Conservatorii si social-democratii au furnizat subiectele principale de presa in sfirsitul de saptamina ce a trecut. PC a avut o sedinta aprinsa a Biroului Politic, iar PSD a analizat situatia in care se afla, dupa valul de autosuspendari.

Bucurestiul a devenit la sfirsitul saptaminii trecute capitala conservatorilor. Sedinta Biroului Politic al PC a concentrat toata conducerea partidului, care a dezbatut posibilitatea iesirii de la guvernare, demisia lui George Copos din functiile din virful PC si validarea unor presedinti interimari in diferite organizatii teritoriale.

"In primul rind s-a discutat despre demisia domnului Copos din Biroul Politic, din Biroul National si din Consiliul National. El a justificat in felul urmator: nu vreau ca sa aiba partidul de pierdut de pe seama imaginii mele care mi-o fac unii. El a spus ca datoria pe care unii spun ca o are catre stat era din 2004, inainte ca domnul Copos sa fie viceprim-ministru. Avind in vedere ca aceste lucruri ii sint aduse, domnul Copos nu a vrut ca partidul sa aiba de suferit pe seama imaginii care i se construieste. A fost o decizie unilaterala, care nu a facut obiectul unui vot. Multi colegi l-au rugat chiar sa mai aiba rabdare si sa nu ia aceasta decizie. S-a prezentat o motiune de iesire de la guvernare. Aceasta motiune a fost prezentata si comentata, urmind ca la Congres aceasta sa fie discutata si sa se ia o decizie. Multi nu sint de acord cu ea. Mi se pare ca unul singur a fost de acord cu aceasta. Restul au spus ca nu sint de acord cu iesirea de la guvernare, pentru urmatorul motiv: noi avem o mare responsabilitate pentru ca anul acesta se hotaraste intrarea in UE. Nu vrem ca noi sa fim acei care sa se spuna ca datorita noua nu s-a intrat in Comunitatea Europeana. Ca atare trebuie sa raminem la guvernare pentru ca este interesul tarii. Prin aceasta spunem ca nu sintem imorali cum spun unii, ci ca sintem niste oameni care luptam pentru interesul natiunii noastre si chiar daca nu ne convin anumite chestiuni, la nivel central sau la nivel local, ca aliatii nostrii din judete nu au rezolvat multe probleme asa cum trebuie, pe picior de egalitate sau cu respect, chiar daca aceste lucruri sint argumentate, nu sintem de acord cu iesirea de la guvernare. Vrem integrarea in UE", ne-a declarat presedintele PC Galati, Eugen Durbaca.

In final, s-a stabilit si agenda Congresului extraordinar de pe 12 februarie, ce va avea loc la Sala Palatului, printre punctele ce vor fi discutate numarindu-se si unirea cu PUNR. Despre fuziunea cu PUNR, in plan local, Eugen Durbaca ne-a spus ca nu a purtat discutii cu reprezentantii acestui partid, ele urmind a fi facute dupa decizia ce va fi luata la Bucuresti. Eugen Durbaca a mai spus ca au fost validate conducerile interimare din Cluj, unde intreaga organizatie PRM a trecut la PC, conservatorii cistigind o functie de deputat, din Vrancea si Timis, in acest judet presedinte fiind galateanca Maria Grappini.

PSD a luat aer de munte

Liderii PSD, fara Adrian Nastase, autosuspendat in urma scandalului "Matusa", au avut multe de discutat la Poiana Brasov. Printre analize s-a numarat si situatia alesilor locali apartinind PSD din diferite judete ale tarii. Cu siguranta si ceea ce se intimpla la Galati a fost unul dintre punctele de discutie, mai ales ca la CJ se prefigureaza, cu certitudine, o a patra alegere a unui vicepresedinte. Trebuie reamintit faptul ca pe 18 ianuarie prefectul a atacat in contencios hotarirea prin care era ales, pentru a treia oara, in functia de vicepresedinte al CJ, Eugen Chebac. Pina la inchiderea editiei nici unul dintre reprezentantii PSD Galati prezent la discutiile de la Brasov nu a facut nici un fel de declaratii.