MEDIAFAX: Festivitatea de deschidere a FOTE - Ponta a dat oficial startul celei de a unsprezecea editii a Festivalului Olimpic al Tineretului European

Festivitatea de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European a inceput, duminica seara, cu intonarea imnului national si cu parada delegatiilor tarilor participante, la eveniment asistand fostul ministru al Dezvoltarii Elena Udrea, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale.
Ceremonia de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc, duminica seara, pe arena Liceului cu Program Sportiv "Ion Tiriac" din Brasov.
Evenimentul a inceput cu intonarea imnului national de catre corul de copii Unison.
Presedintele Comitetului de Organizare EYOWF 2013. George Scripcaru, primarul Brasovului, a deschis seria discursurilor oficialitatilor. De asemenea, s-au adresat publicului presedintele Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey, dar si presedintele Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge.
Ulterior, premierul Victor Ponta, prezent la festivitate, a declarat deschisa editia de iarna a FOTE.
"Imi revine deosebita onoare de a declara deschisa a unsprezecea editie a Festivalului Olimpic al Tineretului European", a spus Ponta atat in limba romana cat si in limba engleza.
La festivitatea de deschidere a FOTE participa fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, senatorul Petre Roman, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, precum si Ion Tiriac si presedintele Comitetului Olimpic International (CIO) si, totodata, fondatorul Festivalului Olimpic al Tineretului European, Jacques Rogge.
Fostul ministru Elena Udrea a declarat, inainte de inceperea ceremoniei, ca organizarea acestui festival "demonstreaza ca s-au meritat trei ani de critici pe care i-a primit".
"Asta demonstreaza ca s-au meritat trei ani de critici pe care i-am primit si important este ca la final sa vedem cine a construit si cine demoleaza", a spus Udrea.
Udrea a precizat ca urmatorul ei obiectiv este sa castige sefia PDL.
Grecia, tara unde s-au nascut Jocurile Olimpice, a deschis parada celor 45 de tari participante, iar sportivii au prezentat steagurile in ordine alfabetica.
Romania, in calitate de tara gazda a intrat ultima pe stadion, iar tricolorul a fost purtat de schiorul fondist Pripici Florin Daniel, multiplu medaliat la Campionatele Europene la U18.
Imediat dupa discursuri a fost arborat drapelul olimpic, timp in care s-a intona pentru prima data in istoria Romaniei si a Brasovului imnul olimpic.
Ulterior, a fost aprinsa Flacara Olimpica, purtata dinspre curtea interioara a Primariei catre Arena Liceului cu Program Sportiv "Ion Tiriac" de catre patru sportivi: Sasu Iulia Maria, Dudu Nicolae, Vlad Ionescu si Patea Sorin Iulian.
Flacara Olimpica a fost aprinsa de campionul olimpic la sabie Mihai Covaliu.
In final, sportivii, arbitrii si antrenorii, vor depune juramantul pe scena.
Seara se va incheia cu un program artistic, care va cuprinde doua concerte, Inna si Sensor, dar si un joc de lasere si lumini.
Primaria a amplasat un ecran gigant de 24 de metri patrati in Piata Sfatului astfel incat turistii si brasovenii care nu pot intra pe arena Liceului Sportiv sa poata vedea live festivitatea.
Pentru buna desfasurare a evenimentului s-a luat decizia restrictionarii circulatiei rutiere in centrul Brasovului, intre orele 17.30 - 23.00.
Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a editie, se desfasoara in Brasov, Rasnov, Predeal, Cheile Gradistei - Fundata, in perioada 17 - 22 februarie. La cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret organizat in Romania participa 900 de sportivi si 600 de membri ai delegatiilor, din 45 de tari.
Se vor intrece 559 de baieti si 351 de fete astfel: 182 de concurenti la schi alpin, 147 de concurenti la biatlon, 162 de concurenti la schi fond, 86 de concurenti la sariturile cu schiurile, 91 de concurenti la snowboarding, 50 de concurenti la patinaj artistic, 62 de concurenti la patinaj viteza si 120 de concurenti la hochei pe gheata.
Participantii la FOTE sunt cazati la Poiana Brasov, in "satul olimpic" special amenajat, din care fac parte sase hoteluri.
Pe perioada desfasurarii competitiei, toate cele sapte partii din Poiana Brasov (Bradul, Drumul Rosu, Kanzel, Lupului, Stadion, Sulinar si Subteleferic) vor ramane deschise. De asemenea, vor functiona toate instalatiile de transport pe cablu. Vor exista insa restrictii pentru turisti in partea superioara a partiei Lupului, care va fi destinata antrenamentului sportivilor, si in partea inferioara a partiei Subteleferic, unde se vor avea loc probele de schi alpin.
Peste 1.000 de lucratori ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura, zilnic, ordinea si linistea publica la Festivalul Olimpic al Tineretului European.
Primaria municipiului Brasov, impreuna cu Comitetul de Organizare FOTE si cu sprijinul Regiei Autonome de Transport (RAT) Brasov, anunta ca elevii si studentii brasoveni vor avea acces gratuit la competitiile sportive desfasurate in cadrul FOTE.
De asemenea, numarul de autobuze care circula intre Brasov si Poiana Brasov va fi suplimentat pe durata desfasurarii Festivalului Olimpic al Tineretului European, iar in perioada 14 - 23 februarie, la cererea organizatorilor FOTE, Regia Autonoma de Transport (RAT) Brasov a infiintat o linie de transport special in statiune pentru participantii la competitie.