Liberalul Bogdan Olteanu a declarat ieri ca a lansat discutia despre monitorizarea absentelor din Camera Deputatilor pentru asigurarea transparentei referitoare la cine e prezent si cine este absent si a propus ca prezenta si absentele sa fie publicate pe Internet. El a spus ca decizia finala se va lua insa in sedinta Biroului Permanent de miercurea viitoare, dupa ce, luni, liderii grupurilor parlamentare vor discuta propunerea sa.
Liberalul a explicat ca principiile pe care le-a propus sunt "acelea potrivit carora prezenta la lucrari trebuie sa fie publica", alaturi de "motivele absentelor, pe care liderii de grup le aproba, pentru a se sti cine sunt parlamentarii absenti motivat si cine sunt absentii nemotivat. El a spus ca "pentru absentii nemotivat se vor aplica prevederile Statutului parlamentarului si se va retine partea cuvenita din indemnizatii".

Cartelele de vot "in plus" vor fi ridicate

In ce priveste parlamentarii care voteaza cu mai multe cartele, Olteanu a precizat ca prima masura care se poate lua "este ridicarea de catre chestori a cartelelor aflate in plus".
Liderul Camerei a adaugat ca, in cazul in care exista astfel de dovezi, conducerea Camerei Deputatilor va sesiza Comisia Juridica si va cere sanctionarea impricinatilor. Intrebat daca se vor elimina listele de prezenta, Olteanu a spus ca deocamdata Secretariatul General analizeaza alte mijloace tehnice de stabilire a prezentei decat listele de prezenta, cum ar fi utilizarea sistemului de vot electronic.
Unii membri ai Biroului Permanent au apreciat ca sunt si deputati care vin tot timpul la serviciu, dar sunt si parlamentari care sunt "chiulangii de profesie". Toti au fost de acord ca trebuie stopat absenteismul parlamentarilor de la sedintele Camerei.