UDMR si-a incheiat campania electorala miercuri seara, la Targu Mures. Sfarsitul campaniei, desfasurata sub sloganul “Impreuna pentru autonomie“, a strans in Sala Polivalenta din oras peste 5.000 de persoane.
Inca de la bun inceput, Markó Béla a lansat de la tribuna un mesaj de unitate catre toti maghiarii. “Am cutreierat intregul Ardeal si, oriunde am fost, am predat umbrela UDMR care de 15 ani ne ocroteste si va trebui sa ne ocroteasca multi ani de-acum incolo. In ultimii ani, au fost unii care au vrut sa ne faca sa credem ca nu mai avem nevoie de umbrela, dar s-a dovedit ca in Romania soarele nu arde toata ziua. Altii au vrut sa ne faca sa credem ca umbrela e gaurita, sau ca e tot mai mica si nu incap prea multi sub ea. Dar umbrela a crescut in aceasta campanie electorala si toata lumea incape sub umbrela UDMR, adica cei 1,5 milioane de maghiari din Ardeal si din Romania“, a declarat el.
Presedintele Uniunii a mai afirmat ca “numai impreuna“ maghiarii vor reusi sa-si determine propriul destin. “Sa nu credeti ca le putem permite altora sa ia decizii in numele nostru. Cei 1,5 milioane de maghiari au o treaba comuna, iar partidele romanesti nu va vor ocroti niciodata, ci doar noi, organizatia de reprezentare a maghiarilor. Autonomia trebuie sa o vrem impreuna si sa luptam pentru ea“, a precizat Béla Markó.

“Referendum“ pentru dubla cetatenie

Markó Béla si-a continuat discursul atacand o tema asupra careia nu are nici o putere, dar care are priza la electoratul maghiar: dubla cetatenie.
El a declarat de la tribuna ca rezultatele referendumului pentru acordarea dublei cetatenii din Ungaria vor fi inutile daca in Romania comunitatea maghiara nu va avea o reprezentare parlamentara puternica.
“In 28 noiembrie va fi, practic, referendumul pentru dubla cetatenie si la noi“, a declarat Markó Béla, in fata celor 5.000 de persoane prezente in sala. “Suntem legati impreuna, separat nu putem fi maghiari. Aceasta este invatatura ultimilor 15 sau 100 de ani pentru intreaga maghiarime, inclusiv pentru maghiarii din Transilvania“, a spus Markó.
Potrivit acestuia, ideea ca fiecare maghiar decide prin vot pentru sine insusi este falsa, pentru ca fiecare maghiar trebuie sa voteze pentru viitorul comunitatii.