Reprezentantii a zece partide politice locale au semnat, ieri, protocolul privind desfasurarea unei campanii electorale civilizate pentru alegerile locale din 1 si 15 iunie.
Actul a fost semnat de reprezentantii urmatoarelor partide: UDMR, PD-L, PSD, PRM, PC, PCM, PER,Partidul Romilor, Forumului Democrat al Germanilor din Romania si PNG.
Singurele care nu au raspuns la invitatia lansata de UDMR au fost PNTCD si PNL, cei din urma fiind de parere ca nu au nevoie sa semneze un astfel de act pentru a se comporta civilizat pe perioada campaniei.
Prin semnarea documenului, partidele care l-au semnat au fost de acord sa contribuie activ la desfasurarea unei campanii civilizate, demonstrand prin aceasta ca atat in mass-media, cat si in intalnirile cu cetatenii dispun de maturitate politica. Conform actului "confruntarea se poate face pe baza de proiecte, idei si prezentarea celor mai moderne propuneri care sa conduca la dezvoltarea edilitara a municipiului si la prosperitatea cetatenilor sai".
Protocolul are drept scop prevenirea jignirilor si a atacurilor la persoana pe durata campaniei electorale. Cu toate acestea nu a fost exclusa lupta si confruntarile de idei si programe, si ignorarea candidatilor care folosesc atacul la persoana.
La intalnirea de ieri s-a discutat si despre panourile electorale care cu siguranta vor impanzi orasul pe perioada campaniei. Participantii au incercat sa ajunga la un acord privind luarea unor masuri in cazul in care se vor lipi afise peste cele ale altor partide, dar si-au adus aminte inainte de a semna ca doar Primaria si Politia pot face acest lucru.