Atleta severineana, aflata in pregatire in Kenya, este impresionata de oamenii intalniti acolo si de povestile lor. Ancuta, componenta a lotului olimpic al Romaniei, se antreneaza in satul Iten, un fel de Mecca a alergatorilor de lunga distanta care se pregatesc la mare altitudine, 2.400 de metri, sa iasa campioni mondiali si olimpici.
Februarie 2012. Sute de atleti din intreaga lume, specializati in probele de lunga distanta, se afla in pregatire in Kenya, in satul Iten, aflat la 2.400 de metri altitudine.
Cunoscut sub denumirea de Home of Champions (Casa Campionilor), locul a devenit un fel de Mecca a atletilor care concureaza la 5.000, 10.000 de metri si maraton. Se spune ca in acea zona, in care temperatura in timpul zilei variaza intre 27 si 33 de grade Celsius, se afla, in lunile octombrie-martie, cea mai mare concentrare de talente (la atletism) din intreaga lume.
Alergatorii se trezesc dis-de-dimineata si alearga pe langa casele localnicilor, pe drumuri de zgura naturala. In acest cadru se pregateste inca din 4 ianuarie si atleta severineana Ancuta Bobocel, care va sta acolo pana pe 20 februarie. Componenta a lotului olimpic de atletism al Romaniei, Ancuta a ales Kenya ca loc de pregatire pentru a se reface dupa o accidentare. "Am ales Kenya ca sa-mi recuperez tendonul, pentru ca este cald in aceasta tara", a explicat sportiva de 24 de ani.

Localnicii sunt extrem de prietenosi

Ancuta Bobocel s-a aratat impresionata de locul unde se pregateste de cateva saptamani, iar oamenii simpli pe care i-a intalnit i-au oferit adevarate povesti de viata. "Tot ce se intampla aici este superb. Ma aflu intr-un fel de universitate a campionilor, in ciuda faptului ca nu sunt cazata la un hotel de 3 stele si mancarea nu e bufet suedez. Este saracie lucie aici, dar compenseaza cu oamenii, care sunt extrem de modesti si cu mult bun-simt. In fiecare zi invat ceva nou de la ei. Sunt impresionata de tot ce misca aici. Cand merg la alergare pe traseele de antrenament, care sunt printre casele oamenilor pe dealuri, ies la poarta si te aplauda, te incurajeaza, iti zambesc si te saluta. Sunt extrem de prietenosi. E adevarat ca poate sunt asa pentru ca suntem albi si vad extrem de rar rasa asta", spune sportiva.

Copiii alearga
pana la scoala

Severineanca isi continua povestirea si spune ca fiecare kenyan are alergarea in sange si de aceea sportivii din aceasta tara domina autoritar clasamentele mondiale in probele de lunga distanta. Este un loc unde saracia naste campioni, cum spunea cineva.
"Atletii kenyeni fac sport de mare performanta pentru ca asta este sansa lor de a scapa de saracie si foame, dar in acelasi timp reprezinta si un stil de viata. Copiii merg la scoala sase-opt kilometri in alergare, la 6.00 dimineata, pentru ca la 8.00 incep orele. Sunt obisnuiti de mici cu fuga. Nu exista negru care sa nu stie ce-i fuga. Au ce manca, dar este foarte cald si nu au cum sa fie grasi. Nu au pofta de mancare ca noi, trei mese pe zi si cinci feluri de mancare pe masa. Este impresionant sa stai sa le asculti povestile de viata, iar mie imi place deoarece am o dorinta mare de a descoperi lucruri noi. Se bucura chiar si daca le daruiesti o sticla goala sa-si ia apa cu ea sau orice altceva", a adaugat impresionata atleta care este legitimata la clubul Dinamo Bucuresti.
Concursuri multe, obiective marete

Semifondista, care este insotita in tara africana de antrenorul sau, Marin Istrate, vine dupa un an foarte greu, cu accidentari, dar, in ciuda tuturor problemelor, a avut rezultate bune: "Am avut un 2011 teribil de greu. In vara, am trecut printr-o operatie la genunchiul stang, o fisura de cartilaj, dupa doua luni am participat la campionatul national cu brio, am luat aur la 1.500 si 5.000 m, apoi am inceput pregatirea pentru crosul national si selectia pentru crosul european. Am castigat aurul in tara, apoi am decolat spre Portugalia pentru a pregati Europenele de cros. Dupa trei saptamani de pregatire, m-am accidentat la tendonul stang. La Europene am fugit intr-un picior, doar ca sa ajut echipa de cros senioare. Am venit pe locul cinci cu echipa, un loc foarte bun. De zece ani, Romania nu a mai avut echipa de senioare la Europenele de cros", a declarat Ancuta.
Pentru 2012 are planuri mari, iar gandul ii zboara spre Jocurile Olimpice de la Londra, din vara. "Pe 24 si 25 februarie, vor participa la Campionatul National in sala, unde vreau sa fac o figura frumoasa la 1.500 de metri. In martie sunt Mondialele de sala de la Istanbul, iar eu am deja baremul de participare realizat. Va fi greu, deoarece am avut pauza doar o luna dupa problema cu tendonul. De patru saptamani am reinceput sa alerg, dar am incredere in mine, nu fortez . Recuperarea a decurs exemplar, sunt foarte multumita. Asta ma intereseaza cel mai tare. Dupa Mondialele de sala incep pregatirea pentru Europenele de seniori in aer liber, apoi Jocurile Olimpice. Atac pentru Londra proba cu care am defilat mereu, 3.000 m obstacole, la care am barem olimpic, dar ma atrage si proba de 1.500 de metri", a enumerat sportiva evenimentele la care va participa in 2012.