craiova".
Dupa antrenamentul fizic de ieri-dimineata, Ana a explicat ca are multi prieteni in Craiova si ca oriunde se simte mai iubita si apreciata decat in orasul natal, Bucuresti.
"Ma bucur ca m-am intors acasa. Pentru mine, Craiova tot casa mea ramane. Chiar cand am ajuns am intrat in Hotelul Militar, care cinci ani a fost casa mea. Oriunde ajung ma simt mai bine decat la Bucuresti. Craiova mi-a fost casa atata timp. Sunt foarte multi oameni dragi mie aici si chiar m-au primit cu bratele deschise, de fiecare data. Am programul incarcat pana sambata, cand ma voi intoarce la Bucuresti. Sper sa ma intalnesc cu toata lumea. De dimineata m-am intalnit cu fosta diriginta din liceu, cu profesoara de istorie, de geografie. Vad oameni care m-au ajutat in viata", spune spadasina care a absolvit Liceul cu Program Sportiv "Petrache Triscu", apoi FEFS Craiova. De altfel, in curtea liceului, din anul 2008, cand Ana a iesit vicecampioana olimpica la Beijing, una dintre alei poarta numele ei.

A inceput numaratoarea inversa din 2008

Cu mai putin de 100 de zile inainte de debutul celei mai importante competitii sportive, Jocurile Olimpice de la Londra (27 iulie - 12 august), Ana, care ocupa locul 1 in clasamentul individual mondial, spune ca pentru ea numaratoarea inversa a inceput inca din 2008: "Pentru mine, de acum patru ani a inceput numaratoarea inversa. Abia acum putem spune ca am intrat pe ultima suta de metri. Pana acum am avut timp sa ne mai corectam, sa mai punem la punct unele detalii. Pana la Londra mai avem de participat la competitiile din cadrul Cupei Mondiale, unde trebuie sa obtinem rezultate bune ca sa ne pastram pozitia in clasament pentru a avea un culoar bun la Londra, mai este si Campionatul European, unde avem de aparat un titlu".
Desi are un program incarcat, Ana Maria Branza isi gaseste timp sa se implice si in activitati sociale. "Avem obiceiul prost de a ne plange ca nu se face nimic in tara, dar niciodata nu luam atitudine. Am reusit cu ajutorul catorva prieteni sa gasesc cateva sponsorizari pentru copiii care practica scrima. Ma bucur ca mai exista astfel de oameni. Sunt oameni care ne-au ajutat si pe noi, la randul nostru, si intr-un fel ma simt raspunzatoare pentru acest lucru si sper ca dupa Jocurile Olimpice de la Londra sa am mai mult timp sa ma implic in asa ceva", spune spadasina.

In mai trag la Rio
si Havana

Delegatia tricolora, din care fac parte cele patru campioane mondiale, dar si Simona Deac, va sta in Banie pana sambata, iar pe 2 mai va pleca spre Brazilia, urmand ca doua zile mai tarziu sa ia startul la o etapa din cadrul Cupei Mondiale, la Rio de Janeiro. Tot in luna mai, dar pe 19, fetele vor mai concura in America, la Havana (Cuba). "Inainte de Paste am facut un stagiu de pregatire la Constanta, o pregatire mai dura, in care am pus accent pe cea fizica. Suntem in grafic cu pregatirea, luna aceasta avem doua concursuri in America, apoi vin Europenele de la Legnano. Avem ca sparring parteneri spadasinii craioveni, dar si de la Steaua Bucuresti", a spus antrenorul campioanelor mondiale, Dan Podeanu.

Loredana Dinu: Vrem medalie, dar incercam sa nu punem presiune pe noi

Mutata de ceva vreme in Capitala, Loredana Dinu, singura reprezentanta a unui club craiovean, CS Universitatea, abia astepta stagiul de pregatire de acasa. "Dupa cateva luni in care am stat in Bucuresti revin acasa si ma bucur. Avem cu cine sa ne pregatim, deci unde poate fi mai bine ca aici? In perspectiva Jocurilor Olimpice stiu ca toata lumea vrea o medalie de la noi, dar incercam sa nu punem presiune. Vom face tot ce tine de noi la Jocurile Olimpice, tot ce este uman posibil, dar mai conteaza si ce zi prindem, sa fie una norocoasa. Speram sa aducem multa bucurie", a spus Loredana.