Cand vine vorba despre cum ar prefera romanul sa voteze, sondajul arata ca poporul prefera, in proportie de 80,6%, sistemul de vot uninominal, si doar 10,3% mai sunt fideli scrutinului pe liste. La capitolul "incredere in capacitatea oamenilor politici de a-si asuma acum sau pe viitor roluri importante in conducerea tarii, persoanele chestionate i-au ales pe Traian Basescu (45%), Gigi Becali (32%), si, la egalitate, cu 30%, pe Mircea Geoana si Theodor Stolojan.

Conform unui sondaj al Asociatiei pentru Transparenta si Libertate de Expresie efectuat in perioada 15-20 august pe un esantion de 1.080 de persoane, majoritatea celor chestionati, adica aproximativ 49%, considera ca tara noastra se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce doar aproape 40% cred ca mergem spre o directie buna, restul fiind total in afara subiectului. Totodata cei mai multi dintre romani, precum si dintre galateni, considera ca problemele de sanatate si serviciile medicale sunt principalele lucruri care-i framanta in aceasta perioada, iar cele mai multe dintre cele 1.080 de persoane spun ca Partidul Social Democrat este cel care a ajutat la cresterea pensiilor in aceasta toamna, urmat de Guvern si de presedintele Traian Basescu.

Si parti rele

Daca pana acum au fost clasificate doar partile bune apreciate la politicieni, iata ca un alt segment al sondajului priveste personalitatile politice asociate de populatie cu fapte de coruptie. Aici Adrian Nastase conduce detasat, cu un procent de 30,9%, in timp ce Traian Basescu si Viorel Hrebenciuc vin rapid din urma cu procente egale, de 10,1%, precum si Ion Iliescu, cu 7,4%.

Tot cu ochi critic vad oamenii un nou guvern condus de PNL sau de o coalitie liberalo-democrata, care nu obtin mai mult de 5,4%, respectiv 7,9% din preferintele celor chestionati, dar se observa dorinta unui guvern democrat simplu (14,5%), sau PSD- ist, cu14,3% din preferinte.

Scrutinul pentru Parlamentul European creeaza asteptari

Oamenii spun ca vor merge la scrutinul pentru europarlamentare pentru ca aproape 40% dintre ei se bazeaza pe pregatirea candidatilor, dar si pe profilul moral al acestora, si mai putin pe averea sau mesajul politic general al partidului din care provin. Totodata, dupa europarlamentare, peste 41% dintre romani asteapta cresterea nivelului de trai si eradicarea coruptiei, iar ca si candidati ii prefera pe cei ai PD si PSD.

Daca la capitolul "premier preferat" populatia chestionata ii vede, in viitorul apropiat, pe Mircea Geoana sau pe Theodor Stolojan, pentru prezidentiale presedintele Traian Basescu ramane cap de lista, cu 32%, urmat de Mircea Geoana, cu 11,9% si de Gigi Becali, cu 9,9%.