Senatorii au adoptat ieri legea privind Statutul soldatilor si gradatilor voluntari, care prevede ca viitorii militari ai Armatei romane vor fi angajati pe o perioada de cel putin 4 ani, dupa care pot fi selectionati pentru a fi instruiti ca subofiteri.
Actul normativ prevede ca soldatii si gradatii voluntari sunt simpli soldati, fruntasi sau caporali, ei fiind angajati cu un un prim contract de 4 ani, care poate fi prelungit cu noi contracte de 2 sau 3 ani. "Soldatii si gradatii voluntari reprezinta principala resursa apentru formarea subofiterilor", se arata in aceasta lege. Cei care vor dori sa se inroleze ca soldati voluntari si au efectuat deja un stagiu militar trebuie sa renunte la gradul dobandit anterior, ei urmand sa-si perfectioneze instruirea de specialitate.
Cei care vor sa se inroleze ca soldati, dar nu au efectuat stagiul militar, trebuie sa faca 4 luni de instructie, la care se va adauga si instruirea de specilitate. Ei vor semna si contracte de rezervisti voluntari.
Soldatii si gradatii voluntari pot beneficia de locuinte de interventie, scutite de plata chiriei, sau de compensatii lunare pentru chirie.
De asemenea, ei pot fi trimisi la studii, in tara sau in strainatate. (D.G.)