Presedintele Venezuelei, Hugo Chávez, s-a adresat secretarului de Stat american Condoleezza Rice cu apelativul "fetita mea", transmitand Washingtonului "sa se duca dracului", dupa ce Statele Unite au contestat decizia de acordare a puterilor depline sefului statului venezuelean.
Chávez a lansat o campanie de consolidare a puterii prin nationalizarea industriei, asumarea de puteri executive depline si posibilitatea de a candida la presedintie de cate ori doreste.
Departamentul de Stat califica deciziile ca fiind "anormale intr-o democratie".
"Este autoritatea legala, sacra, a Venezuelei. Duceti-va dracului, colonistilor! Plecati! Suntem liberi si cu fiecare zi vom deveni si mai liberi", a reactionat Chávez. "Buna, Condoleezza, ce mai faci? Ai uitat de mine, fetita mea", a continuat presedintele Venezuelei, dupa ce anul trecut il calificase pe George W. Bush ca fiind "diavolul".
Parlamentul venezuelean a acordat puteri depline, timp de 18 luni, socialistului Hugo Chávez, la o saptamana dupa investirea acestuia pentru un nou mandat de sase ani. "Este dreptul suveran al Venezuelei, dar totusi putin anormal din punctul de vedere al sistemului democratic", subliniat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.
Chávez a descris de multe ori Statele Unite ca fiind un regim decadent, angajandu-se sa contracareze influenta Washingtonului in America de Sud.