Liderii PNL si PSD participa impreuna astazi la festivitatile organizate la Iasi, cu ocazia Unirii Principatelor Romane. La evenimentele organizate pe 24 ianuarie la Iasi participa presedintele Traian Basescu, membri ai Guvernului si parlamentari, dar si oficialitati locale. Peste 500 de forte de ordine sunt dislocate pentru a asigura paza si ordinea publica in timpul manifestarilor organizate de municipalitatea ieseana cu prilejul implinirii a 152 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Iasi, capitanul Mihai Cojocaru, sustine ca 200 de jandarmi de la inspectoratele din Iasi si Bacau au fost detasati in zona centrala a orasului, pe tot parcursul zilei, pentru a preveni eventuale incidente. Acestora li s-au alaturat aproximativ 200 de politisti comunitari si 200 de politisti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. Efectivele asigura masurile de paza si ordine in Piata Unirii, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in zona Bisericii Trei Ierarhi si in Piata Palatului Culturii din Iasi. Peste 100 de persoane au decis sa picheteze astazi Palatul Administrativ, in care se afla Prefectura, pentru a-si arata nemultumirea fata de scaderea pensiilor militare. Purtatorul de cuvant al Primariei, Sebastian Buraga, a declarat presei ca militarii in rezerva au solicitat o autorizatie de protest din partea municipalitatii pentru luni, 24 ianuarie, ora 12.00. Au primit insa permisiunea pentru ora 13.00. Conform acestuia, autorizatia de protest este data pentru 150 de persoane.

xxx

Presedintele Traian Basescu a ajuns luni dimineata in Piata Unirii din Iasi, unde au loc manifestarile de Ziua Unirii, in prezenta a aproximativ o mie de persoane, seful statului fiind puternic huiduit din multime. Presedintele a primit onorul Garzii Militare, in timp ce din multimea adunata in Piata Unirii se auzeau huiduieli si fluieraturi. De asemenea, unii dintre participanti au strigat "Hotii".
Pentru scurt timp, presedintele si-a parasit locul amenajat pentru oficialitati si a mers sa discute cu un grup de militari in rezerva care il huiduiau si scandau "Demisia", dupa ce s-a consultat cu seful dispozitivului de securitate al SPP.
El a stat de vorba cu acestia cateva minute, dupa care s-a intors pe scarile de langa scana amenajata in piata.
In multime se afla si liderii PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, dar si presedintele Senatului, Mircea Geoana.
La manifestarile organizate la Iasi la implinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane participa si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udreasi ministrul de Externe Teodor Baconschi.
In programul manifestarilor organizate la Iasi figureaza discursuri ale oficialitatilor, un ceremonial religios, depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, defilarea garzii de onoare, precum si hora Unirii.
Dupa terminarea manifestarilor din Piata Unirii, oficialitatile se vor deplasa la Biserica Trei Ierarhi, unde vor depune coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Primaria si Garnizoana Iasi vor oferi aproximativ 5.000 de portii de fasole cu carnati participantilor la manifestarile din oras, actiunea urmand sa aiba loc in centrul municipiului. In oras vor fi impartite 5.000 de stegulete tricolore si 2.500 de cocarde.
Primaria Iasi a alocat aproximativ 500.000 lei pentru organizarea manifestarilor dedicate Unirii Principatelor.
Liderii locali ai PSD si PDL Gheorghe Nichita si Mihaela Popa au facut apel atat la politicieni, cat si la simpatizantii partidelor sa nu politizeze festivitatile de la Iasi organizate de Ziua Unirii.
Presedintele Traian Basescu este asteptat, luni dupa-amiaza, si la manifestarile organizate de Ziua Unirii la Focsani.
La manifestarile de la Focsani si-a anuntat prezenta si presedintele PSD, Victor Ponta, care va fi insotit de Ecaterina Andronescu, Ilie Sarbu, Dan Nica si Dan Sova.
Manifestarile dedicate aniversarii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane se vor desfasura in Piata Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" incepand cu ora 15.00.