Ziua de 29 iulie a fost desemnata, in 1998, Ziua Imnului National al Romaniei - "Desteapta-te, romane!", simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848. Pe 29 iulie 1848, "Desteapta-te, romane!" a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea.
Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumatate de secol, "Desteapta-te, romane!" a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, imnul national al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.
Ziua imnului national al Romaniei va fi marcata de catre autoritatile publice si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative cu caracter evocator si stiintific, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne.
In municipiul Bucuresti si in municipiile-resedinta de judet se vor organiza ceremoniale publice de intonare a imnului national al Romaniei si de inaltare a drapelului national, pe baza normelor convenite intre prefecturi, primarii si comenduirile de garnizoana.
In varianta prescurtata imnul este intitulat Desteapta-te romane si contine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei Un rasunet al carui autor este poetul Andrei Muresanu.
Compozitorul partii muzicale este Anton Pann.
Textul imnului este recitat si interpretat numai in limba romana.
Imnul se interpreteaza de catre cor si fanfara in urmatoarele situatii:
- cu ocazia ceremoniilor oficiale nationale,
- cu ocazia competitiilor sportive oficiale internationale,
- cu ocazia deschiderii sesiuni a camerei Parlamentului,
- la inceputul programului zilnic in scolile primare si gimnaziale de stat si particulare, la radio si posturile de televiziune,
- la inceputul manualelor scolare se tipareste textul imnului national al Romaniei.